Ikea op Pinterest

Een opvallende marketingactie: Ikea op Pinterest. In de zomer van 2014 heeft het woonwarenhuis Ikea het platform Pinterest op een fantastische manier ingezet. Zij begonnen een actie onder de noemer: Ikea zoekt interieurontwerper.

Die actie hield in dat Ikea een bord op Pinterest plaatsten met daarop afbeeldingen uit hun collectie. Ze nodigden iedereen uit om zelf een bord te maken en de items van het bord van Ikea te repinnen. Op deze manier kon je je favoriete slaapkamer of badkamer inrichten.

Het leukste bord zou bij Ikea Amsterdam worden nagebouwd en de winnaar mocht 2500 euro besteden bij Ikea. Een hashtag erbij om de borden van de deelnemers terug te kunnen vinden en pinnen maar.

Ikea deed iets heel simpels waarbij de mogelijkheden van Pinterest optimaal benut werden.

Ikea en Pinterest: een slimme marketingactie

Om precies te begrijpen wat er zo bijzonder is aan deze actie moet je een beetje begrijpen hoe Pinterest werkt .

Als je op Pinterest een afbeelding plaatst, kan die afbeelding “op reis” gaan. De afbeelding gaat “op reis” als iemand anders de afbeelding opnieuw plaatst op zijn of haar eigen bord. Als iemand dat doet vind je dat fijn, want de link naar de website die aan de afbeelding vast zit gaat mee.

Als veel mensen je afbeelding op hun eigen bord plaatsen staan je afbeeldingen dus niet alleen overal op Pinterest: je krijgt er ook heel veel links naar je website mee!

Ikea en Pinterest: vernieuwende actie

Daarnaast is het een vernieuwende actie. Voor zover ik weet is Pinterest niet eerder op deze manier ingezet. De meeste mensen plaatsen een afbeelding en zitten daarna te hopen dat jij die afbeelding leuk genoeg vindt om op je eigen bord te plaatsen.

Op Pinterest heb ik niet eerder gezien dat een bedrijf mensen een prikkel gaf om een afbeelding opnieuw te pinnen.

Deze actie lijkt op de “like & win” acties van Facebook, maar waar Facebook hierin eigenlijk vreselijk saai was, is deze actie van Ikea op Pinterest verschrikkelijk creatief.

Jouw bedrijf

Ikea is een groot bedrijf en Ikea heeft erg goede marketingmensen. Jij hebt waarschijnlijk een klein bedrijf en je marketingacties moet je misschien wel zelf bedenken.

Daarom publiceer ik dit verhaal hier, want als jij een bedrijf hebt waar je producten verkoopt, dan kun je deze actie gewoon nadoen.

Je bent dan niet meer de eerste en dus niet zo origineel als Ikea was, maar dat hoeft niet te betekenen dat jouw actie niet zou kunnen werken.

Webshops

Ik denk hierbij aan webshops: kleding, speelgoed, meubilair. Met al deze producten kun je zoiets doen.

Als ik jouw product hier niet genoemd heb en je gaat wel een dergelijke actie op Pinterest beginnen, voel je dan uitgenodigd de link naar je bord naar me te mailen. Als ik er enthousiast van word schrijf ik er een stukje over met een link naar je bord.

Gratis tips en series over:

  • Mailchimp of MailerLite
  • Zoekmachine optimalisatie
  • Marketing

Gewoon kiezen wat je hebben wilt en meenemen.

Gratis producten

Gratis producten

Ikea op Pinterest was last modified: by

Ikea en Pinterest is een opvallende marketingactie, maar het is beslist niet de enige opvallende marketingactie. Kijk hier eens naar wat Alleman Mode uit Heiloo deed.

Ikea op Pinterest was last modified: by