Hoe werkt Mailchimp

Hoe werkt Mailchimp: handleiding

Hoe werkt Mailchimp? Dat is de vraag die ik in deze Mailchimp handleiding wil beantwoorden. Mailchimp uitleg kun je dus hier vinden.

Hoe werkt Mailchimp


In deze handleiding vind je massa’s verwijzingen naar artikelen waarin je precies kunt lezen hoe Mailchimp werkt.

Kies je onderwerp

Dit is een uitgebreide pagina met afschuwelijk veel woorden. Je hoeft dit niet allemaal te lezen (mag wel natuurlijk). Maar ik heb de pagina ingedeeld in secties. In iedere sectie van deze MailChimp handleiding vind je alles over dat ene onderwerp.Hoe zit Mailchimp in elkaar

MailChimp is een jong bedrijf en nog volop in ontwikkeling. Dat heeft als gevolg er op het platform van MailChimp regelmatig veranderingen en verbeteringen zijn.

MailChimp is een SaaS product, ofwel Software as a Service. Je hoeft niets te installeren, de software staat op de website van MailChimp en je verstuurt je nieuwsbrief vanaf het platform van MailChimp.


De versies van Mailchimp

Gratis versies

  • Een gratis versie voor mensen die hun account voor 15 mei 2019 hebben aangemaakt. Deze versie heet Mailchimp Forever Free.
  • En een gratis versie voor mensen die hun account op 15 mei of na 15 mei 2019 hebben aangemaakt. Deze versie heet Mailchimp Free.

Betaalde versies

Daarnaast heeft Mailchimp 4 betaalde versies:

  • Twee betaalde versies voor mensen die hun account voor 15 mei 2019 hebben aangemaakt.
  • En 3 betaalde versies voor mensen die hun account op of voor 15 mei 2019 hebben aangemaakt.

Mailchimp Forever Free

Je gebruikt Mailchimp Forever Free als je voor 15 mei 2019 je account hebt aangemaakt.

Je hebt dan een uitgebreide versie en als je voor 15 mei Automation workflows hebt aangemaakt dan houd je die gewoon.

Maar eerder kon je Mailchimp Forever Free gebruiken tot je 2000 abonnees had. Sinds 15 mei 2019 is dat veranderd. Nu kun je deze gratis versie gebruiken tot je 2000 contacten hebt. En daar horen ook uitgeschreven abonnees bij.

Deze uitgeschreven abonnees kun je archiveren en dan tellen ze niet meer mee voor die 2000 contacten. Dit archiveren moet je zelf regelmatig doen, want anders kom je snel aan 2000 contacten en dan moet je upgraden terwijl je niets aan die uitgeschreven adressen hebt.

Mailchimp Free

Als je op dit moment een gratis Mailchimp account aanmaakt dan heb je Mailchimp Free.

De gratis versie bied je genoeg mogelijkheden om een mailinglijst te beheren en mooie nieuwsbrieven te versturen. Maar dat is het dan ook, meer mogelijkheden heb je niet.

Je kunt de gratis versie gebruiken tot je 2000 contacten hebt of tot je functies wilt gaan gebruiken die bij een betaalde versie horen.

MailChimp Automation is ook beschikbaar bij de gratis versie, maar je kunt in de gratis versie niet meer dan 1 e-mail versturen met Automation. Als je series wilt versturen heb je een hogere versie van Mailchimp nodig. En niet alle triggers zijn beschikbaar in Mailchimp Free.

Ook bij Mailchimp Free is het belangrijk dat je regelmatig de uitschreven adressen naar het archief stuurt.


Mailchimp betaald

Als je niet meer genoeg hebt aan deze gratis versies, bijvoorbeeld doordat je teveel abonnees hebt of omdat je betaalde functies wilt gaan gebruiken, dan stap je over op een betaalde versie van Mailchimp. Je kunt hier lezen wat dit kost.

Essential

De eerste stap naar een betaalde versie van Mailchimp die je zou kunnen nemen is Mailchimp Essential. Dit is de goedkoopste betaalde versie.

Je krijgt met Mailchimp Essential de mogelijkheid om 3 audiences aan te maken, je kunt het logo van Mailchimp verwijderen en je kunt een AB-test uitvoeren.

Maar meestal vind ik dit geen goede aankoop. Als je je account goed inricht heb je geen 3 audiences nodig (vraag eventueel een uurtje hulp bij het inrichten van je account) en voor een betrouwbare AB-test heb je zo’n 10.000 abonnees nodig. Als je zoveel abonnees niet hebt kun je beter een splitrun voor een kleine mailinglijst doen en dat kan ook met Mailchimp Free.

Ikzelf zou Mailchimp Essential daarom niet kopen want als je dan toch geld gaat uitgeven, dan heb je meer aan Mailchimp Standard.

Standard

Met Mailchimp Standard kun je 5 audiences aanmaken (die je met een goed ingericht account bijna nooit nodig hebt). Je kunt met deze versie ook het logo van Mailchimp verwijderen. En je kunt ook een AB-test uitvoeren (als je genoeg abonnees hebt, want anders krijg je geen betrouwbare informatie).

Maar bij Mailchimp Standard krijg je ook de beschikking over Automation. En dat maakt Mailchimp Standard stukken interessanter dan Mailchimp Essential.

Premium

MailChimp Premium is een luxe versie van Mailchimp. De Premium-versie biedt een enorme uitbreiding waardoor je veel gerichter kunt mailen.

Je krijgt meer mogelijkheden om gegevens over je abonnees te bewaren en je krijgt uitgebreidere statistieken. Maar om hier voordeel van te hebben moet je een echt grote mailinglijst hebben en zolang je die niet hebt, heb je MailChimp Premium niet nodig.

Ik hoor soms dat mensen denken dat je Mailchimp Premium nodig hebt om statistieken te krijgen. Maar dat is niet waar. Met Mailchimp Premium kun je heel verfijnd segmenteren en je krijgt heel uitgebreide statistieken. Maar met de gratis versie en met Essential en Standard krijg je ook erg goede statistieken.

Om optimaal profijt van Mailchimp Premium te hebben, heb je rond 40.000 abonnees nodig. Als je dit niet hebt, dan kun je niet alle voordelen van Mailchimp Premium gebruiken.

Prepaid

Het is belangrijk je te realiseren dat Mailchimp Prepaid is. Alles werkt zolang je betaald hebt. Maar als je om de één of andere reden niet betaald hebt, dan stopt het: je kunt niet meer verzenden en ook Automation stopt met verzenden. Alleen je inschrijfformulieren blijven werken.


MailChimp handleiding: hulp en support

Je hebt je niet voor niets afgevraagd hoe Mailchimp werkt, want de software van MailChimp is niet altijd gemakkelijk in het gebruik. Zeker als je een ingewikkelde structuur hebt bedacht kan het lastig worden. MailChimp weet dat zelf ook, daarom biedt MailChimp op meerdere manieren hulp:

Mailchimp kennisbank

Mailchimp kennisbank
Mailchimp kennisbank

Mailchimp heeft ook een uitgebreide kennisbank die je kunt raadplegen. In deze kennisbank vind je bergen artikelen en massa’s video’s. Je kunt deze kennisbank bereiken als je bent ingelogd in je account (rechts boven: “help”) maar je kunt ook gewoon de zoekmachine van Google gebruiken om naar de Mailchimp kennisbank te gaan.


Helpdesk

Mailchimp helpdesk
Mailchimp helpdesk

Voor betalende gebruikers biedt Mailchimp ook een gratis helpdesk in het Engels. Die helpdesk is niet zo makkelijk te vinden, maar hij is wel.

  • Log eerst in.
  • Klik dan op “Help”, dat vind je rechts boven in de buurt van je gebruikersnaam.
  • Klik dan een willekeurig artikel aan.
  • Scrol helemaal naar beneden, daar kun je contact opnemen via e-mail en vaak ook via een chatvenster.

En gebruikers van de Premium versie krijgen voorrang en Mailchimp biedt deze gebruikers ook telefonische support.


Mailchimp experts

Mailchimp experts
Mailchimp expert directory

Daarnaast heeft Mailchimp een Experts Directory. Hier vind je profielen van mensen die je kunnen helpen met de software.

Je kunt ook van de diensten van deze mensen gebruik maken als je de gratis versie van Mailchimp gebruikt en je zit dan ook niet aan het Engels vast want er zijn experts in alle talen. Deze Mailchimp experts zijn zelfstandigen en hun diensten moet je dus betalen.

Ik ben zelf een Mailchimp expert en ik heb een uitgebreid aanbod van diensten. O.a. een cursus op maat met vergadersoftware en een training op maat voor jou alleen.

Nu weet je hoe Mailchimp ongeveer in elkaar zit. We gaan nu verder met hoe Mailchimp werkt.

Volgende pagina: account aanmaken

Gratis: groeiversneller voor je lijst

groeiversneller

Weggevers die echt voor lijstgroei zorgen hebben gemeenschappelijke kenmerken.

In deze serie vertel ik je precies wat die gemeenschappelijke kenmerken zijn.

Hoe werkt Mailchimp: handleiding was last modified: by
Hoe werkt Mailchimp: handleiding was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.