Home » Blog » E-mailmarketing » Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen

Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen

Waar kijk je naar? Dat is je kijkrichting

Mensen hebben de neiging om met hun ogen de kijkrichting van personen die op de afbeelding staan te volgen. Mensen volgen met hun ogen ook de richting waarin pijlen en schuine lijnen wijzen. Soms moet je daarom afbeeldingen spiegelen.

Kijkrichting op de nachtwacht
Nachtwacht, Rembrandt van Rijn

Afbeeldingen op je blog zijn leuk, maar het is natuurlijk nog leuker als je relevante plaatjes kunt vinden werkelijk iets toevoegen. Met betrekking tot de kijkrichting maakt dit echter niets uit. Voor de kijkrichting maakt het niet uit of een afbeelding relevant is of niet: mensen zijn gewoon geneigd om de kijkrichting op de afbeelding te volgen.

Kijkrichting

Ga voor je een afbeelding plaatst eerst even naar een schilderij van een oude meester kijken.

anatomische les kijkrichting
De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp - Rembrandt

Kijk eens goed naar de personen die op dat schilderij staan afgebeeld. Als je goed kijkt, zul je zien dat bijna alle personen kijken naar een belangrijk punt in het schilderij. Als je op het schilderij hierboven de kijkrichting volgt, dan zie je iets … dat je anders waarschijnlijk niet gezien zou hebben.

Dat is niet toevallig. De oude meesters wisten al dat mensen de neiging hebben te gaan kijken naar het punt waar de afgebeelde persoon naar kijkt.

Er is altijd een kijkrichting

Dat noemt men de kijkrichting. Als je niet goed kijkt gebeurt dit ook, maar dan blijft het onbewust. En juist dat onbewuste kijken kun je uitstekend gebruiken om de kijkrichting van bezoekers van je blog te beïnvloeden.

De kijkrichting heeft niet alleen betrekking op de richting waarin iemand die is afgebeeld kijkt. De kijkrichting heeft ook betrekking op

  • hoe de persoon op de afbeelding staat
  • de lijnen op een afbeelding
  • de richting van een beweging op je afbeelding
  • het brandpunt van je afbeelding
Kijkrichting brandpunt

Plaatjes van personen: voordeel

Voordeel

Als je een plaatje van een persoon in je artikel zet, kun je hier voordeel van hebben door een persoon op een plaatje naar een belangrijke tekst te laten kijken. Die tekst of dat plaatje krijgt hierdoor meer aandacht.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci
Mona Lisa, Leonardo da Vinci

Nadeel

Je kunt er ook nadeel van hebben, als je de foto zo plaatst dat die persoon naar een punt buiten je website kijkt. Het punt buiten je website krijgt hierdoor meer aandacht. Op deze manier stuur je je bezoekers weg.

Door een nadelige kijkrichting herinnert je bezoeker zich ineens dat er nog een dringend klusje gedaan moet worden. Dat klusje ligt toevallig naast de pc en hup: weg is je bezoeker.

Lijnen en pijlen

Als er lijnen staan in het plaatje dat je wilt gebruiken, is het ook heel belangrijk om te kijken waar die lijnen naartoe gaan. Schuine en gebogen lijnen kun je gebruiken om de aandacht van je bezoeker op een specifiek punt te richten of om je bezoeker weg te leiden.

Wat je hiervan onthouden moet, is dat een plaatje niet alleen leuk is, een plaatje heeft effect op de kijkrichting van je bezoeker. Je kunt de kijkrichting van je bezoeker daarom met plaatjes sturen! Soms vind je een ideaal plaatje voor op je blog, maar de kijkrichting is verkeerd.

Afbeeldingen spiegelen

De kijkrichting van een afbeelding moet altijd ergens binnen je blog liggen want je hebt er geen enkel belang bij om je bezoekers ergens anders heen te sturen. Als er op je plaatje geen tekst staat, kun je het spiegelen. Dit kun je heel gemakkelijk doen op Canva.

kijkrichting hondjes

Op Canva kun je zowel horizontaal als verticaal spiegelen.

Verbeter je blog

Als je dit niet wist hebt je hier waarschijnlijk niet aan gedacht toen je je blog maakte. Je kunt dit alsnog herstellen. En dat zal je veel opleveren, want Google waardeert het als je je blogposts regelmatig controleert en verbetert.


Ik ben een Get Clients Now!™ facilitator en ik kan je helpen met marketing. Maar er zijn heel veel dingen die je gewoon zelf kunt doen. In deze categorie lees je veel meer over marketing zelf doen.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Bron: Stichting Kreatieve Educatie, opleiding ontwerpen en vormgeven onder leiding van Gerben Ligtelijn.

Gepubliceerd op: 24-10-2012
Voor het laatst bijgewerkt op: 16-11-2022

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

1 gedachte over “Kijkrichting en afbeeldingen spiegelen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *