Kopjes boven alinea’s

Kopjes boven alinea's

Kopjes boven alinea’s plaatsen is een goed idee als je een blogpost of pagina voor je website maakt. Kopjes boven alinea’s hebben voordelen.

Als je ze slim formuleert, dan kun je het zo doen dat een lezer die uitsluitend de kopjes leest, weet waar je artikel zo ongeveer over gaat. En laat dat nou precies de manier zijn waarop mensen op Internet lezen.


Voordelen van kopjes boven alinea’s

Eerste voordeel van kopjes boven alinea’s

Je eerste voordeel is dat je bezoekers snel door je tekst kunnen scannen om te zien of er iets voor ze in je tekst staat. En dat heeft als gevolg dat mensen minder snel afhaken en weggaan.


Tweede voordeel van kopjes boven alinea’s

Een tweede voordeel is dat Google denkt dat de woorden die je in een kopje plaatst belangrijker zijn dan de andere woorden op je website. Google vindt kopjes net een klein beetje belangrijker. Hier kun je rekening mee houden bij het maken van die kopjes.

Neem dit laatste niet al te zwaar en ga je niet in bochten wringen om zoektermen toe te voegen. Houd voor ogen dat je tekst er leesbaarder door moet worden.

Kopjes boven alinea’s plaatsen en je artikelen goed indelen hoort bij het optimaliseren van je pagina’s voor mensen die zoekmachines gebruiken. Denk niet dat je dit niet hoeft te doen omdat je een SEO geoptimaliseerde website hebt gekocht.

Dat vind je vast allemaal leuk om te weten, maar nu weet je nog niet hoe je het moet doen. Dat vertel ik je nu.


Kopjes boven alinea’s maken

Benodigde tijd: 1 minuut.

Kopjes boven alinea’s in WordPress

  1. Kies een blok: Kop

    In de Gutenberg editor vind je dat blok door op het plusje te klikken.kopjes boven alinea's

  2. Kies het formaat van het kopje

    Het formaat kun je kiezen door het aan te klikken.kopjes boven alinea's

  3. Nog meer formaten in de zijbalk

    Als je het blok hebt aangeklikt vind je in de zijbalk van de instellingen van het kopje nog meer formaten.formaten in de zijbalk


Uitzondering: koptekst 1

Hier is een uitzondering op: koptekst 1 staat er wel bij maar je kunt ‘m beter niet kiezen. De reden hiervan is dat koptekst 1 gebruikt wordt voor de titel van je blogpost. Die moet je alleen nogmaals gebruiken als daar echt een logische reden voor is.

Matt Cutts over kopje H1

Hoe zien je kopjes eruit?

Als je een koptekst boven je alinea’s gaat plaatsen, kun je tijdens het werken niet zien hoe die koptekst er voor je bezoekers uit zal zien. Ik kan je dat ook niet vertellen, want dat verschilt per theme. Daarom moet je even klikken op Voorbeeld (of wijzigingen bekijken). 

De knop Voorbeeld kun je aan de rechterkant van de pagina vinden, een stukje boven Publiceren. Je krijgt dan een voorbeeld te zien. Als je het gekozen kopje leuk vindt: prima. Niet leuk? Ander kopje kiezen.


Hulp is beschikbaar

Als je dit lastig vindt begin dan vooral nu direct met lezen in de handleiding SEO zelf doen.


Meer over SEO

Kopjes boven alinea’s was last modified: by

Bronnen en credits

Kopjes boven alinea’s was last modified: by