hoie verwijder je een audience

Hoe verwijder je een Audience

Bijgewerkt op 1 december 2023

Hoe verwijder je een Audience en is het handig om een Audience te verwijderen? Om hierover een afgewogen beslissing te kunnen nemen moet je eerst goed begrijpen dat een Audience meer is dan een lijst met e-mailadressen.

Nadelen van het verwijderen van een audience

Het lijkt vrij simpel: een Audience is een mailinglijst en als je die niet meer nodig hebt dan gooi je ‘m gewoon weg. Maar het ligt anders. Een Audience is niet alleen een adressenlijst. In het Audience zit ook de geschiedenis van de abonnees op die lijst:

Die gegevens worden bewaard in de lijst en ze zijn gekoppeld aan het profiel van de abonnee. Maar als je het Audience weggooit, dan gooi je ook het profiel van de abonnee weg en daarmee ook de complete geschiedenis. Je kunt dan niets meer achterhalen.

En als je een adres dat een hard bounce gegeven heeft per ongeluk opnieuw importeert in een andere lijst, dan krijg je die hard bounce opnieuw. Althans, dat hoop ik voor je want het kan ook een spamval geworden zijn.

Waarom het niet handig is een Audience te verwijderen

Tegenwoordig is er nog een reden waarom het niet handig is om een Audience te verwijderen: afhankelijk van de versie van Mailchimp die je gebruikt is het maar de vraag of je nog een nieuw Audience aan kunt maken.

Dit vind ik zelf geen zwaarwegende reden, want hoewel je een bestaand audience opnieuw kunt gebruiken voor een ander doel, kun je er geen adressen meer inzetten die zich ooit hebben uitgeschreven. Maar toch, misschien is het beter de naam van je audience te wijzigen.

Maar je hebt sowieso maar heel zelden een extra audience nodig. Want ook als alle adressen in dezelfde lijst staan kun je ze mailen alsof ze op aparte lijsten staan. En de geschiedenis die in een audience zit (inschrijven, uitschrijven, clicks, opens, bounces), die vind ik belangrijk genoeg om een poosje te bewaren.

Audience verwijderen

Als je dit alles hebt afgewogen en wilt toch een Audience verwijderen dan is dat heel erg gemakkelijk.

Benodigde tijd: 5 minuten

Hoe een Mailchimp Audience verwijderen

 1. Klik op Audience

  Dit vind je in de zijbalk helemaal links

 2. Open het menu bij Manage Audience

  Dit zie je staan in het dropdown rechts.

 3. View Audiences

  In het menu bij Manage Audiece staat helemaal onderaan: View Audiences. Klik dit aan.

 4. Vakje aanvinken

  Je ziet nu al je Audiences staan en voor ieder Audience staat een vakje. Vink dat vakje aan.

 5. Delete

  Zodra je een vakje voor een Audience aangevinkt hebt, verschijnt er een knop “Delete” boven je Audiences.

 6. Klik Delete aan

  Je ziet nu een pop up met een waarschuwing en een vakje waarin je in hoofdletters DELETE moet type.

Daarna is het audience weg en dat kan niet hersteld worden.

Scroll naar boven