instapaper

Instapaper

Instapaper is een behulpzame tool om artikelen en nieuwsbrieven te bewaren tot je ze nodig hebt of tot je er tijd voor hebt. Anthony Robbins heeft in een van zijn boeken beschreven hoe hij kranten en tijdschriften leest:

instapaper
  • hij bladert ze door
  • omcirkelt interessante artikelen
  • hij scheurt de pagina’s waar die artikelen  staan uit
  • doet die uitgescheurde pagina’s  in een leesmap
  • hij neemt die leesmap  overal mee naartoe, om te lezen in verloren uurtjes

Daarna beslist hij welke artikelen gearchiveerd moeten worden.

Toen ik dat las vond ik dat zo’n goed idee, dat ik het meteen voor mezelf heb ingevoerd.
(Leen mij dus nooit een tijdschrift uit…).

Het web

Tegenwoordig lees ik de krant op het web en er komen nieuwsbrieven binnen die doorverwijzen naar websites, hier valt niets aan te omcirkelen en te scheuren.

Gevolg: topzware favorieten zonder datum erbij.


Instapaper

Hier heb ik nu een oplossing voor gevonden: Instapaper.

Instapaper biedt je de mogelijkheid om een bookmarklet naar je favorietenbalk te slepen. Als je daarna een interessant artikel  op het web tegenkomt, klik je op op read later en dan wordt het artikel opgeslagen op je leeslijst.

De datum waarop je het artikel hebt opgeslagen staat er netjes bij en je hebt de mogelijkheid om er nog meer informatie aan toe te voegen:

  • URL
  • Titel
  • Samenvatting

URL en titel zijn niet echt nodig, want het artikel dat je hebt opgeslagen staat voor je klaar met een aanklikbare titel.


Mappen

Op Instapaper kun je de artikelen die je verzameld hebt indelen in mappen, zodat je overzicht houdt. Hierdoor kun je artikelen lezen op een tijd die je hiervoor gereserveerd hebt.

Als jij interessante artikelen geschreven hebt of als ik geabonneerd ben op jouw nieuwsbrief, dan kun je erop rekenen dat ik een deel van jouw artikelen daar ook heb opgeslagen.


Verwijderen

Je moet hier rekening mee houden als je een nieuwsbrief hebt verstuurd. Die nieuwsbrief kan veel langer meegaan dan jij je realiseert, want een aantal van je lezers kan ‘m hebben op geslagen op Instapaper of Pocket.

En dat maakt het ongewenst dat jij je nieuwsbrieven gaat “opruimen”, want dan zijn ze er niet meer. Door je oude nieuwsbrieven op te ruimen kun je je trouwste lezers teleurstellen. ’t Is maar dat je het weet!

Houd er ook rekening mee dat mensen die Instapaper gebruiken ook bij je tweets een mogelijkheid hebben om die tweets op te slaan. Daar hebben ze ook niets meer aan als jij je tweets weer verwijdert.


Update GDPR

Instapaper is 2 maanden niet beschikbaar geweest voor Europese gebruikers i.v.m. de GDPR. Daarna is Instapaper ook voor Europese gebruikers teruggekomen, maar met de premium versie.

Instapaper was last modified: by
Instapaper was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.