Leesbaarheid van blogposts

Leesbaarheid van blogposts

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Leesbaarheid van blogposts is zo belangrijk dat Yoast er een tabblad voor heeft gemaakt in zijn plugin. Dat leesbaarheid voor je bezoekers erg prettig is lijkt me vanzelfsprekend. Maar wat heeft dat met SEO te maken? Dat is de vraag waar ik in dit artikel op in wil gaan.

Leesbaarheid van blogposts

Het is niet duidelijk of Google werkelijk kijkt naar leesbaarheid zoals:

  • kopjes
  • alinea’s
  • lengte van je zinnen
  • woorden met heel veel lettergrepen
  • en andere ingewikkelde zaken

Maar Google kijkt met zekerheid wel naar iets anders: de bounce rate van je pagina’s en berichten.

Een hoge bounce rate betekent dat mensen die je website bezoeken direct weer gillend weglopen. Dat mensen gillend weglopen als ze op je website komen zal natuurlijk sneller gebeuren als je pagina’s niet goed leesbaar zijn.


Leesbaarheid van blogposts en opleiding

Als ik hier met mensen over praat hoor ik vaak als bezwaar: “Ja, maar mijn doelgroep is hoogopgeleid. Mijn doelgroep is prima in staat om lange zinnen te begrijpen”.

Dat geloof ik onmiddellijk. Maar dat is niet het enige waar het om gaat. We hebben het hier niet alleen over het vermogen om lange zinnen en moeilijke teksten te begrijpen. We hebben het hier over comfortabel lezen op het Internet.


Leesbaarheid van blogposts en lezen op papier

Leesbaarheid op het Internet is iets anders dan leesbaarheid op papier. Bij een tekst op papier is het geen enkel probleem om een hele bladzijde vol met tekst te lezen, zonder kopjes en zonder witregels.

Als je dat op het Internet probeert, dan blijkt dat lange teksten zonder kopjes en zonder witregels niet lekker lezen. Daarom slaan mensen tekstblokken die langer zijn dan 5 regels gewoon over.


Leesbaarheid van blogposts: aanhaken met je ogen

Een tekst op een scherm zie je nooit helemaal. Ze ziet een deel van de tekst, vervolgens moet je scrollen en dan zie je het volgende deel van de tekst.

Dat betekent dat je moet weten waar je gebleven bent. En dat is niet te doen als je een lange tekst zonder kopjes en zonder witregels leest. Daarom is scanbaar schrijven zo belangrijk.


Lange zinnen

Met lange zinnen gebeurt net zoiets. Lezen vanaf een scherm kost meer moeite, daarom moeten teksten eenvoudig leesbaar zijn.


Leesbaarheid van blogposts en bounce rate

Als je wilt dat je teksten het goed gaan doen, dan moeten mensen niet gillend weglopen zodra ze beginnen te lezen omdat je hierdoor een hoge bounce rate krijgt.

Google ziet die hoge bounce rate en hij ziet daarin een reden om je teksten minder hoog aan te bieden in de zoekresultaten. Ik vind het daarom aan te raden om het tabblad “leesbaarheid” van de plugin van Yoast gewoon te gebruiken. Je krijgt het aangereikt, dus doe er iets mee.


Belangrijke pagina’s

Wil je graag dat pagina’s die belangrijk voor je zijn hoger worden aangeboden in de zoekresultaten? Als je dat wilt kun je persoonlijke begeleiding bij SEO krijgen. En hier vind je een handleiding SEO zelf leren doen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opLeesbaarheid van blogposts was last modified: by

Meer over schrijven en publiceren om klanten te krijgen.


Bronnen en credits

Leesbaarheid van blogposts: met dank aan OpenClipart-Vectors voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Leesbaarheid van blogposts was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *