Maandabonnement

Maandabonnement of Pay as you go: hoe werkt het en wat moet je kiezen. En waar moet je nog meer rekening mee houden?  De antwoorden op al deze vragen kun je in dit artikel vinden.

Als je dit artikel leest wil je alles weten over een maandabonnement bij MailChimp. Ik doe mijn best al je mogelijke vragen in dit artikel te behandelen of je gelijk door te verwijzen naar een ander artikel waar het antwoord op je vraag in staat. 

Wanneer de betaalde versie?

Om te beginnen: wanneer ga je de betaalde versie van MailChimp gebruiken?

De betaalde versie van MailChimp  heb nodig vanaf het moment dat je

  • meer dan 2000 abonnees hebt
  • meer dan 12.000 e-mails per maand wilt versturen
  • of als je de badge van MailChimp niet onder je nieuwsbrieven en inschrijfformulieren wilt
  • of één van de andere betaalde functies van MailChimp wilt gebruiken

In al deze situaties heb je een betaalde versie van MailChimp nodig.

Twee mogelijkheden

Je hebt dan twee mogelijkheden: een maandabonnement of credits. Hieronder ga ik in op het verschil tussen een maandabonnement en credits.

Credits: Pay as you go

Credits koop je in naar behoefte, je zit nergens aan vast. Het maakt niet uit hoeveel adressen je in je account hebt staan, want je betaalt alleen voor de nieuwsbrieven die je daadwerkelijk verzendt. Hierbij tellen alle nieuwsbrieven mee: ook de nieuwsbrieven die je als test verstuurt.

Maandabonnement

Bij een maandabonnement betaal je een vast bedrag per maand en dit bedrag hangt af van het totale aantal abonnees in je account.

Hier zijn veel misverstanden over, ik hoor regelmatig dingen als: “ja maar die lijst gebruik ik helemaal niet”, maar dat doet er niet toe. Als jij een lijst niet gebruikt om nieuwsbrieven naar te verzenden dan mag je die adressen gerust in je account laten staan, maar al deze adressen tellen wel mee bij het bepalen van je tarief.

Het tarief van MailChimp gaat in stappen omhoog. Juist als je vlak voor een hoger tarief zit kan het zinvol zijn eens kritisch naar je account te kijken. Misschien staan er dubbele adressen in of misschien staan er adressen in van mensen die nooit openen.

Wat is gunstiger

Als je de betaalde versie van MailChimp wilt gaan gebruiken is het dus zaak uit te rekenen wat gunstiger voor je is: een maandabonnement of credits.

MailChimp heeft hier een rekenmodule voor. Met deze rekenmodule kun je berekenen wat het verschil in je kosten is bij het gebruik van credits en bij een maandabonnement.

Deze rekenmodule geeft je een correct antwoord als je minimaal eens per maand nieuwsbrieven verstuurt. Maar als je eens per drie maanden nieuwsbrieven verstuurt klopt het natuurlijk niet, want bij een maandabonnement gaan je kosten door ongeacht of je iets verstuurt, terwijl je bij credits geen kosten hebt als je geen nieuwsbrieven verstuurt.

Automation

Waar je ook rekening mee moet houden is het volgende. Automation is beschikbaar in alle accounts, maar als je meer dan 2000 abonnees hebt én je wilt Automation gebruiken, dan moet je beseffen dat als je credits op zijn, alles stopt. Ook Automation stopt er dan mee.

Dus als je Automation wilt gebruiken en je hebt méér dan 2000 abonnees, dan wil ik je zeker aanraden om een maandabonnement te nemen want dan hoef je nergens op te letten.

Overstappen naar een maandabonnement

Het zou dus zomaar ineens kunnen gebeuren dat je ontdekt dat een maandabonnement gunstiger voor je is, terwijl je op dat moment nog ongebruikte credits hebt staan.

Vroeger moest je die ongebruikte credits eerst opgebruiken, maar dat is natuurlijk vreselijk onhandig want dat komt nooit precies uit.

Dit probleem is opgelost:  als je nu overstapt van Pay as you go (dat zijn credits) naar een maandabonnement, dan worden je credits omgezet in MonkeyRewards. En die MonkeyRewards kun je gebruiken om je maandabonnement te betalen.

MonkeyRewards

Als je de betaalde versie van MailChimp gebruikt hoef je niet meer verplicht een badge van MailChimp met je nieuwsbrieven mee te sturen. Maar je kunt ervoor kiezen om dit wel te blijven doen, want de MonkeyRewards zijn een affiliate programma.

Je ongebruikte credits worden dus in je affiliate-potje gestopt. En als MailChimp nieuwe betalende abonnees krijgt via jouw badge dan kun je de verdiende MonkeyRewards ook gebruiken om je abonnement mee te betalen.

Dubbele adressen in je account

Meerdere mailinglijsten in je account kunnen dubbele adressen in je account veroorzaken. Dat geeft problemen met het verwerken van afmeldingen. Maar verder geeft het geen problemen zolang je de gratis versie van MailChimp gebruikt of zolang je credits gebruikt.

Hoewel: als je bijna 2000 abonnees hebt en de gratis versie van MailChimp zo lang mogelijk wilt blijven gebruiken, dan worden dubbele adressen natuurlijk wel een probleem want die dubbele adressen tellen ook dubbel.

Maar als je net berekend hebt dat het gunstig voor je is om over te stappen naar een maandabonnement, dan zijn dubbele adressen in je account een kostenpost. Daarom is het zaak om vóór je een maandabonnement hebt eerst je account op te schonen of op te laten schonen.

Training MailChimp

Misschien is het interessant voor je om te weten dat ik je een korte cursus per Skype over MailChimp kan geven. Dan zijn je kennisgaten snel gedicht. Of lees verder in de MailChimp handleiding.

Aanvullende artikelen

Midwinterschool Mailchimp 2018

Mid winter school Mailchimp

Van 17 december t/m 21 december kun je een privé les Mailchimp van 2 uur inkopen tegen een gereduceerd tarief. En je steunt er ook nog een goed doel mee.

Nog slechts 3 dagdelen beschikbaar

naar midwinter school

Maandabonnement was last modified: by
Credits

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor het materiaal van de afbeelding

Maandabonnement was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *