Mailchimp formulieren voor veel meer dan inschrijven

Mailchimp formulieren voor meer dan inschrijven

Bijgewerkt op 30 november 2023

De Mailchimp formulieren zijn een beetje een stiefkindje in het account. Veel mensen weten niet dat die formulierenset er is. En als je niet weet dat hij er is, dan doe je er ook niets mee. En veel mensen denken ook dat dit niet erg is, want ze hebben een inschrijfformulier op de website. Dit is een vergissing.

Je gebruikt de Mailchimp formulieren altijd

De Mailchimp formulieren gebruik je altijd, ook als je een formulier op de website hebt staan. Deze formulieren van Mailchimp zijn de bedrijfscorrespondentie die je via Mailchimp verstuurt. Je zou de taal van deze formulieren in moeten stellen op Nederlands en je zou die vertalingen ook even na moeten lopen. En maak die formulieren eens netjes op. Je kunt de Mailchimp formulieren bewerken door deze navigatie te volgen:

  • Klik het icoontje van de audiences aan (helemaal links onder het potloodje).
  • En klik dan in de gele balk aan: Signup forms.
  • Selecteer daarna de Form builder.

De formbuilder heeft 3 tabbladen:

  • Build it
  • Design it
  • Translate it

Door deze tabbladen aan te klikken kun je de Mailchimp formulieren opbouwen, opmaken en vertalen.

Tabblad “Build it”

Onder het tabblad Build it bouw het formulier op. Hier kun je velden aan je formulier toevoegen om vragen te stellen.

tabblad build it Mailchimp formulieren
Tabblad Build it

Opmaken

Onder het tabblad Design it vind je de opmaakmogelijkheden: kleuren en lettertypes.

tabblad design it mailchimp formulieren
Tabblad Design it

Vertalen

Onder het tabblad Translate it kun je de taal instellen. Hier vind je ook een vakje: Auto translate. Als je dat aanvinkt past de taal van het formulier zich aan aan de taalinstellingen in de browser van je lezer.

tabblad translate it mailchimp formulieren
Tabblad Translate it

Dat is handig als je een internationaal publiek hebt. Maar de vertalingen zijn niet van al te beste kwaliteit. En om dit effectief te laten zijn is het ook nodig dat de taalinstellingen in de browser van je lezer goed staan en dat is lang niet altijd het geval.

Functie van de Mailchimp inschrijfformulieren

Ik zal de Mailchimp formulieren hier achtereenvolgens bespreken. Om te beginnen de inschrijfformulieren. Deze formulieren gebruik je mogelijk niet. Maar misschien ook wel.

Signup form

Om te beginnen is er het inschrijfformulier. Niet iedereen gebruikt dit formulier, want je kunt het vervangen door een formulier op de website. Op dit formulier stel je je vragen.

Vraag hier zo weinig mogelijk, want anders krijg je geen inschrijvingen. Besef dat dit het brein van Mailchimp is. Ook als je dit formulier vervangt door een formulier op je website of door een landingspagina, moet je even goed hier je vragen formuleren.

  • Hier kun je zien welke informatie je opslaat.
  • En als je hier een veld weggooit, dan gooi je ook alle informatie in dat veld weg. En dat is informatie over je abonnees.

Signup met alerts

Het signup formulier met alerts is hetzelfde als het gewone signup formulier, maar dan met alerts. Die alerts zijn waarschuwingen als mensen iets fout doen bij het invullen van het formulier. Het signup form met alerts is alleen beschikbaar als je een betaalde versie van Mailchimp hebt.

Signup thank you page

De Signup thank you page gebruik je alleen als je dubbele opt-in gebruikt. Op deze pagina vertel je dat mensen een link krijgen toegestuurd waar ze op moeten klikken voordat hun inschrijving voltooid is.

Bovenaan deze pagina vind je ook een vakje waarin je een URL van een pagina op je eigen website kunt invullen. Als je dat doet, dan komen mensen nooit op deze pagina. Ze gaan dan direct naar de pagina op je website waar je een uitleg neer kunt zetten dat eerst een link krijgen.

Opt-in confirmation e-mail

De opt-in confirmation e-mail is de e-mail met het verzoek om de aanmelding te bevestigen.

re-Captcha confirmation

De re-captcha confirmation is een soort “tussenpagina” waar mensen een captcha moeten invullen. Om deze pagina kun je in sommige situaties niet heen. Bij het hosted signup form heb je altijd captcha, ook als je het uit zet bij je settings. ‘t Is maar dat je het weet.

WaarVerplicht of niet
Hosted formulierensetVerplicht
Embedded formNiet verplicht
Mailchimp pop-upsNiet verplicht
Landingspagina’sNiet verplicht

Confirmation thank you page

Op deze pagina komen mensen als ze hun inschrijving voltooid hebben. Ook hier vind je bovenaan de pagina een vakje waarmee je mensen door kunt leiden naar een pagina op je eigen website. Hier kun je dan een download neerzetten als welkomstgeschenk.

Final welcome e-mail

De final welcome e-mail is een e-mail die je speciaal moet activeren als je wilt dat mensen deze e-mail na hun inschrijving krijgen. Dat is om strategische redenen niet zo’n gek idee om te doen als je Mailchimp Free of Essentials gebruikt. Want mensen hebben een stuk of 10 contacten met je nodig voor ze in staat zijn te beslissen of ze willen kopen.

Als je de finale welcome e-mail activeert kun je de volgende automatische e-mail uitstellen en dan heb je dus al 2 e-mails en dat zijn 2 contacten. Maar denk ook aan een welkom-serie want welkom e-mails worden uitstekend geopend.

Mailchimp uitschrijfformulieren

Dan gaan we nu verder met de uitschrijfformulieren. Uitschrijfformulieren gebruik je altijd. Ook als je een inschrijfformulier op je website hebt staan. Je lezers gaan de uitschrijfformulieren gebruiken als ze klikken op de uitschrijflink in de voettekst van je nieuwsbrief.

Het is wettelijk verplicht om een uitschrijflink in je nieuwsbrief te plaatsen en Mailchimp eist dat die uitschrijving binnen Mailchimp plaatsvindt.

Unsubscribe form

Dit formulier zien mensen als ze uitschrijven. En dit formulier heeft ook een eigen URL. Doordat het formulier een eigen URL heeft kun je ook linken naar dit formulier en je kunt ook een link naar dit formulier versturen. Die URL vind je binnen Mailchimp bovenaan het formulier.

uitschrijfformulier

Unsubscribe success page

Op deze pagina komen mensen als de uitschrijving gelukt is. En hier staat ook een enquête waarin gevraagd wordt naar de reden van uitschrijving.

Of je slaat de enquête over, want je kunt mensen ook naar een andere pagina sturen om de uitschrijving te bevestigen. Dit kun je doen door een URL in te vullen in het vakje dat je binnen Mailchimp boven het formulier vindt.

Goodbye e-mail

Dit is een e-mail die mensen krijgen nadat hun uitschrijving voltooid is. In deze e-mail kun je uitschrijving opnieuw bevestigen en vragen of dit misschien een vergissing was.

Als je dat wilt doen moet je deze e-mail speciaal activeren, net zoals bij de Final Welcome e-mail. Zolang je ‘m niet activeert gebruik je ‘m niet.

Gegevens beheren

Onderaan je nieuwsbrief in de voettekst staat standaard een linkje waardoor mensen hun voorkeuren bij kunnen werken. Misschien heeft jouw audience geen voorkeuren en stuur je alles naar iedereen, maar toch heeft dat linkje nut. Want via dat linkje kunnen mensen zelf hun e-mailadres bijwerken. En dat is zonder meer handig.

Update profile form

Als mensen in je nieuwsbrief dat linkje in de voettekst van je nieuwsbrief aanklikken, dan kunnen ze niet direct hun e-mailadres of voorkeuren wijzigen. Ze komen eerst op een pagina waar een knop staat waarmee ze zichzelf een link toe kunnen sturen.

update profile form

Update profile email send

En zodra mensen gevraagd hebben om die link toe te sturen, zien ze een bevestiging hiervan. Met daarbij jouw bedrijfsnaam en je zakelijke adres.

e-mail verstuurd

Update profile email

En dan ontvangt je lezer een e-mail met daarin een link om z’n e-mailadres of andere gegevens te wijzigen.

e-mail voorkeuren wijzigen

Update profile sample form

En dan komt je lezer op een pagina waar hij z’n voorkeuren of e-mailadres kan wijzigen. Hoe deze pagina er uitziet hangt af van hoe je je account hebt ingericht. Ik werk met groepen en groepen kun je zichtbaar op dit formulier zetten. Maar dat hoeft niet, groepen kunnen ook onzichtbaar zijn.

Ik vind het handig als mijn lezers zichzelf kunnen segmenteren, want dan weet ik zeker dat ik ze tips stuur die ze willen hebben. En dat zie ik terug in de open rate en in de click rate. Maar als jij geen groepen in je audience hebt aangemaakt, dan is jouw formulier kort. Je ziet er dan alleen basisgegevens staan zoals naam en e-mailadres.

Update profile thank you page

Nadat iemand z’n gegevens heeft gewijzigd en het formulier heeft verzonden, komt hij op de Update profile thank you page. Dit formulier geeft een overzicht van de gegevens die je over iemand bewaart: e-mailadres, naam etc. en de groepen waar iemand op geabonneerd is.

Tags die je hebt toegevoegd zie je ook niet terug op dit formulier. Je abonnee ziet ze dus ook niet. Op de Update profile thank you page staat ook weer een knop waarmee mensen terug kunnen naar je website.

wat wij bewaren

Mailchimp formulieren: other bits

Hier vind je nog een aantal formulieren die onder het kopje “Other bits” staan, omdat ze niet zo duidelijk over eenzelfde onderwerp gaan.

Forward to a friend

Bij de social share buttons zit ook een button waarmee je lezers je nieuwsbrief door kunnen sturen naar een vriend. En dan zien je lezers dit formulier. Hier hoort ook een forward to a friend e-mail bij. Je kunt niet zien naar wie je nieuwsbrief is doorgestuurd. In je statistieken kun je alleen zien hoe vaak je nieuwsbrief is doorgestuurd.

Maichimp formulieren - forward

About your list

“About your list” is een kleine informatieve pagina waar je vertelt wie je bent en hoe mensen op je lijst gekomen zijn. Als je dat wilt kun je in je nieuwsbrief een link naar deze pagina plaatsen met de merge tag:

*|ABOUT_LIST|*

Archief

Mailchimp heeft een archiefpagina waar een archief van je nieuwsbrieven staat. En als je dat wilt kun je zelf bepalen welke nieuwsbrieven daar komen te staan.

Op de archiefpagina staat ook een knop naar het inschrijfformulier. In dit artikel kun je lezen hoe je de archiefpagina in jouw account kunt inrichten.

mailchimp formulieren - archief

Survey landing page

Mailchimp heeft tegenwoordig 2 soorten surveys: een uitgebreide enquête die op een aparte pagina staat en een korte survey die je in je nieuwsbrief kunt zetten.

Als mensen een antwoord in die korte enquête in je nieuwsbrief aanklikken dan komen ze daarna op een bedankpagina van Mailchimp. Dat is geen mooie pagina. Je kunt er wel eigen teksten op neerzetten. Maar er staat ook een standaardtekst die je niet kunt vertalen. Als je meer wilt weten over deze typen surveys lees dan verder in het artikel over de Mailchimp surveys.

Automation landing page

Je kunt in je Mailchimp nieuwsbrief een speciale link plaatsen. Als mensen deze link aanklikken dan starten ze daardoor een Automation workflow. Hierdoor kunnen mensen zichzelf toevoegen aan Automation.

Als ze dat doen komen ze daarna op een pagina waar een bevestiging staat. Dat is een pagina die gebruikt zowel als mensen zichzelf toevoegen aan een Automation workflow als wanneer ze zich uitschrijven van een Automation workflow.

Omdat die pagina 2 functies heeft en welke functie er gebruikt wordt afhankelijk is van de actie van je lezer, staat hier een tekst in de vorm van een merge tag. De tekst die mensen dan zien is in het Engels en je kunt ‘m niet vertalen.

Ik ben een Mailchimp PRO partner. Als je hulp nodig hebt kan het goed zijn te weten dat ik ook kleine bedrijven help.

,
Scroll naar boven