Tagarchief: Design

Design gaat niet alleen over “mooi”, maar vooral ook over bruikbaarheid. En design kan ook helpen je conversie te verhogen.

Artikelen over design

Vormgeving nieuwsbrief: Dit is een artikel waarin ik je duidelijk wil maken hoe het design van je nieuwsbrief ervoor kan zorgen dat je nieuwsbrief beter gelezen wordt. En op welke manier beïnvloeden verschillende kleuren elkaar?

Aangepaste CSS: Dit gaat over het veranderen van de vormgeving van je website: lettertypes, kleuren, formaten etc.

Kijkrichting van afbeeldingen: De kijkrichting van afbeeldingen beïnvloedt de kijkrichting van je bezoekers. Dat is iets om rekening mee te houden. Hier kun je veel voordeel van hebben, maar je kunt er ook erg veel nadeel van hebben.

Kleurenblindheid: Zo’n 8% van de mannen lijdt aan een vorm van kleurenblindheid. In dit artikel kun je zien wat voor jouw conversie kan betekenen als je hier geen rekening mee houdt.

Lichtkrant: Een veelgevraagd artikel: hoe maak je een lichtkrant of lopende balk op je website.


Link trigger in Mailchimp

Link trigger in Mailchimp gebruiken

Link trigger in Mailchimp: vaak hoor ik dat dingen bij Mailchimp niet kunnen. Omdat Mailchimp ze niet heeft. Of omdat het systeem ergens niet geschikt voor zou zijn. Link trigger is één van de dingen waarover ik vaak hoor dat Mailchimp het niet heeft. Maar Mailchimp heeft dat wel. Hier kun je lezen hoe je link trigger gebruikt in Mailchimp. 

Lees verder Link trigger in Mailchimp gebruiken
Aangepaste CSS

Aangepaste CSS

Met aangepaste CSS kun je de vormgeving van je website aanpassen. En Jetpack heeft een functie om de CSS van je website aan te passen. “Aangepaste CSS” klinkt erg moeilijk, dus waarschijnlijk heb je geen idee wat dit betekent en wat je ermee zou kunnen doen.

Het goede nieuws is: ook als je niet weet hoe iets precies werkt kun je het gebruiken. Dat doe je immers iedere avond als je het licht in je huis aandoet.


Aangepaste CSS

Ik had het theme Twenty Twelve geïnstalleerd omdat ik dat een lekker fris een eenvoudig theme vond. Maar … in dit theme staat er standaard een dun randje om de afbeeldingen. En dat vind ik lelijk.

Om een dergelijke kleine aanpassing te doen kun je de functie Aangepaste CSS van Jetpack gebruiken.

Jetpack heeft nog veel meer functies. Als je die andere functies niet gebruikt is het niet voor de hand liggend om een grote plugin als Jetpack te installeren. Je kunt dan beter een kleine plugin installeren zoals bijvoorbeeld Simple CSS.


W3 schools

Je kunt heel leuke dingen leren over CSS op W3 schools. Vreselijk leuk! Met oefenopdrachten en alles wat je nog meer nodig hebt.

Hoewel het heel erg de moeite waard is wat tijd door te brengen met spelen op W3 schools, kost dit wel tijd en je wilt je aanpassingen natuurlijk nú aanbrengen.


Kleine aanpassingen

Als je een probleem hebt met het uiterlijk van een theme, dan ben je vast niet de eerste met dat probleem. Hierdoor mag je verwachten dat er bij de zoekresultaten iets te vinden zal zijn, meestal op het forum van WordPress.

  • Formuleer eerst een goede, heldere zoekopdracht in het Engels

Twenty Twelve randen om afbeeldingen

Om iets te vinden over lelijke randen om afbeeldingen in het theme Twenty Twelve heb ik als zoekopdracht gebruikt: Twenty Twelve image borders.

Als je dit zo doet moet je soms eerst een paar zoekresultaten aanklikken voordat je vindt wat je zoekt, maar reken er maar op dat het antwoord op dergelijke simpele problemen op het WordPress forum te vinden is.


Aangepaste CSS

  • Als je gevonden hebt wat je zocht, activeer je de plugin voor CSS.
  • Als je Jetpack gekozen hebt klik je daarna op configureren.

Nu zie je een verwijzing naar een heleboel uitleg. Die uitleg heb je nodig als je zelf iets wilt gaan bedenken, maar zoals je niet precies hoeft te weten hoe de stroom ontstaat waarop je lampje brandt, zo hoef je nu ook niet alles te weten.

Plak de aangepaste CSS die je op het WordPress forum gevonden hebt in het daarvoor bestemde veld van Jetpack aangepaste CSS en kijk naar het voorbeeld. Als het werkt sla het dan op en klaar ben je. Of niet. En als het niet werkt sla je het natuurlijk niet op.


Kleuren van titels en links

Toen ik de afbeeldingen had aangepast zag ik natuurlijk nog zaken die in mijn ogen niet helemaal perfect waren: de kleuren van de links en de kleuren van de titels van pagina’s en artikel.

De kleuren van de links en de kleuren van de titels heb ik op dezelfde manier aangepast: opzoeken wat het zou moeten zijn en in Jetpack aangepaste CSS geplakt.

Onderstreepte links

Ik wilde de links ook graag onderstrepen omdat dit prettig is voor mensen die lijden aan een vorm van kleurenblindheid. Dit zou ik natuurlijk handmatig kunnen doen voor iedere link afzonderlijk, maar door de CSS aan te passen gaat het sneller en efficiënter want op deze manier is het uitgesloten dat ik een link vergeet te onderstrepen.

En zo kun je geleidelijk aan met een klein beetje moeite je hele website aanpassen aan je wensen.


CSS van jouw theme

De CSS van jouw theme kun je ook zelf uitvinden. Op WordPress.com staat een artikel met daarin video’s met uitleg hoe je dit kunt doen.

Vindbaarheid van je website

Je kunt erg leuk spelen met aangepaste CSS, gewoon eens proberen. Maar van leuke kleuren wordt je website niet beter vindbaar. Als dat wel je bedoeling is, lees dan verder bij SEO leren voor beginners.

Voordelen van Gutenberg
Gratis: de SEO voordelen van Gutenberg