Home » Organische zoekresultaten » SEO voor beginners » Hoe vaak moet je bloggen?
hoe vaak moet je bloggen

Hoe vaak moet je bloggen?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hoe vaak moet je bloggen?

Hoe vaak moet je bloggen als je klanten wilt krijgen met je website? Ik ben eens op jacht gegaan naar cijfers, want anders doen we alles op de gok en dat is meestal niet de beste manier.

Hoe vaak moet je bloggen: de cijfers

Hubspot heeft hier onderzoek naar gedaan en de frequentie die je aan zou moeten houden is niet mals en hangt ervan af wat je wilt bereiken.

Voor organisch verkeer

Als het je doelstelling is om meer organisch verkeer naar je website te trekken, dan moet je zo vaak mogelijk bloggen. Gewoon zo vaak mogelijk.

  • Klein blog: publiceer 3 tot 4 keer per week een nieuwe blogpost.
  • Groot blog: 4 tot 5 keer per week (hierbij mag je ook blogposts updaten).

Naamsbekendheid

Als naamsbekendheid je doelstelling is, dan is variatie van je content en het aanreiken van nuttige informatie te sleutel:

  • Klein blog: 1 tot 2 keer per week.
  • Groot blog: 3 tot 4 keer per week en het updaten van een blogpost telt ook mee.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb ook klanten die ik moet bedienen. Voor mij is deze frequentie heel gewoon niet haalbaar. En dat blijkt geen problemen op te leveren, want ik krijg zo goed als al mijn klanten via mijn website. Het kan dus ook anders: ritme en regelmaat. En dan ziet het plaatje er net even anders uit, waardoor het wel haalbaar is.

Bloggen in een haalbare frequentie

Mijn uitgangspunt is dat een klein beetje marketing elke dag meer voor me doet dan een heleboel marketing ineens en dan weer een hele poos niets. Daarom is een vast en haalbaar ritme beter dan 4 blogs in een week publiceren en dan een maand helemaal niets.

Het kan behoorlijk moeilijk zijn om trouw volgens een vast ritme telkens opnieuw op dezelfde dag en dezelfde tijd iets te publiceren. Ik weet daar alles van en daarom wil ik je de oplossing van deze moeilijkheden aanreiken.

Gebruik de planfunctie van je website

Omdat het moeilijk is om telkens opnieuw de tijd te nemen een blog te schrijven, moet je je blogs plannen. In sommige periodes van het jaar zul je meer klanten te bedienen hebben dan in andere tijden van het jaar.

Ik heb bijvoorbeeld in de zomermaanden heel weinig te doen als het om klanten gaat en zeker als de zon schijnt. Ik vind het dan ook heerlijk om naar buiten te gaan, maar ik reserveer dan ook tijd voor mijn marketing. In deze rustige zomermaanden schrijf ik mijn content t/m december. En ik gebruik de planfunctie van mijn blog om al die blogposts op de geplande datum te publiceren.

En het werkt heel goed om blogs te schrijven in de rustige periodes als ik er tijd voor heb, want dan hoef ik dat niet te doen in periodes waarin ik mijn tijd beter kan besteden aan het bedienen van mijn klanten.

Vast ritme

Maar ook dan kan het nog mis gaan en dan is de content ineens op. En als de geplande content op is, dan ligt er een te groot stuk van mijn marketing stil. Daarom is het een goed idee om een doel te stellen. Dat doel is in dit geval een vast ritme.

Maak een haalbare afspraak met jezelf over hoe vaak je gaat publiceren. Dat is ook handig als je vooruit werkt, want dan weet je voor welke datum je de planfunctie moet instellen. Ik geef je nu een vuistregel waardoor je je ritme vast kunt houden:

Hoe vaak publicerenHoeveel vooruit werken
MaandelijksZorg dat er 3 blogposts klaar staan
Eens per 14 dagenZet 6 blogposts klaar
WekelijksDan zet je 12 blogposts klaar

Er is ook een WordPress plugin met een kalenderview als je dat handiger vindt dan een lijst.

Hoe vaak moet je bloggen en hoe kom je daar

Als je dit wel wilt maar daar nog lang niet bent en nu onregelmatig publiceert, loop dan niet direct te hard van stapel met een plan om 4 keer per week te publiceren. Want nogmaals: een beetje marketing elke dag of elke week doet meer voor je dan een heleboel marketing ineens en daarna een hele poos niets. Maar stel je doel wel hoog.

Als je nu onregelmatig publiceert, begin dan met een plan om consequent iedere maand te publiceren op een vaste dag van de week en op een vaste tijd van de dag. Zet die blogs niet klaar als draft, maar gebruik de planfunctie van je blog en geef je blogpost direct een datum en een tijd mee.

En als het je lukt om maandelijks te publiceren en je denkt dat je meer aankunt, dan kun je overwegen om eens per 14 dagen te gaan publiceren. Maar dat doe je pas als je met gemak 6 blogs klaar kunt zetten. En je gaat pas naar een ritme van eens per week als je met gemak 12 blogs klaar kunt zetten.

Stuur mensen naar je blog

De makkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je blog gelezen wordt is natuurlijk: stuur er mensen naartoe. Dat kun je heel gemakkelijk doen door je nieuwste blog naar je mailinglijst te sturen. En daarvoor hoef je niet iedere keer een nieuwsbrief te maken. Je kunt heel veel tijd besparen door een van RSS naar e-mail nieuwsbrief klaar te zetten die je nieuwste blog rondstuurt.

Als contentmarketing je strategie is, dan zou je ook genoeg over SEO moeten weten om ervoor te zorgen dat je blogs ook goed vindbaar zijn. Daar kan ik je mee helpen.

Free Publicity

Free publicity is in de media komen zonder dat je daarvoor betaalt. Maar hoe interesseer je de media voor je bedrijf zodat ze aandacht aan je gaan schenken en over je gaan schrijven?

Op 15 september start er een cursus over free publicity. Je kunt deze cursus online volgen, gedeeltelijk met video’s en gedeeltelijk live online. Docent: Saskia de Jong, gespecialiseerd in free publicity.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven