Leestijd: 4 minuten
Hoeveel tags bij een artikel plaatsen
Hoeveel tags mag je bij een artikel plaatsen om er maximaal SEO profijt van te hebben? Korte antwoord: zoveel als nuttig is. Het lange antwoord vind je hieronder.
Wat doet een tag voor je artikel?
Als je wilt weten hoeveel tags je bij een artikel zou moeten plaatsen, dan moet je eerst nagaan wat een tag precies doet. Wat is de functie van een tag?
Wat doet een tag?
Als jij een tag aanmaakt, dan maakt je website spontaan een pagina aan voor die tag. En het artikel waar je die tag aan gehangen hebt komt op die pagina te staan. En als je die tag aan nog een artikel hangt, dan komen ze allebei op die tag-pagina te staan.
Als je deze artikelen goed bij elkaar zoekt, dan kan het enorm behulpzaam zijn voor je bezoekers dat je die tag aan die artikelen gehangen hebt. Want hierdoor kunnen ze gemakkelijk meer artikelen vinden over hetzelfde onderwerp.
Je kunt overigens beter categorieën voor gebruiken want Google houdt van een hierarchical structuur.
Maar als dat niet logisch is, bijvoorbeeld doordat het gaat over een onderwerp dat door categorieën heen loopt, dan help je je bezoekers door deze artikelen te clusteren met een tag.
Hoeveel tags bij een artikel plaatsen?
De vraag hoeveel tags je zou moeten plaatsen is dus geen relevante vraag. Als ze een functie hebben door je bezoekers te helpen meer content over hetzelfde onderwerp te vinden, dan is het goed.
Maar als je ze gebruikt als een soort zoektermen en ze clusteren helemaal niets doordat er maar 1 artikel aanhangt, dan is dat beslist niet goed. Je bent je content dan op een afschuwelijke manier aan het verdunnen en al die tags voegen dan niets toe.
Stel je lezers niet teleur
Denk dus na als je een tag aanmaakt. Vraag je af wat een bezoeker die de tag aanmaakt te zien krijgt:
- Krijgt deze bezoeker meer interessante content over hetzelfde onderwerp te zien?
- Of krijgt je bezoeker een kort stukje van het huidige artikel te zien?
Als je bezoeker 1000 tags bij je artikel ziet staan en ze een voor een aanklikt en hij krijgt telkens alleen een stukje van het huidige artikel te zien, dan is dat niet interessant voor je bezoeker. Dat heeft geen meerwaarde.
En als het niet interessant is voor je bezoeker en je bezoeker niet helpt, dan is het ook niet goed voor SEO.
De vraag is dus niet hoeveel tags je zou moeten plaatsen, maar waarom je een tag zou moeten plaatsen. Maak alleen een nieuwe tag aan als je er een interessante pagina van kunt maken die een duidelijke meerwaarde heeft voor je bezoekers. Maar als je daar niet zeker van bent, maak die tag dan liever niet.
Tags doen het minder goed in de zoekresultaten
Tags doen het niet zo goed in de zoekresultaten. Categorieën doen het veel beter. Voor SEO moet je dus liever categorieën gebruiken. Maar zoals ik eerder zei: soms geeft dat een rare structuur doordat een onderwerp door alle categorieën heen loopt.
Je kunt dan ook nog overwegen om die tag er uitsluitend bij te zetten om bezoekers die al op je website zijn verder te helpen en ‘m niet aan te bieden aan de index.
Uit de index houden
Een tag uit de index houden doe je zo. Ga naar:
- Berichten
- Tags
Kies nu de tag die je uit de index wilt halen, open ‘m en scrol helemaal naar beneden naar de velden van Yoast. Open het tabblad “Geavanceerd” en zeg dat hij niet in de zoekresultaten getoond mag worden.
Als deze tag al in de zoekresultaten stond duurt het even voor hij eruit verdwijnt, maar verder hoef je daar niets aan te doen.
Nog meer SEO tips kun je vinden in de rubriek over organische zoekresultaten. En ik kan je ook een SEO training bieden.
Free Publicity
Free publicity is in de media komen zonder dat je daarvoor betaalt. Maar hoe interesseer je de media voor je bedrijf zodat ze aandacht aan je gaan schenken en over je gaan schrijven?
Op 15 september start er een cursus over free publicity. Je kunt deze cursus online volgen, gedeeltelijk met video’s en gedeeltelijk live online. Docent: Saskia de Jong, gespecialiseerd in free publicity.
Gerelateerde artikelen