inactieve abonnees uitschrijven bij mailerlite

Inactieve abonnees uitschrijven bij MailerLite

Geschatte leestijd: 4 minuten

Inactieve abonnees uitschrijven in MailerLite

Klik in het bovenste menu op Subscribers. En dan zie je wat je zoal met de abonnees zou kunnen doen. In het menu dat je dan ziet staat een menu item: Clean up inactive.

Als je daarop klikt krijg je een segment te zien met daarin alle inactieve abonnees.

Wanneer is een abonnee inactief?

De vraag is natuurlijk: wanneer vindt MailerLite dat een abonnee inactief is? Als je dat menu item aanklikt dan zie je dat ook staan:

Inactieve abonnees zijn abonnees die langer dan 6 maanden op je e-mail lijst staan en die geen e-mails hebben geopend.

Waarom inactieve abonnees uitschrijven?

Het tijdig uitschrijven van inactieve abonnees is zonder meer heel erg belangrijk want inactieve abonnees kunnen je e-mail marketing schaden. Je weet niet waarom ze je e-mails niet openen. Maar je weet wel dat ze niet openen en dat daar een reden voor is. Hieronder een aantal mogelijke redenen waarom je abonnees je e-mails niet openen.

Je e-mail wordt in een spamfilter ontvangen en daar niet uitgehaald

Dat is riskant voor jou. Misschien wil je die abonnee liever laten staan en hoop je dat hij of zij ooit in het spamfilter kijkt en je nieuwsbrief daar uithaalt en alsnog gaat lezen. Maar als je e-mail in een spamfilter komt en niemand haalt ‘m eruit, dan gaan je andere e-mails binnen de kortste keren ook naar de spamfilters. Ook als je die e-mails naar heel andere abonnees stuurt.

mailerlite hulp

Je nieuwe abonnee is niet geïnteresseerd

Als je je netjes aan de wetgeving rond e-mail marketing houdt en alleen met toestemming mailt, dan zal het niet snel gebeuren dat een nieuwe abonnee je e-mail niet opent omdat hij niet geïnteresseerd is. Zoiets kan eigenlijk alleen gebeuren als je weggever niet relevant is voor je latere e-mails.

Als jij nieuwe abonnees hebt die niet openen, ga dit dan na want dat is zonde van je tijd en je energie.

Een oude abonnee is niet meer geïnteresseerd

Maar als je abonnee al heel lang op je mailinglijst staat, dan kan het heel gemakkelijk gebeuren dat iemand z’n interesse verliest. Mensen veranderen en hun interesses veranderen dus ook.

Als een abonnee stopt met je e-mails te openen dan komt die e-mail de eerste tijd nog gewoon binnen in de mailbox. Of in een reclamefolder. Maar als iemand langere tijd niet opent dan verandert dit. Na een poosje wordt die e-mail niet meer in de mailbox ontvangen maar gaat preventief naar de spamfilters. En zoals je boven hebt kunnen lezen is dat niet zo gunstig voor je.

Spamvallen

En dan bestaat er ook nog zoiets als een spamval. Dat is een adres dat ooit gebruikt is maar dat is opgezegd door je abonnee. En nu wordt dat adres gebruikt om spammers op te sporen. Echt, je wilt niet mailen naar een spamval.

Inactieve abonnees uitschrijven: deliverability

Als je dit allemaal zo laat en gewoon blijft mailen naar adressen waar niet geopend wordt, dan creëer je daarmee een situatie waardoor op termijn al je e-mails in de spamfilters ontvangen worden. Met al je e-mails bedoel ik ook echt al je e-mails. Niet alleen je nieuwsbrieven, maar ook de persoonlijke e-mails die je vanaf je eigen domein verstuurt. En ik verzeker je dat je dit niet wilt, want dit is heel moeilijk terug te draaien.

Inactieve abonnees uitschrijven in MailerLite

Het tooltje om inactieve abonnees uit te schrijven is daarom een fijn en nuttig tooltje. Gebruik dat ook regelmatig. Dan blijft je e-maillijst schoon en dan is de kans dat je problemen krijgt met de aflevering van je nieuwsbrief direct stukken kleiner.

Als je MailerLite gebruikt heb je waarschijnlijk geen hulp nodig om inactieve abonnees uit te schrijven. Maar misschien kun je wel hulp gebruiken om ervoor te zorgen dat je abonnees niet inactief worden. Als je dat wilt, ga dan naar de pagina MailerLite expert.

Inactieve abonnees

Het is onvermijdelijk dat een deel van je abonnees op termijn inactief wordt. Dat is normaal. Het normale verloop op een mailinglijst is 20-25% per jaar. Daar hoef je dus niet wakker van te liggen.

Maar het is wel zaak dat je de adressen die je kwijtraakt weer aanvult, want anders houd je op termijn niets over. Je wilt je lijst laten groeien. Er moeten meer abonnees bij komen dan er weg gaan. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen kun je lezen in het artikel over lijstgroei.

En op deze website staat ook een categorie over e-mailstrategie. Of lees gewoon verder in de handleiding voor MailerLite.

Ik ben een erkende Nederlandse MailerLite expert en ik kan je helpen met MailerLite.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Gepubliceerd op: 22-11-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 29-10-2021

Categorieën en tags bij dit bericht