links uitgelijnde e-mail met mailchimp

Links uitgelijnde e-mail met Mailchimp

Bijgewerkt op 2 december 2023

Als je met Mailchimp een e-mail wilt sturen die eruitziet als een gewone persoonlijke e-mail, dan heb je daar een speciaal template voor nodig. Stuur in dit geval geen plain text e-mail want die ziet er beslist niet uit als een gewone persoonlijke e-mail.

Het is best een goed idee om dit template te gebruiken. Ik heb een keer een AB-test gedaan met 2 verschillende nieuwsbrieven: een links uitgelijnde e-mail en een mooi opgemaakte e-mail. De links uitgelijnde e-mail bleek het ietsje beter te doen. Hij werd vaker geopend en er was meer geklikt.

Dat is interessant, want pas nadat je geopend hebt kun je zien dat het een links uitgelijnde e-mail is. Dus waar komt die hogere open rate dan vandaan? Ik vermoed dat een links uitgelijnde e-mail vaker in Gmail in een andere folder dan reclame komt. Waardoor hij vaker gezien wordt en dus ook meer geopend wordt.

Voor een links uitgelijnde e-mail gebruik je het simple text template. Dit template vind je in Mailchimp als volgt:

  1. Ga naar de knop “Create” in de zijbalk links.
  2. Open het menu “E-mail” in de zijbalk links.
  3. Kies voor “Template”.
  4. Klik op de knop “Get started” die je midden op de pagina ziet staan.

Nu kun je een template kiezen.

Scrol helemaal naar beneden. Daar zie je aan de rechterkant van de pagina het Simple Text template staan. Klik het template aan. Je kunt er nu je tekst in zetten en die tekst is automatisch links uitgelijnd.

simple text

Aandachtspunten bij simple text

Als je ook graag statistieken wilt en graag wilt weten of je nieuwsbrief geopend is, zet er dan 1 afbeelding in. Zet bijvoorbeeld onderaan je foto of je logo, maar zorg er in elk geval voor dat je mensen een reden geeft om toestemming te geven om de afbeeldingen te tonen.

En zorg dat je de afmeldlink gewoon laat staan want een afmeldlink is wettelijk verplicht. Blijf dus van de voettekst af of lees hier hoe je ‘m kunt wijzigen.

Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat iemand zich inschrijft voor een evenement. Dan wil je direct een bevestiging sturen. Ik vind dat een simple text daar heel geschikt voor is, omdat hij er zo persoonlijk uitziet.

Maar denk ook aan een verzoek achteraf om een enquête in te vullen. Terwijl e-mails waarin je vertelt over het evenement, juist wel mooi opgemaakt mogen zijn. Verder van belang, zoals ik al eerder zei: simple text wordt iets beter geopend dan een HTML nieuwsbrief. Ik vermoed dat simple text in Gmail vaker bij de updates komt en minder in reclame.

Een links uitgelijnde e-mail met Mailchimp is dus geen plain text nieuwsbrief, hoe vaak je dat ook leest op het web. Gebruik het simple text template en je krijgt een keurige e-mail met betere kansen om bij Gmail in de updates te komen. Met als bonus een hogere open rate en een hogere click rate, terwijl je er minder werk aan hebt.


Dit artikel maakt deel uit van een gratis cursus over Mailchimp drag & drop nieuwsbrieven maken.

Scroll naar boven