Hoe werkt een spamfilter

Bijgewerkt op 15 september 2023

Hoe werkt een spamfilter?

De servers geven je nieuwsbrief “spampunten” en als je genoeg spampunten verzameld hebt dan gaat je nieuwsbrief naar de spamfilters. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Helaas weten we alleen dat een nieuwsbrief spampunten krijgt, maar we weten niet precies hoe die telling gaat.

De volgende stap is dat je nieuwsbrieven helemaal niet meer aan komen.  Hier vind je de meest voorkomende oorzaken waardoor nieuwsbrieven niet afgeleverd worden op een rijtje.

Als je dit rijtje eens doorneemt en de artikelen in deze serie leest, dan zul je zien dat als je nieuwsbrieven niet worden bezorgd dit niet aan het platform hoeft te liggen. Vaak is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen waardoor de nieuwsbrief niet wordt afgeleverd. En meestal kun je die oorzaak zelf verhelpen.

Hoe werk een spamfilter?

Dit lijstje is niet compleet, want lang niet alle triggers voor de spamfilters zijn bekend. Maar als je de spampunten die je hier vindt opruimt, dan heb je een behoorlijke kans dat je nieuwsbrief ongeschonden in de mailbox aankomt:

  • Allereerst: mail niet naar spamvallen.
  • Zorg dat je niets in je e-mails zet dat doet denken aan phishing e-mails (en dat doe je sneller dan je weet).
  • Zet geen short-URLs, affiliatelinks of andere omleidingen in je nieuwsbrief.
  • Stuur geen bulk e-mails naar adressen die je hebt gekocht.
  • Gebruik een eigen domein als afzender.

Ruim je spampunten op

Je kunt jezelf dus een heleboel narigheid besparen door deze artikelen eens goed door te lezen. Door een paar kleine dingen in je nieuwsbrief te veranderen kun je het aantal “spampunten” verminderen en dan gaat het ineens veel beter.

Schenk hier daarom veel aandacht aan. Want een mooie nieuwsbrief is leuk, maar dat je nieuwsbrief in de mailbox aankomt is nog veel leuker. Want pas dan zien mensen dat hij ook nog mooi is.


Ik ben een e-mail specialist en erkend door zowel Mailchimp als MailerLite. Dus als je hulp nodig hebt ben je bij mij aan het juiste adres. Ik kan je ook helpen als je het vermoeden hebt dat je e-mails in de spamfolders komen.

mailchimp tips

Gratis

Heb je al ingechreven voor Mailchimp ninja tips? 

Over de auteur

Scroll naar boven