Is je nieuwsbrief responsive

Is je nieuwsbrief responsive?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

“Responsive” betekent dat je nieuwsbrief zich aanpast aan het device waarop de ontvanger je nieuwsbrief leest. Met name als je in het verleden een designer een template hebt laten maken is het zaak even te controleren of je nieuwsbrief responsive is.

Is je nieuwsbrief responsive?

Als je nieuwsbrief zich aanpast aan het device waarop hij gelezen wordt, dan kun je dat binnen Mailchimp zien in de preview.

Kijken of je nieuwsbrief responsive is

Benodigde tijd: 2 minuten.

Controleren of je nieuwsbrief zich aanpast aan het device

 1. Klik op “Preview and Test”

  Dit vind je in de donkere balk boven aan de pagina waarop je je nieuwsbrief maakt.

 2. Kies voor “Enter preview mode”

  Nu zie je aan de linkerkant van de pagina de desktop versie van je nieuwsbrief. Daar boven staan 3 tabbladen: Desktop, Mobile en Inbox.

 3. Klik het tabblad “Mobile” aan

  Nu zie je hoe je nieuwsbrief er ongeveer uitziet door iemand die ‘m mobiel leest.

  Als je nu ziet dat mensen van links naar rechts moeten scrollen om je nieuwsbrief te kunnen lezen, dan is je nieuwsbrief niet responsive.

  Maar als je ziet dat mensen de tekst kunnen lezen door van boven naar beneden te scrollen, dan past je nieuwsbrief zich aan aan het device.

Wel responsive maar niet leesbaar

Soms kan het het echter gebeuren dat je nieuwsbrief zich wel aanpast aan het device waarop de ontvanger ‘m leest, terwijl je toch van links naar rechts moet scrollen.

Wees hier extra alert op, want de oorzaken zijn dan bijna altijd:

 • Je afbeeldingen zijn te breed. Houd een formaat aan van 600px tot 800px breed.
 • Of je hebt afbeeldingen in een tekstblok gezet.

Verouderde templates

Als je ziet dat je van links naar rechts moet scrollen en je hebt ooit een mooi template laten maken, dan is je template gewoon verouderd. Tegenwoordig lezen veel mensen hun nieuwsbrieven mobiel, maar vroeger was dat natuurlijk niet zo.

Als jouw template gemaakt is in de tijd dat het nog niet gangbaar was om mobiel te lezen, dan is je template hier ook niet voor gemaakt. Je hebt dan een ander template nodig.

Tegenwoordig heeft Mailchimp drag en drop templates.

Heb jij nu net ontdekt dat je een verouderd template gebruikt dat zich niet aanpast aan het device waarop gelezen wordt?

Dan heb je iets nieuws nodig want rond 50% van de lezers leest nieuwsbrieven mobiel.

tip

Een drag en drop template krijg je niet kant-en-klaar. Hierbij kan een ander alleen lettertypes en kleuren instellen. Want je bouwt het template bij iedere nieuwsbrief op aan de hand van de blokken die je nodig hebt omdat je er inhoud voor hebt.

Dit template is ontworpen om er zelf mee aan de slag te kunnen.

Als je hier hulp bij wilt kan ik het template voor “voorkoken” m.b.t. kleuren en lettertypes. Daarna krijg je een cursus met vergadersoftware. En dan leer ik je hoe je een nieuwsbrief uit blokken opbouwt. In een uurtje weet je het.

En als je dat liever wilt kun je ook een training Mailchimp volgen in Heiloo. De cursussen in mijn kantoor duren langer, dus dan kan ik je gelijk leren hoe je kunt voorkomen dat je nieuwsbrief in de spamfilters komt. Misschien ook nog een stukje over Automation. Kortom, je problemen zijn dan opgelost.

En je kunt natuurlijk ook direct verder lezen in de Mailchimp handleiding op deze website. Daar vind je verwijzingen naar alles wat je weten wilt over Mailchimp.

Lees direct verder: Nieuwsbrief testen

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


“The money is in the list”

Met deze rekentool in Excel kun je precies berekenen wat de waarde van je mailinglijst is. Vraag ‘m hier op! (Nee, we kunnen niet meekijken).

de waarde van je mailinglijst
Is je nieuwsbrief responsive? was last modified: by

Of lees hier meer over Mailchimp nieuwsbrieven

Met dank aan dadaworks voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Is je nieuwsbrief responsive? was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *