Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen

Kijkrichting op de nachtwacht
Je bent hier: Home » Blog » Marketing » Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen

Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen

Geschatte leestijd: 5 minuten

De kijkrichting van de plaatjes op je blog beïnvloedt de kijkrichting van je bezoekers.

Mensen hebben de neiging om met hun ogen de kijkrichting van personen die op de afbeelding staan te volgen. Mensen volgen met hun ogen ook de richting waarin pijlen en schuine lijnen wijzen. Soms moet je daarom afbeeldingen spiegelen.

Kijkrichting op de nachtwacht
Nachtwacht, Rembrandt van Rijn

Kijkrichting van personen

Afbeeldingen op je blog zijn leuk, maar het is natuurlijk nog leuker als je relevante plaatjes kunt vinden werkelijk iets toevoegen. Met betrekking tot de kijkrichting maakt dit echter niets uit.

Voor de kijkrichting maakt het niet uit of een afbeelding relevant is of niet: mensen zijn gewoon geneigd om de kijkrichting op de afbeelding te volgen.

Kijkrichting: oude meesters

Ga voor je een afbeelding plaatst eerst even naar een schilderij van een oude meester kijken.

anatomische les kijkrichting
De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp - Rembrandt

Kijk eens goed naar de personen die op dat schilderij staan afgebeeld.

Als je goed kijkt, zul je zien dat bijna alle personen kijken naar een belangrijk punt in het schilderij. Als je op het schilderij hierboven de kijkrichting volgt, dan zie je iets … dat je anders waarschijnlijk niet gezien zou hebben.

Dat is niet toevallig. De oude meesters wisten al dat mensen de neiging hebben te gaan kijken naar het punt waar de afgebeelde persoon naar kijkt.

Kijkrichting

Dat noemt men de kijkrichting.

Als je niet goed kijkt gebeurt dit ook, maar dan blijft het onbewust. En juist dat onbewuste kijken kun je uitstekend gebruiken om de kijkrichting van bezoekers van je blog te beïnvloeden.

De kijkrichting heeft niet alleen betrekking op de richting waarin iemand die is afgebeeld kijkt. De kijkrichting heeft ook betrekking op

 • hoe de persoon op de afbeelding staat
 • de lijnen op een afbeelding
 • de richting van een beweging op je afbeelding
 • het brandpunt van je afbeelding
Kijkrichting brandpunt

Voordeel

Als je een plaatje van een persoon in je artikel zet, kun je hier voordeel van hebben door een persoon op een plaatje naar een belangrijke tekst te laten kijken. Die tekst of dat plaatje krijgt hierdoor meer aandacht.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci
Mona Lisa, Leonardo da Vinci

Nadeel

Je kunt er ook nadeel van hebben, als je de foto zo plaatst dat die persoon naar een punt buiten je website kijkt. Het punt buiten je website krijgt hierdoor meer aandacht. Op deze manier stuur je je bezoekers weg.

Door een nadelige kijkrichting herinnert je bezoeker zich ineens dat er nog een dringend klusje gedaan moet worden. Dat klusje ligt toevallig naast de pc en hup: weg is je bezoeker.

Kijkrichting van lijnen en pijlen

Als er lijnen staan in het plaatje dat je wilt gebruiken, is het ook heel belangrijk om te kijken waar die lijnen naartoe gaan.

Schuine en gebogen lijnen kun je gebruiken om de aandacht van je bezoeker op een specifiek punt te richten of om je bezoeker weg te leiden.

Sturen

Wat je hiervan onthouden moet, is dat een plaatje niet alleen leuk is, een plaatje heeft effect op de kijkrichting van je bezoeker. Je kunt de kijkrichting van je bezoeker daarom met plaatjes sturen! Soms vind je een ideaal plaatje voor op je blog, maar de kijkrichting is verkeerd.


Kijkrichting binnen je blog

De kijkrichting van een afbeelding moet altijd ergens binnen je blog liggen want je hebt er geen enkel belang bij om je bezoekers ergens anders heen te sturen.

Plaatje uploaden

Als er op je plaatje geen tekst staat, kun je het spiegelen.

 • Ga naar pixlr.com
 • Kies hier voor Open pixlr editor (Advanced)
 • Kies daarna voor Open afbeelding van computer

Nu kun je je plaatje uploaden.

Afbeelding spiegelen

 • Ga naar beeld
 • Canvas horizontaal omdraaien
Kijkrichting afbeelding spiegelen

Gespiegelde afbeelding

En dan heb je een gespiegeld afbeelding.

Kijkrichting gespiegeld

Nachtwacht – gespiegeld

 • Klik op Bestand
 • en dan op Bewaren

en sla je afbeelding op.


Kijkrichting: verbeter je blog

Als je dit niet wist hebt je hier waarschijnlijk niet aan gedacht toen je je blog maakte. Je kunt dit alsnog herstellen. En dat zal je veel opleveren, want Google waardeert het als je je blogposts regelmatig controleert en verbetert.

Wil je meer leren over zaken die Google waardeert? Lees dan verder in de handleiding SEO zelf doen. Of lees verder over design.

Ik ben een Get Clients Now!™ facilitator en ik kan je helpen met marketing.


Verder lezen

pijltje
Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen was last modified: by
Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Ik kan je helpen met marketing: Mailchimp expert, MailerLite expert, Get Clients Now!™ facilitator en SEO gecertificeerd.

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com

Bron: Stichting Kreatieve Educatie, opleiding ontwerpen en vormgeven onder leiding van Gerben Ligtelijn.

Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen was last modified: by

1 reactie op “Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen

Reacties zijn gesloten.