Virtueel assistent

Een virtueel assistent is een business ondersteuner op afstand.

Virtuele assistentie is een fijne oplossing als je te veel werk op je bordje hebt. Of te weinig kennis hebt van online tools, SEO, social media etc. En als je je liever met je vak bezighoudt en de rest wilt uitbesteden

Virtueel assistent

Als gecertificeerde SEO assistent kan ik je helpen met het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Dit kan d.m.v. persoonlijke begeleiding of je kunt het door mij laten doen. Je kunt er hier lezen over mijn individuele SEO training.

En als erkende MailChimp expert kan ik je helpen met e-mailmarketing.

Kennis inhuren: dit is het grote voordeel van het inhuren van een virtuele assistent. Je voordeel is niet alleen dat je tijd bespaart. Je voordeel is vooral dat je kennis inhuurt. Kennis over vakgebieden waar je geen weet van hebt. Mijn klanten kunnen je daar meer over vertellen en daar kun je over lezen in de artikelen hieronder.

In de secties hieronder kun je ook meer lezen over het “hoe” en het “wat”. Ze staan er voor jouw  informatie, maar wat mij betreft kun je ook gewoon direct contact met me opnemen en dan praten we verder.

 

Wat is een virtueel assistent en wat levert het op?

Een virtueel assistent is zelfstandig ondernemer die andere ondernemers op afstand ondersteunt. Vaak gaat het om secretariële ondersteuning of om ondersteuning bij online marketing. Dit levert je veel op: focus, tijd, energie, extra handen en extra vakkennis.

Voordelen van een virtueel assistent

Dat het inhuren van iemand aan wie je werk kunt uitbesteden voordelen heeft zal duidelijk zijn. Maar ook op afstand werken heeft een aantal voordelen:

 • je hoeft je virtueel assistent geen kamer of bureau aan te bieden
 • bij het kiezen van je virtueel assistent hoef je je niet te beperken tot de directe omgeving van je kantoor
 • als je zelf vanuit huis werkt en helemaal geen kantoor hebt, kun je evengoed een virtueel assistent inhuren
 • je kunt je focussen op je echte werk in plaats van allerlei tools “uit te vogelen”
 • je hebt een paar extra rechterhanden tot je beschikking

Wat is een virtueel assistent

Als je zelf een klein bedrijf hebt en je hebt ondersteuning nodig, dan kun je je het gewoonlijk niet permitteren om een heel team in te huren. Maar als je voor ondersteuning op afstand kiest, dan kan dit wel. Je kunt het je dan permitteren om voor iedere klus een andere expert in te huren. En dan kan je succes niet lang op zich laten wachten!

Virtuele assistenten verschillen onderling, ze hebben elk hun eigen achtergrond en hun eigen expertise. Maar ze hebben ook iets gemeenschappelijk: ze vinden het leuk om anderen te ondersteunen en daar gáán ze ook voor!

Als je nog geen VA hebt, zorg dan dat je er zo snel mogelijk eentje krijgt.

 

Waar Hubert zijn virtueel assistent voor gebruikt

Hubert Haenen virtueel assistent nodig

De meeste mensen denken dat je een techneut nodig hebt om je website op orde te houden. Zo dacht ik vroeger ook. Maar nu weet ik wel beter.

Je hebt een VA nodig, een virtueel assistent, die gewoon de dagelijkse kleine klussen kan opknappen zoals het netjes plaatsen van content, foto’s en blogs op een manier zoals bijvoorbeeld Google dat graag wil. En als je een beetje naar Google luistert dan scoor je ook hoog.

Een betrokken VA past ook plugins aan, stroomlijnt je e-mailmarketing met je website en je socialmedia: kortom ze zorgt dat je een goedlopende internet machine hebt. Ze denkt vooral ook met je mee, kan je uitdagen om actief te zijn, vertelt je wat nodig is.

Ik schrijft “ze” en ik bedoel ook ze. Ik heb het hier over Judith de Vries, “mijn” VA . Toen ik stopte met mijn restaurant zorgde ze ervoor dat alles wat daarmee te maken had op internet snel en goed “gesaneerd” werd en nu ik bezig ben met andere activiteiten helpt ze me geweldig met het vormgeven van mijn nieuwe site en vooral de structuur ervan. En als we een technische man/vrouw nodig hebben dan geeft ze dat aan.

Ik heb inmiddels geleerd dat de “techniek” een ding is (websitebouwers) en het echt werken met die machine een zaak van andere specialisten is, zoals “mijn” VA Judith.

Interessant is ook dat een VA als Judith door haar grote kennis ook ontzagwekkend snel werkt en dus veel doet in een korte tijd en daar ook tot op de minuut verantwoording van aflegt. Ook dat is heel plezierig.

Hubert Haenen

Virtueel assistent was last modified: by

 

Virtueel assistent inhuren is tijd besparen

Je bespaart niet alleen tijd doordat je werk kunt uitbesteden. Je bespaart ook tijd doordat je kennis inhuurt die jij niet hebt.

Voorbeeld: bij het bijhouden van je website of bij het maken van je nieuwsbrief ben jij waarschijnlijk het wiel aan het uitvinden. Terwijl ik het uit mijn mouw schud doordat dit gewoon mijn dagelijkse werk is.

Een virtueel assistent inhuren, daar heb je waarschijnlijk over gedroomd want anders was je niet op  deze pagina gekomen. En je hebt het waarschijnlijk nog niet gedaan, want als je het als wel gedaan zou hebben zou je ook niet op deze pagina zijn.

Lees daarom hierboven eens terug waarom Hubert vindt dat je een virtueel assistent nodig heeft.

Virtueel assistent inhuren

Een virtueel assistent is vaak sneller dan jij kunt zijn. Vooral als het om werk gaat dat jij zelden doet, terwijl ik dit heel regelmatig doe, zoals:

Bedenk dat ik voor meer mensen SEO optimaliseer en nieuwsbrieven maak. Ik doe dit gewoon veel vaker dan jij. Doordat ik dit zo vaak doe, heb ik hier veel meer ervaring mee dan jij zult kunnen opbouwen. En ik volg er cursussen over terwijl jij cursussen volgt over jouw vakgebied.

Kennis toevoegen

Een virtueel assistent volgt vaak ook cursussen en leest vakliteratuur, net als jij. Die cursussen en die vakliteratuur hebben een andere inhoud dan de cursussen die jij volgt en de vakliteratuur die jij leest.

Hierdoor heb ik kennis die jij niet hebt. Op de pagina “Over Judith” kun je een overzicht vinden van onderwerpen waar ik cursussen over volg en die ik bijhoud.  Dat is kennis die niets met jouw vakgebied te maken heeft en het is kennis waar jij waarschijnlijk ook helemaal niets over zou willen leren. Misschien wil je er zelfs helemaal niets mee te maken hebben. En dat hoeft ook niet als je me inhuurt.

Jij wilt niet weten hoe ik dat allemaal doe, maar feit is wel dat er dingen zijn die ik veel sneller en efficiënter doe dan jij dat kunt.

Neem bijvoorbeeld het maken van een nieuwsbrief.  Doordat ik dit vaak moet doen, is het voor mij de moeite waard om expertise op te bouwen en hier cursussen over te volgen. Maar voor jou is het bijzaak. Omdat het bijzaak voor je is, kun jij het je niet eigenlijk niet permitteren tijd te steken in een cursus hierover.

Dit is een voorbeeld van een manier waarop jij tijd verspilt en minder effectief bent doordat je alles zelf wilt doen.

Als je niet kunt delegeren

Een ander voorbeeld. Er is werk dat je niet kunt en niet wilt delegeren, maar waar een VA je toch mee kan helpen.

Als “werken met de pc” niet je vak is, dan doe jij dit werk waarschijnlijk niet op de snelste manier. Ook hierin kan je VA veel voor je betekenen.

Hoeveel je VA hierin kan betekenen en wat je VA hier precies in kan betekenen kun je uitvinden door te vragen: “Kan ik dit sneller en efficiënter doen?”. Waarschijnlijk krijg je dan een fantastische tip!

Delegeren

Ik zou zeggen: voer eens een onderzoekje naar je werkzaamheden uit en zie hoeveel tijd en geld je kunt besparen door taken te delegeren. Zet een time tracker aan, reken je gewone uurtarief en kijk eens wat het je kost dat je alles zelf wilt doen.

 

Claudia van Wezel aan het woord

Claudia van Wezel waarom een VA nemen

Ja, waarom zou je een virtueel assistent nemen?

Als je werkt als zelfstandige merk je vaak dat je aan je eigenlijke taken niet voldoende toekomt vanwege die 1001 kleine dingetjes die steeds “ook nog” moeten gebeuren.

Waarom een VA: delegeren

En al die dingetjes nemen samen heel veel tijd. En soms is het ook gewoon fijn als je een aantal taken kunt delegeren: het is niet altijd handig als je steeds duizendpoot moet zijn en therapeut en ondernemer en boekhouder en PR-vrouw en blogschrijfster en nog veel meer tegelijk.

Dat maakte dat ik een aantal jaar geleden op een webforum verzuchtte: ik zou wel een secretaresse kunnen gebruiken, maar ik kan het me niet permitteren om er één in dienst te nemen.

Virtueel Assistent

Dit werd opgepikt door Judith de Vries, die weldra het eerste contact met mij legde.

Ik had toen nog nooit van een virtueel assistent gehoord, maar zag direct de mogelijkheden: iemand die geen fysieke ruimte in mijn praktijk nodig heeft, maar op afstand “mijn rechterhand” kan zijn! En dit doet voor een zelf (flexibel) in te stellen aantal uren per week.

Dat was het begin van een heel vruchtbare samenwerking.

Dus: waarom een VA nemen?

Je zou een virtueel assistent moeten nemen omdat ze:

 • je handboek voor docenten kan corrigeren en redigeren
 • bijvoorbeeld vertelt dat een blog met weinig wit-ruimte niet gelezen wordt en dat mensen “door de tekst scannen”…
 • je blog kan plaatsen en je berichten op de social media kan plaatsen
 • in de agenda van alles en nog wat voor je kan bijhouden
 •  je uitlegt dat je een nieuwsbrief nodig hebt
 • en ze deze ook nog eens in elkaar kan zetten als je daar zelf geen tijd voor hebt
Omdat ze een echte “self-starter” is die het werk ziet liggen…

… en ze daarbij met je meedenkt en initiatiefrijk is

Omdat ze het je – in niet mis te verstane bewoordingen – vertelt als ze denkt dat je een misser maakt op PR-gebied of een kans laat schieten!

En, last but not least, omdat ze je op gezette tijden ook nog eens een hart onder de riem steekt!

Ik kan Judith dus van harte aanbevelen! Neem een virtueel assistent! Neem Judith!

Claudia van Wezel

Virtueel assistent was last modified: by

 

Virtuele experts

Uit onverwachte hoek kwam er een verhaal over virtuele tovenaars. Eelco de Boer heeft een leuk artikel geschreven over wat hij verwacht had van een virtueel assistent en over wat hij kreeg. En wat hij kreeg was totaal anders dan hij verwacht had.

Hij heeft ontdekt dat virtuele assistenten meer kunnen dan antwoord geven op e-mails, boodschappen regelen en helpen bij de boekhouding.

virtuele experts opleiding

Auteursrecht afbeelding Stef Ringoot

Gespecialiseerde virtueel assistent

Virtuele experts zijn virtuele assistenten die zich ontwikkeld en gespecialiseerd hebben. Zoiets gebeurt min of meer “vanzelf” als je iets vaak genoeg doet én als je dat wat je doet ook leuk genoeg vindt om er veel aandacht aan te willen besteden en/of er cursussen over te willen volgen.

Ikzelf heb dat ook gedaan, waardoor ik je bovengemiddeld goed kan helpen met zoekmachineoptimalisatie en met MailChimp. Dit terwijl ik ook voor zorg dat ik op andere gebieden normale prestaties kan leveren die niet beneden een drempelwaarde komen.

Virtuele experts: als je iets heel vaak doet, dan komt er een moment dat je er een expert in wordt. Het schijnt dat je hier rond 10.000 uur voor nodig hebt.

Virtuele experts

Misschien verwacht jij ook dat virtuele assistenten alleen simpele opdrachten kunnen uitvoeren en heb jij het ook nodig verrast te worden.

Ik ga je daarom nu iets vertellen over virtuele experts. Virtuele experts hebben hebben een onderwerp zo diepgravend bestudeerd dat ze expert geworden zijn.

Expertise verwerven

Expertise verwerf je door iets (wat dan ook) vaak genoeg te doen en je lang genoeg in je onderwerp te verdiepen. Ik las ergens dat als je je minimaal 10.000 uur in een onderwerp verdiept je vanzelf een expert wordt. Als ik na ga hoeveel tijd ik besteed heb aan het leren hanteren van MailChimp dan klopt dat wel ongeveer.

Virtuele assistenten werken online en weten meestal heel veel over online tools. Technische dingen dus.

Doordat virtuele assistenten hier de hele dag mee bezig zijn, worden ze na verloop van tijd expert. Dat zou niet anders kunnen: iedereen kan een expert worden door zich lang genoeg in een onderwerp te verdiepen.

Een beginnende virtueel assistent voldoet vaak aan het idee dat jij over een virtueel assistent hebt. Maar mensen groeien en mensen ontwikkelen zich. Daardoor kun je verwachten dat VA’s na verloop van tijd een enorme expertise opbouwen.

Virtuele experts

Virtuele experts zijn virtuele assistenten die in de loop van de tijd een enorme expertise hebben opgebouwd op een specifiek vakgebied.

Ikzelf heb dit ook gedaan. Ik ben een door MailChimp erkende MailChimp expert en ik ben door Karel Geenen en Yoast gecertificeerd op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.

Waarom specialiseren?

Laten we even voorop stellen dat specialisatie onvermijdelijk is als iets heel erg vaak doet. Al doende leer je en als je dat wat doet leuk vindt, dan wil je er ook meer over weten. Dan ga je cursussen volgen, workshops volgen, uitproberen en testen. Dat gaat eigenlijk vanzelf.

Maar terwijl ik bezig was uit te groeien tot een gespecialiseerde virtuele assistent, realiseerde ik me ook dat dit echt nodig was. Niemand kan alles weten en overal goed in zijn.

Natuurlijk is een virtueel assistent handig met de verschillende online tools en natuurlijk heeft een virtueel assistent het in huis om een online tool snel “uit te vogelen”. Maar ik wil je méér bieden dan alleen een tijdbesparing. En hoe zou ik dat kunnen als ik overal ongeveer net zo veel over weet als jij?

Dat kan niet. Daarom is het mijn streven om op een beperkt aantal gebieden alles te weten (ik weet het, een erg ambitieuze doelstelling) en er gelijktijdig voor te zorgen dat ik op andere relevante gebieden niet slecht presteer.

 

 

Virtueel assistent was last modified: by

Recente berichten

MailerLite popups, gemakkelijk te maken

MailerLite heeft eigen popups die je met een code op je website zet. En als je een WordPress website hebt, dan biedt MailerLite je hun eigen plugin om formulieren en popups mee te importeren.

Maar als de ranking van je website je iets waard is, moet je altijd oppassen met popups, want Google houdt er niet van. Dat was al zo in 2011 al zo toen er op Google product blog een lijstje kwam te staan. In dat lijstje stonden een heleboel vragen die Google zichzelf stelt als het gaat om jouw website te beoordelen. O.a. Lees verder

MailerLite popups, gemakkelijk te maken was last modified: by
 1. Auto Resend campagne met MailerLite Geef een reactie
 2. Doelgroep op Instagram Reacties uitgeschakeld voor Doelgroep op Instagram
 3. WordPress voor Jip en Janneke Reacties uitgeschakeld voor WordPress voor Jip en Janneke
 4. Inactieve abonnees uitschrijven in MailerLite Reacties uitgeschakeld voor Inactieve abonnees uitschrijven in MailerLite
 5. Buyer persona maken Reacties uitgeschakeld voor Buyer persona maken
 6. Zit je doelgroep op Pinterest? Reacties uitgeschakeld voor Zit je doelgroep op Pinterest?
 7. Midwinter school Mailchimp 2018 Reacties uitgeschakeld voor Midwinter school Mailchimp 2018
 8. Is je doelgroep op Twitter? Reacties uitgeschakeld voor Is je doelgroep op Twitter?
 9. Doelgroep op Google Plus Reacties uitgeschakeld voor Doelgroep op Google Plus