Home » Blog » Zoekmachine marketing » Jetpack custom posts
jetpack custom posts

Jetpack custom posts

Jetpack custom post

Custom posts zijn aangepaste content types. Dat zijn blogposts die je in apart deel van je website staan. Jetpack heeft 2 soorten aangepaste content types:

  • portfolio of presentaties
  • testimonials of beoordelingen

Als je deze mogelijkheden wilt gebruiken, begin je bij het begin. Het begin is altijd: zorg dat je de plugin Jetpack geïnstalleerd hebt en zorg dat je ‘m verbonden hebt met WordPress.com.Daarna kun je de aangepaste content types activeren. Om custom posts te activeren, ga je in je zijbalk naar

  • Jetpack
  • Instellingen
  • Schrijven
  • Aangepaste content

Je kunt nu projecten en recensies toevoegen. In de zijbalk aan de binnenkant van je website zie je ze staan: Portfolio en Beoordelingen. Je kunt items toevoegen op precies dezelfde manier als waarop je een blogpost maakt.

Jetpack custom post

Testimonials

Shortcodes

Je hebt natuurlijk niets aan testimonials die op een apart deel van je website staan waar niemand ze ziet. Daarom maak je er daarna een pagina voor aan en daar haal je ze binnen met een shortcode.

De eenvoudigste shortcode die je hiervoor kunt gebruiken is het woord testimonials dat je tussen haken zet  [ ].

Je kunt met de shortcodes nog veel meer doen:

  • indeling in kolommen
  • afbeelding erbij of juist niet
  • volgorde bepalen

Als je dat allemaal wilt moet je de shortcode uitbreiden. Je kunt hier vinden wat je daarvoor weten moet.

Individuele testimonials

Misschien wil je ook losse recensies op je pagina’s plaatsen om je content te ondersteunen. Dat gaat gaat veel gemakkelijker dan een overzichtspagina maken.

Om een individuele recensie op een pagina te plaatsen hoef je niets anders te doen dan de URL van de aangepaste post waar de recensie staat in je pagina te plakken. Dan verschijnt er een recensie zoals je die hieronder kunt zien.

aangepaste contenttypes recensie
Afbeelding van een Jetpack recensie

Nadelen

Een belangrijk nadeel van Jetpack testimonials is dat mensen de review niet zelf op je website kunnen schrijven. Er is geen formuliertje dat je op een pagina kunt zetten. Jij ontvangt de review per e-mail en je zet ‘m zelf op je website.

Een ander nadeel is naar mijn mening dat Jetpack testimonials geen mogelijkheid bieden om er sterren bij te plaatsen. Als je bijvoorbeeld de plugin Site Reviews neemt dan kunnen mensen hun review zelf schrijven en er sterren bij plaatsen. En deze sterren kunnen ook in de zoekresultaten verschijnen. En daar heb je natuurlijk meer aan.

Jetpack custom post

Portfolio

Een portfolio maak je op dezelfde manier als de custom post voor reviews. Ga aan de binnenkant van je website naar de zijbalk en klik Portfolio aan. Daarna kun je een portfolio item maken op dezelfde manier als waarop je een blogpost maakt.

Overzichtspagina

Als je portfolio tussen haken [ ] invoegt in een pagina verschijnen je portfolio items.

Maar je kunt de functie “Portfolio” van Jetpack natuurlijk ook gebruiken voor iets anders dat je wilt publiceren en dat je apart wilt houden van je blog.

Je portfolio-items kun je indelen in types en je kunt ze tags meegeven.

Binnenhalen

Doordat je deze indeling kunt maken kun je, behalve een complete overzichtspagina, ook delen van je portfolio op een pagina binnenhalen. Specifieke project types die bij het onderwerp van je pagina horen.

Ook dit doe je door de shortcode uit te breiden. Wat je daarvoor weten moet kun je hier vinden. En dan haal je een specifiek stukje van je portfolio binnen.

Jetpack custom post

Waarom binnenhalen

Je vraagt je nu misschien af waarom je een recensie of een portfolio-item binnen zou halen, want je zou het ook gewoon opnieuw kunnen publiceren.

Het is echter belangrijk dat iedere tekst op je website slechts eenmaal op je website voorkomt. Het is daarom geen goed idee om een recensie op een overzichtspagina te plaatsen én ergens op een andere pagina, want daarmee creëer je duplicate content.

Daarom doe je dat liever niet. Het is beter om de recensie op 1 pagina neer te zetten en op alle andere pagina’s waar je diezelfde recensie wilt hebben een shortcode te plaatsen. Want dat telt niet als duplicate content. En dat is belangrijk als je niet alleen een portfolio wilt plaatsen, maar ook nog wilt dat het gevonden wordt.

Marketing voor diensten

Ik stuur regelmatig tips rond over dienstenmarketing. Hier kun je je inschrijven en dan krijg je als eerste 5 makkelijk toepasbare tips om meer klanten te krijgen.

Gepubliceerd op: 7-5-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 13-4-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?