hoge open rate lage click rate

Hoge open rate en lage click rate

Bijgewerkt op 21 november 2023

De open rate en de click rate van je nieuwsbrieven vertellen een verhaal. Ze vertellen je of je het goed doet of dat je iets kunt verbeteren. En als je begrijpt hoe je de statistieken moet interpreteren, dan vertellen je statistieken je zelfs wat je zou moeten verbeteren. Bijvoorbeeld als je een hoge open rate en een lage click rate hebt.

Hoge open rate en lage click rate

Als je een hoge open rate hebt, dan doe je in ieder geval iets heel erg goed. Uit een hoge open rate mag je conclusies trekken.

Hoge open rate

Die hoge open rate vertelt meerdere dingen:

Hier mag je jezelf een pluim voor geven.

Lage click rate

Maar je hebt een lage click rate. Misschien heel simpel: komt dat doordat je complete blogs rondstuurt? Want dan is er niets te klikken. Maar als er wel iets te klikken is en mensen doen het niet, ga dan deze zaken eens na:

Waarde van de inhoud van je nieuwsbrief

Kijk eens heel kritisch naar de inhoud van je nieuwsbrief. Heeft je nieuwsbrief waarde voor je lezer, of valt dit misschien toch tegen als je heel eerlijk bent? Of is het misschien zo dat de inhoud wel degelijk waarde heeft, maar je doelgroep niet aanspreekt?

Als je wel waarde stuurt maar die waarde past niet bij de behoeften van je doelgroep, dan moet je gaan onderzoeken wat je doelgroep precies wil lezen. Want dat kan iets heel anders zijn dan jij denkt.

Mailchimp heeft o.a. de mogelijkheid om een inline survey van 1 vraag in je nieuwsbrief mee te sturen. Bijvoorbeeld:

Waar wil je graag over lezen?

  • eerste mogelijkheid
  • tweede mogelijkheid
  • derde mogelijkheid

Dan kijk je daarna opnieuw naar die nieuwsbrief die een lage click rate had en dan begrijp je het waarschijnlijk en dan kun je inspelen op de werkelijke behoeften van je lezers.

Naar wie heb je de nieuwsbrief gestuurd?

Dit is ook een punt en het is een erg belangrijk punt. Het is vreselijk makkelijk om je nieuwsbrief naar iedereen te sturen. En zeker als je audience niet zo groot is, lijkt het een beetje raar om je nieuwsbrief naar een segment van je lijst te sturen.

Maar besef dat je lezer een individu is, het is 1 persoon. En je vraagt met je nieuwsbrief tijd van die ene persoon. Als je met toestemming mailt mag dat, maar de inhoud moet dan wel relevant zijn voor die ene persoon. En daar schort het vaak aan als je dezelfde nieuwsbrief naar iedereen op je lijst stuurt. Een nieuwsbrief die je naar iedereen stuurt is vaak voor niet meer dan 50% relevant voor je lezer. En dan gaat je lezer niet op de links in je nieuwsbrief klikken. Dat zie jij in je statistieken terug als een lage click rate.

Call to actions

Hoe zit het met je call to actions? Zijn je CTA’s duidelijk? Vertel je de lezer in je CTA waar hij naartoe gaat? Zit er een werkwoord in je CTA? Lijken al je call to actions op elkaar of heb je er eentje uitgekozen die veel meer opvalt dan de andere call to actions?

En naar hoeveel verschillende pagina’s leiden je call-to-actions? Dit is ook heel belangrijk. Als je links naar verschillende pagina’s in je nieuwsbrief zet, dan krijg je een lagere click rate dan wanneer je alle links naar dezelfde pagina laat gaan.

Hoge open rate en lage click rate

Als je een hoge open rate en een lage click rate hebt moet je dus een paar dingen nagaan:

  • Is er wel iets te klikken in je nieuwsbrief?
  • Gaan de links in je nieuwsbrief allemaal naar dezelfde pagina?
  • Heb je duidelijke call-to-actions neergezet waarin je vertelt waar mensen naartoe gaan, en liefst met een werkwoord er in?
  • Sluit je nieuwsbrief aan bij de behoeften van je lezers?
  • Is je nieuwsbrief voor 100% relevant voor de mensen naar wie je ‘m stuurt?

Ga dit allemaal na, verbeter wat je verbeteren moet en je zult je click rate omhoog zien gaan.

,
Scroll naar boven