is je afmeldlink zichtbaar

Bijgewerkt op 26 september 2023

Is je afmeldlink zichtbaar?

Het allerbelangrijkste bij e-mailmarketing is je verzendreputatie. Want als je verzendreputatie niet in orde is, dan kun je erop rekenen dat steeds meer van jouw e-mails in spam komen. En e-mails die in spam komen had je net zo goed niet kunnen versturen, want die worden niet gelezen.

Lijstgroei is natuurlijk ook belangrijk, want als je geen abonnees hebt dan leest ook niemand je nieuwsbrief. Maar toch is lijst groei en behoud van je adressen minder belangrijk dan je verzendreputatie. Want een slechte verzendreputatie zorgt ervoor dat je nieuwsbrief in de toekomst ook in spam komt bij mensen die nu nog niet eens op je lijst staan.

Daarom moet je er alles aan doen om een goede verzendreputatie op te bouwen. Koester je verzendreputatie. En om je verzendreputatie goed te houden wil je zo weinig mogelijk spammeldingen krijgen. Daarom vraag ik je: is je afmeldlink zichtbaar?

Hoe lang is je e-mail?

Als je een erg lange e-mail maakt, dan wordt die e-mail in sommige mailboxen afgebroken. Het onderste deel van je e-mail verschuift dan naar een archiefpagina van de mailbox. Gmail doet dit bijvoorbeeld.

En in dat onderste deel van je e-mail staat de afmeldlink. Die afmeldlink schuift dan dus ook door naar de archiefpagina van de mailbox.

Maar die archiefpagina is niet zo makkelijk te zien. Als een e-mail afgebroken wordt en doorschuift naar de archiefpagina, dan ziet je je lezer helemaal onderaan een klein tekstlinkje. En als je lezer dat aanklikt, dan moet hij op de archiefpagina van de mailbox weer helemaal bovenaan beginnen.

Dat is niet aantrekkelijk en dat is zeker niet aantrekkelijk voor mensen die zich af willen melden. Dan is het veel makkelijker om de spamknop aan te klikken.

Het is niet aan te raden om een e-mail te maken die zo lang is dat een deel van je e-mail doorschuift naar de archiefpagina van de mailbox. Je vraagt dan erg veel aandacht van je lezers.

Maar als je dit doet, zorg dan dat je ergens anders in je e-mail een extra afmeldlink plaatst. Bijvoorbeeld helemaal bovenin. Want je moet afmelden makkelijk maken. Afmelden moet minstens zo makkelijk zijn als de spamknop aanklikken.

De afmeldlink is een merge tag. Die merge tag kun je onder een tekstlink zetten op dezelfde manier als waarop je een gewone aanklikbare link maakt.

*|UNSUB|*

Als je twijfelt of jouw nieuwsbrief zo lang is dat het nodig is om er een extra afmeldlink in te plaatsen, maak dan een Gmail account aan en stuur daar een test naartoe. Als je de voettekst van je nieuwsbrief met daarin de afmeldlink niet ziet staan, dan is het beslist nodig er een extra afmeldlink in te zetten. En in alle andere situaties: als mensen zich niet af willen melden zullen ze dat heus niet doen, dus het is nauwelijks een risico om een extra link in je nieuwsbrief te zetten.

mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven