""

Mailchimp mobiel optimaliseren

Bijgewerkt op 30 november 2023

Rond 40% tot 50% van je abonnees leest je nieuwsbrief op een mobiel apparaat. Daarom is het zaak dat je nieuwsbrief responsive is. Mailchimp nieuwsbrieven zijn responsive, op voorwaarde dat je ze maakt zoals het hoort. Je moet er met name op letten dat je afbeeldingen in een blok voor afbeeldingen zet.

Mailchimp mobiel opmaken

Je kunt de opmaak van mobiele versie zelf bepalen. Maar de instellingen zoals Mailchimp het gedaan heeft zijn erg goed, dus wat mij betreft hoef je hier niets aan te doen. Maar als je er iets aan wijzigen wilt kun je hieronder lezen hoe je dit kunt doen.

mobiel stijlen

Kopjes

Headings zijn kopjes. Op het screenshot hieronder zie je 2 kopjes staan, maar als je op Mailchimp even verder scrolt dan krijg je er 4 te zien.

Mobiel heading

Je kunt hier het formaat van de kopjes veranderen en daarnaast de regelafstand: normaal, krap, anderhalf, dubbel. Daarna ga je aan de slag met de boxed text, de preheader, de header, de body en de footer.

Kopjes

Headings zijn kopjes. Op het screenshot hieronder zie je 2 kopjes staan, maar als je op Mailchimp even verder scrolt dan krijg je er 4 te zien.

Mobiel heading

Je kunt hier het formaat van de kopjes veranderen en daarnaast de regelafstand: normaal, krap, anderhalf, dubbel. Daarna ga je aan de slag met de boxed text, de preheader, de header, de body en de footer.

Dunnetjes overdoen

Alles wat je hiervoor gedaan hebt bij de opmaak van je nieuwsbrief doe je hier dus nog eens dunnetjes over voor de mobiele versie van je nieuwsbrief. Maar wat echt belangrijk is, is dat je de letters van de mobiele versie van je nieuwsbrief niet te klein maakt. Mailchimp heeft ze groot genoeg ingesteld.

Mailchimp mobiel is dus al gewoon goed ingesteld en in principe hoef je daar niets aan te doen. Maar als je dat beslist wilt, kun je de opmaak veranderen. Net wat je wilt.

Optimaliseren voor mobiel

Een paar cijfers van Campaign Monitor om je ervan te overtuigen hoe belangrijk het is om je e-mail te optimaliseren voor mobiel.

  • 47% leest mobiel.
  • 26% leest desktop.

Van de mobiele lezers gebruikt 81% een smartphone en 21% een tablet.

Dat zijn te veel mensen om te negeren. Zorg dus dat je boodschap ook bij deze mensen goed overkomt. Hier vind je de aandachtspunten.

Houd het eenvoudig

Houd het zo simpel mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het font: liever schreefloos en groot genoeg om mobiel gemakkelijk te kunnen lezen. Je platform heeft een standaardinstelling voor de lettergrootte voor mobiel. Knutsel daar liever niet aan want het is goed zoals het is.

Maak je call-to-actions groot genoeg. Als je een tekstlink in je nieuwsbrief hebt staan, zet ‘m dan onder een ankertekst die uit meerdere woorden bestaat. Een ankertekst van een enkel woord is voor mobiele lezers vaak te klein.

Bekijk de preview ook mobiel

Bekijk de preview ook mobiel. Controleer vooral ook of mensen je tekst gewoon kunnen lezen door van boven naar beneden te scrollen. Zorg dat ze niet op elke regel van links naar rechts moeten scrollen om je tekst te lezen.

  1. Ga naar “Preview and Test” in de donkere balk op de pagina Design.
  2. Kies voor “Enter preview mode”.
  3. Klik aan: “Mobile”.
mobile test bij mailchimp

Vooral bij het drag & drop systeem van Mailchimp zie ik hier dat er vaak een fout gemaakt is. Als je een afbeelding in een tekstblok zet, reageert je e-mail niet meer responsive. Zorg dat je afbeelding niet breder is dan 800px.

Optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen maken je nieuwsbrief leuker. Maar afbeeldingen hebben ook een laadtijd en die laadtijd kan erg lang zijn. Hoe groter je afbeelding is, hoe langer het laden duurt.

Je platform zorgt ervoor dat je geen afbeeldingen kunt uploaden die al te groot zijn, maar jij kunt zelf ook iets doen om de laadtijd van je afbeeldingen te verminderen. Je kunt je afbeeldingen voor het uploaden naar je platform comprimeren. Hierdoor worden ze kleiner en dan kost het laden minder tijd. Dit is belangrijk omdat afbeeldingen die te veel tijd nemen om te laden ergernissen geven bij je lezer.

Geef afbeeldingen ook een alt-tag. Die alt-tag vertelt aan de ontvangende mailboxen wat er op je afbeelding te zien is. En mensen zien die alt-tag zolang ze nog geen toestemming hebben gegeven om de afbeeldingen te tonen.

Mailchimp alt-tag invullen

Kies een lay-out van 1 kolom

Als mensen mobiel lezen, dan schuiven de blokken in je e-mail onder elkaar. Daarom kun je je leven enorm veel gemakkelijker maken als je een lay-out van 1 kolom gebruikt, want bijna 50% van je lezers ziet sowieso een lay-out van 1-kolom.

Maar als jij een lay-out van meerdere kolommen gebruikt en je test niet goed voor mobiel, dan zet je jezelf op het verkeerde been. Want jij ziet dan iets anders dan je lezer.

Daarnaast is er ook nog het probleem met Outlook. Outlook is niet echt geschikt voor HTML e-mails want Outlook maakt er een printversie van. Dat is sowieso een probleem omdat je e-mail in Outlook kan breken omdat een deel op de ene print-pagina komt en een ander deel op de volgende printpagina. Dat risico is nog groter als je een lay-out met meerdere kolommen neemt. Daarom: houd het zo simpel mogelijk.

Optimaliseer je e-mail voor mobiel

Het is ook erg nuttig om segmenten te maken van de verschillende devices die mensen gebruiken. Controleer dan eens of je verschillen in de click-rate kunt vinden. Als je een device vindt met een dramatisch lagere click-rate dan moet je iemand vinden die dat device gebruikt en eens kijken hoe je e-mail eruit iet in dat device.

Dit artikel maakt deel uit van een gratis cursus over het maken van een Mailchimp drag & drop nieuwsbrief.

Ik ben een erkende Mailchimp expert en Mailchimp PRO patner. Ik kan je uitstekend helpen met Mailchimp. En voor hulp hoef je niet beslist alles uit handen te geven of een cursus te volgen. Je kunt ook een uur hulp inkopen.

Scroll naar boven