Hoe verwijder je een audience

Hoe verwijder je een Audience

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Hoe verwijder je een Audience en is het handig om een Audience te verwijderen? Om hierover een afgewogen beslissing te kunnen nemen moet je eerst goed begrijpen dat een Audience meer is dan een lijst met e-mailadressen.

Is het handig om een lijst te verwijderen?

Het lijkt vrij simpel: een Audience is een mailinglijst en als je die niet meer nodig hebt dan gooi je ‘m gewoon weg.

Maar het ligt anders. Een Audience is niet alleen een adressenlijst. In het Audience zit ook de geschiedenis van de abonnees op die lijst:

  • aanmeldbron, IP-adres en aanmeldtijd
  • open- en clickgeschiedenis
  • klachtengeschiedenis
  • bounce-geschiedenis

Die gegevens worden bewaard in de lijst en zijn gekoppeld aan het profiel van de abonnee. Maar als je het Audience weggooit, dan gooi je ook het profiel van de abonnee weg en daarmee ook de complete geschiedenis. Je kunt dan niets meer achterhalen.

En als je een adres dat een hard bounce gegeven heeft per ongeluk opnieuw importeert in een andere lijst, dan krijg je die hard bounce opnieuw. Althans, dat hoop ik voor je want het kan ook een spamval geworden zijn.

Waarom het niet handig is een Audience te verwijderen

Tegenwoordig is er nog een reden waarom het niet handig is om een Audience te verwijderen: afhankelijk van de versie van Mailchimp die je gebruikt is het maar de vraag of je nog een nieuw Audience aan kunt maken.

Ga dat eerst na, want aan het aantal mailinglijsten dat je bij Mailchimp mag hebben zit tegenwoordig een limiet. Dus als je iets weggooit, weet dan goed wat je doet.

Hoe verwijder je een Audience

Als je dit alles hebt afgewogen en wilt toch een Audience verwijderen dan is dat heel erg gemakkelijk.

  • Klik op Audience (bovenste menu)
  • Open het menu bij Manage Audience
  • In dat menu staat helemaal onderaan: View audiences

Als je view audiences aanklikt, dan zie je (net als vroeger) al je mailinglijsten staan. Voor iedere mailinglijst staat een vakje dat je aan kunt vinken. Zodra je dat vakje hebt aangeklikt verandert het menu vlak boven je Audiences: er verschijnt een knop: Delete.

Klik Delete aan. Je krijgt dan een popup te zien met daarin een waarschuwing dat je op het punt staat alles wat belangrijk is weg te gooien. Als je de e-maillijst toch weg wilt gooien, dan moet je eerst DELETE in hoofdletters typen. Dat is een beveiliging zodat je niet per ongeluk een audience verwijdert.

Hier kun je een handleiding voor Mailchimp vinden en hulp bij Mailchimp vind je hier.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


“The money is in the list”

Met deze rekentool in Excel kun je precies berekenen wat de waarde van je mailinglijst is. Vraag ‘m hier op! (Nee, we kunnen niet meekijken).

de waarde van je mailinglijst
Hoe verwijder je een Audience was last modified: by

Hoe verwijder je een Audience: met dank aan Peggy en Marco Lachmann-Anke voor de kopafbeelding.

Hoe verwijder je een Audience was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *