Kopjes boven alinea’s

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Kopjes boven alinea’s plaatsen is een goed idee als je een blogpost of pagina voor je website maakt. Kopjes boven alinea’s hebben voordelen.

Als je ze slim formuleert, dan kun je het zo doen dat een lezer die uitsluitend de kopjes leest, weet waar je artikel zo ongeveer over gaat. En laat dat nou precies de manier zijn waarop mensen op Internet lezen.

Voordelen van kopjes boven alinea’s

Je eerste voordeel is dat je bezoekers snel door je tekst kunnen scannen om te zien of er iets voor ze in je tekst staat. En dat heeft als gevolg dat mensen minder snel afhaken en weggaan.

Een tweede voordeel is dat Google denkt dat de woorden die je in een kopje plaatst belangrijker zijn dan de andere woorden op je website. Google vindt kopjes net een klein beetje belangrijker. Hier kun je rekening mee houden bij het maken van die kopjes.

Neem dit laatste niet al te zwaar en ga je niet in bochten wringen om zoektermen toe te voegen. Houd voor ogen dat je tekst er leesbaarder door moet worden. Meer hierover in deze video.

Kopjes boven alinea’s plaatsen en je artikelen goed indelen hoort bij het optimaliseren van je pagina’s voor mensen die zoekmachines gebruiken. Denk niet dat je dit niet hoeft te doen omdat je een SEO geoptimaliseerde website hebt gekocht.

Kopjes boven alinea’s maken

Dat vind je vast allemaal leuk om te weten, maar nu weet je nog niet hoe je het moet doen.

Een kopje maken is heel gemakkelijk: kies een blok: Kop.

Kies een blok Kop
Kies een blok: “Kop”

En als je een blok “Kop” hebt aangeklikt, dan kun je daarna het formaat van de kop kiezen door het aan te klikken.

kopjes boven alinea's op de pagina
Kopjes maken in de Gutenberg editor

Als je het blok “kop” aanklikt dan open je het blok. In de zijbalk vind je dan nog meer mogelijkheden om het blok te bewerken en kopjes te kiezen.

zijbalk van de kopinstellingen in Gutenberg
Zijbalk van de kopinstellingen in Gutenberg

Uitzondering: koptekst 1

Hier is een uitzondering op: koptekst 1 staat er wel bij maar je kunt ‘m beter niet kiezen. De reden hiervan is dat koptekst 1 gebruikt wordt voor de titel van je blogpost. Die moet je alleen nogmaals gebruiken als daar echt een logische reden voor is.

Matt Cutts over kopje H1

Hoe zien je kopjes eruit?

Als je een koptekst boven je alinea’s gaat plaatsen, kun je tijdens het werken niet zien hoe die koptekst er voor je bezoekers uit zal zien. Ik kan je dat ook niet vertellen, want dat verschilt per theme. Daarom moet je even klikken op Voorbeeld (of wijzigingen bekijken). 

De knop Voorbeeld kun je aan de rechterkant van de pagina vinden, een stukje boven Publiceren. Je krijgt dan een voorbeeld te zien. Als je het gekozen kopje leuk vindt: prima. Niet leuk? Ander kopje kiezen.

Hulp is beschikbaar

Als je dit lastig vindt kun je ook hulp krijgen. Lees dan verder bij SEO hulp. Dan gaan we samen je blogposts optimaliseren en structuur van je website doornemen en dan weet je daarna hoe het moet. En begin vooral nu direct met lezen in de handleiding SEO zelf doen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op



Kopjes boven alinea’s was last modified: by

Bronnen en credits

Kopjes boven alinea’s was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *