Is je nieuwsbrief responsive?

Is je nieuwsbrief responsive

“Responsive” betekent dat je nieuwsbrief zich aanpast aan het device waarop de ontvanger je nieuwsbrief leest. Met name als je in het verleden een designer een template hebt laten maken is het zaak even te controleren of je nieuwsbrief responsive is.


Is je nieuwsbrief responsive?

Als je nieuwsbrief zich aanpast aan het device waarop hij gelezen wordt, dan kun je dat binnen Mailchimp zien in de preview.

Kijken of je nieuwsbrief responsive is

Benodigde tijd: 2 minuten.

Controleren of je nieuwsbrief zich aanpast aan het device

 1. Klik op “Preview and Test”

  Dit vind je in de donkere balk boven aan de pagina waarop je je nieuwsbrief maakt.

 2. Kies voor “Enter preview mode”

  Nu zie je aan de linkerkant van de pagina de desktop versie van je nieuwsbrief. Daar boven staan 3 tabbladen: Desktop, Mobile en Inbox.

 3. Klik het tabblad “Mobile” aan

  Nu zie je hoe je nieuwsbrief er ongeveer uitziet door iemand die ‘m mobiel leest.

  Als je nu ziet dat mensen van links naar rechts moeten scrollen om je nieuwsbrief te kunnen lezen, dan is je nieuwsbrief niet responsive.

  Maar als je ziet dat mensen de tekst kunnen lezen door van boven naar beneden te scrollen, dan past je nieuwsbrief zich aan aan het device.


Wel responsive maar niet leesbaar

Soms kan het het echter gebeuren dat je nieuwsbrief zich wel aanpast aan het device waarop de ontvanger ‘m leest, terwijl je toch van links naar rechts moet scrollen.

Wees hier extra alert op, want de oorzaken zijn dan bijna altijd:

 • Je afbeeldingen zijn te breed. Houd een formaat aan van 600px tot 800px breed.
 • Of je hebt afbeeldingen in een tekstblok gezet.


Verouderde templates

Als je ziet dat je van links naar rechts moet scrollen en je hebt ooit een mooi template laten maken, dan is je template gewoon verouderd. Tegenwoordig lezen veel mensen hun nieuwsbrieven mobiel, maar vroeger was dat natuurlijk niet zo.

Als jouw template gemaakt is in de tijd dat het nog niet gangbaar was om mobiel te lezen, dan is je template hier ook niet voor gemaakt. Je hebt dan een ander template nodig.

Tegenwoordig heeft Mailchimp drag en drop templates.

Heb jij nu net ontdekt dat je een verouderd template gebruikt dat zich niet aanpast aan het device waarop gelezen wordt?

Dan heb je iets nieuws nodig want rond 50% van de lezers leest nieuwsbrieven mobiel.

tip

Een drag en drop template krijg je niet kant-en-klaar. Hierbij kan een ander alleen lettertypes en kleuren instellen. Want je bouwt het template bij iedere nieuwsbrief op aan de hand van de blokken die je nodig hebt omdat je er inhoud voor hebt.

Dit template is ontworpen om er zelf mee aan de slag te kunnen.


En je kunt natuurlijk ook direct verder lezen in de Mailchimp handleiding op deze website. Daar vind je verwijzingen naar alles wat je weten wilt over Mailchimp.

pijltje

Mailchimp is niet altijd simpel en zeker als je net met Mailchimp begint kan het een flinke kluif zijn om het systeem te begrijpen. Als je hulp wilt lees dan verder op de pagina Mailchimp coaching. Daar bied ik je hulp per uur aan waarin we jouw probleem gaan oplossen.

Of, als je gewoon niet weet wat je doen moet en liever een cursus volgt, kijk dan bij de een-op-een basiscursus Mailchimp. Dan zorg ik voor zowel de vragen als antwoorden.


Gratis video cursus Mailchimp nieuwsbrief

Gratis cursus Mailchimp over:

Hoe maak je een nieuwsbrief met de inline editor

Ook geschikt voor Mailchimp starters.


Makkelijke nieuwsbrief

De Mailchimp inline editor is een makkelijke editor waar je prachtige strakke nieuwsbrieven mee maakt.

In deze gratis cursus neem ik je mee en vertel ik je hoe ik deze nieuwsbrief hiernaast gemaakt heb. Teksten, afbeeldingen buttons, alles is er en juist voor starters is dit een nieuwsbrief die je snel kunt leren maken.

Inclusief uitleg hoe je adressen kunt uploaden.

Mailchimp inline editor cursus

Je gaat naar de landingspagina


Je bent hier: Home » Mailexpert » Mailchimp » Nieuwsbrieven » Media in Mailchimp » Is je nieuwsbrief responsive?Is je nieuwsbrief responsive? was last modified: by

Met dank aan dadaworks voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Is je nieuwsbrief responsive? was last modified: by