Bijgewerkt op 18 september 2023
Mailchimp audiences in vogelvlucht
Als je je adressen netjes in laat stromen en indeelt met groepen en tags, dan hoef je niet te hannessen met lijsten. En soms lees ik ook dat je bij Mailchimp dubbel betaalt voor je adressen. Dat is ook onzin. Alleen mensen die niet weten hoe Mailchimp werkt zullen zoiets zeggen. Bij een goed ingericht account betaal je voor ieder adres eenmaal. Heel gewoon. Maar de meeste accounts zijn niet goed ingericht.
En het is ook belangrijk dat je adressen die je niet gebruikt archiveert. Welke adressen dat zijn hangt af van hoe je Mailchimp gebruikt. Als je Mailchimp uitsluitend gebruikt om te mailen, dan archiveer je unsubscribed en non-subscribed adressen. Hier kun je eventueel meer lezen over de verschillende soorten contacten in Mailchimp. Alles wat je weten wilt over deze adressenlijst, zoals bijvoorbeeld wat de sterren betekenen, hoe je de taal instelt en nog veel meer kun je in deze rubriek vinden.
Je kunt adressen uploaden of in laten stromen. Je klantenbestand kun je uploaden, je nieuwe adressen laat je instromen. Als je adressen laat instromen dan kun je dat doen via het inschrijfformulier van Mailchimp, of via een embedded form op je website, of via een landingspagina.
Het is het beste om hierbij dubbele opt-in te gebruiken. Dat betekent dat mensen hun inschrijving in hun eigen mailbox bevestigen voordat het adres op de lijst komt. Hierdoor voorkom je dat je adressen op je lijst krijgt waar spelfouten in staan en je voorkomt ermee dat je concurrent het adres van de Autoriteit Consument en Markt op je mailinglijst zet (dat zou grote problemen geven).
Hosted signup form
Gebruik liever niet het hosted sign-up form om abonnees te verzamelen. Want aan dat formulier kun je geen tags toevoegen. En het heeft als hebbelijkheid dat het een foutmelding geeft als mensen die al op je lijst staan opnieuw inschrijven. Plus: je nieuwe abonnee moet door een Captcha heen.
Dat betekent niet dat je de Mailchimp formulieren links kunt laten liggen, want je gebruikt ze altijd. Alleen het eerste formulier is een inschrijfformulier. Alle andere formulieren gebruik je als mensen iets anders doen dan inschrijven. Bijvoorbeeld uitschrijven, of je nieuwsbrief doorsturen, of hun e-mailadres wijzigen, een Automation activeren met een klik op een link, een inline enquête invullen of wat dan ook. Daarom moet je deze formulieren wel even netjes opmaken.
Mailchimp audiences in vogelvlucht: landingspagina
Een Mailchimp landingspagina is een handig ding: je bent met een landingspagina niet verplicht reCaptcha te gebruiken, je kunt er onzichtbaar een tag aan toevoegen en je kunt er ook zichtbare groepen op zetten.
Maar verwacht niet dat je ‘m kunt importeren in je website. Je plaatst een link naar je landingspagina. Die link kun je ook onder een knop zetten.
Mailchimp audiences in vogelvlucht: plugins
Vaak gebruiken mensen een plugin op hun website om inschrijvingen te verzamelen. Misschien doe jij dat ook en dan is er wel iets dat je je moet realiseren.
Die plugins zijn niet van Mailchimp, ze zijn door derde partijen gemaakt. Dat ging aanvankelijk allemaal prima, alles was goed op elkaar afgestemd.
Maar omdat werken met Mailchimp groepen voor de meeste mensen een beetje lastig is, heeft Mailchimp er toen tags bij bedacht. Dat was een goed idee, want werken met tags is veel makkelijker dan werken met groepen. Maar met die plugins is er nu een probleempje, want die zijn vaak niet goed bijwerkt als het om tags gaat.
Aan de meeste plugins kun je een opdracht geven om een tag toe te voegen aan het profiel van de nieuwe abonnee. Maar dat gaat niet altijd goed. Met gloednieuwe abonnees lukt het dan wel, maar met bestaande abonnees niet.
Terwijl jij graag je nieuwste e-book ook wilt aanbieden aan je bestaande abonnees. Maar als ze daar op de website voor inschrijven, dan krijgen ze niets omdat de tag niet wordt doorgegeven aan Mailchimp als het om een bestaande abonnee gaat. Ik zeg niet dat dit met elke plugin zo is, maar je moet er wel rekening mee houden en dus heel erg goed testen.
De handigste manier om de instroom te regelen is daarom een Mailchimp landingspagina, want die is van Mailchimp zelf. Je hebt dan niets te maken met derde partijen, Mailchimp regelt dat het goed gaat.
Mailchimp audiences in vogelvlucht
Als je goed werkt met Mailchimp audiences, dan staan al je adressen op dezelfde lijst. En dan heeft iedere abonnee 1 profiel en 1 activity feed. In deze activity feed kun je precies zien wat je abonnee doet: open en klikken of juist niet openen en klikken. Je ziet daar ook welke tags je hebt toegevoegd aan het profiel en in welke interessegroepen je abonnee zit.
Meerdere audiences
Maar als je meerdere audiences gebruikt, dan kan er overlap zijn: dezelfde abonnee kan dan voorkomen in meerdere audiences. En dan heeft die abonnee ook meerdere profielen. Hierdoor verlies jij overzicht. Je kunt dan niet goed zien hoe actief die abonnee is. Want hij zal op de ene lijst actiever zijn dan op de andere lijst.
Ook daarom is het belangrijk dat je alle adressen op dezelfde lijst plaatst, want als je niet weet wat je abonnees doen, dan kun je ook geen strategie uitzetten. Als al je adressen op dezelfde lijst staan, dan kun je een nieuwsbrief zowel naar je hele lijst als naar een deel van je lijst sturen.
Maar als je adressen op meerdere lijsten staan, dan kun je je nieuwsbrief niet naar iedereen tegelijk versturen. En dat is knap onhandig. Ook daarom is het belangrijk om alle adressen in hetzelfde audience te zetten.
Plus: als je een nieuwsbrief verstuurt krijg je ook afmeldingen. Dat hoort zo want dat is het enige moment dat mensen zich kunnen afmelden. Maar als je adressen verspreid staan over verschillende lijsten, dan kun je een afmelding niet goed verwerken. Want Mailchimp audiences communiceren niet met elkaar. Dus iemand kan zich afmelden van de ene lijst en blijven staan op de andere lijst. Dat geeft niets dan narigheid.
Een slecht ingericht account
En een slecht ingericht account is duurder in gebruik dan een goed ingericht account. Want adressen die op meerdere lijsten staan tellen dubbel mee voor je tarief. Ook daarom is het beter om je audiences samen te voegen.
Als jouw account nu niet goed ingericht is, kan ik je hiermee helpen. Als je net begint met Mailchimp heb ik een startpakket voor je. Ik richt je account dan voor je in en daarna leer ik jou hoe je ermee kunt werken.
Als je al een wildgroei aan audiences hebt, dan kun je een cursus over audience management volgen, of je kunt het samenvoegen aan mij uitbesteden.
Mailchimp audiences in vogelvlucht
Dan de belangrijke vraag: waarom heeft Mailchimp meerdere audiences?
Mailchimp is niet alleen voor kleine bedrijven, maar ook voor heel grote bedrijven. Grote bedrijven hebben vaak meerdere locaties waardoor de nieuwsbrieven verschillende afzenders moeten krijgen. Overal elders zou je dan een extra account aan moeten maken. Bij Mailchimp hoeft dat niet, alles kan in hetzelfde account.
Overigens: als jullie meerdere locaties hebben maar ook veel adressen die bij meerdere locaties horen, dan kun je ook met groepen of tags werken en elke nieuwsbrief een eigen afzender geven.
Begrijpen hoe een audience werkt is belangrijk. Zeker als je je e-mailmarketing zelf doet is het beslist de moeite waard om je in de werking hiervan te verdiepen.
Ik ben een Mailchimp PRO partner en ik help je graag.