Mailchimp nieuwsbrief naar meerdere lijsten versturen

Mailchimp nieuwsbrief naar meerdere lijsten versturen

Bijgewerkt op 30 november 2023

In mijn statistieken over Mailchimp zag ik het weer staan: “Mailchimp nieuwsbrief naar meerdere lijsten versturen”. Dat zie ik vaker en daar kan ik me iets bij voorstellen, want bij sommige platforms kan dat. Bij Mailchimp kan dat niet. En ik denk dat je ook niet moet verwachten dat dit ooit zal kunnen.

Ik hoorde laatst ook dat iemand dacht dat ik even kon regelen dat mensen van de ene lijst naar de andere lijst zouden gaan. Het is niet onmogelijk om mensen te verhuizen van de ene lijst naar de andere lijst. Maar daar verlies je wel data mee.

Mailchimp auciences staan los van elkaar en communiceren niet met elkaar.

Waarom kun je niet naar meerdere lijsten versturen?

Om te begrijpen waarom dit zo is en waarom je niet moet verwachten dat dit ooit zal veranderen moet je beseffen dat de hele manier waarop Mailchimp is opgebouwd hier op gebaseerd is.

Dit systeem is zo opgebouwd omdat Mailchimp in het verleden niet alleen individuele gebruikers had, maar ook agentschappen als gebruikers had. Een agentschap is bedrijf waar je de e-mailmarketing compleet aan uitbesteedt. Mijn bedrijf zou bijvoorbeeld een agentschap kunnen worden.

Als je er vroeger voor koos je e-mailmarketing aan een agentschap uit te besteden dan kwam jouw lijst het account van het agentschap te staan. Je betaalde dan niets aan Mailchimp, daar zorgde het agentschap voor. En jij betaalde aan het agentschap een tarief voor hun diensten inclusief het gebruik van Mailchimp.

Dat is nu niet meer zo. Nu is het zo dat ook als je je e-mailmarketing uitbesteedt aan een agentschap, je gewoon een eigen account hebt. En dan geef je het agentschap toegang tot je account zodat zij je marketing kunnen doen.

Communicatie tussen de audiences

Maar zoals ik het hierboven beschreven heb is wel de manier waarop Mailchimp oorspronkelijk is opgebouwd. In de situatie die ik hier beschrijf is het totaal ongewenst dat lijsten met elkaar communiceren, want die lijsten kunnen van totaal verschillende bedrijven zijn.

Mailchimp nieuwsbrief naar meerdere lijsten versturen

Maar nu wil jij een Mailchimp nieuwsbrief naar meerdere lijsten versturen.

Allereerst: als je dit wilt gaan doen, dan moet je er heel zeker van zijn dat er geen enkel adres zowel op de ene als op de andere lijst staat. Want als dat wel zo is, dan krijgt dat adres je nieuwsbrief meerdere malen.

Als je niet 100% zeker weet dat geen enkel adres op meerdere lijsten voorkomt, dan moet je niet naar meerdere lijsten gaan versturen. In plaats daarvan moet je je audiences gaan eerst gaan samenvoegen en de adressen die je nu op aparte lijsten hebt staan een tag meegeven of in een groep plaatsen.

Als je adressen in een groep plaatst of als je ze een tag meegeeft, dan kun je ze mailen alsof ze op aparte lijsten staan. Maar ook dan kun je mensen 2 nieuwsbrieven sturen. Maar het grote verschil met verschillende lijsten is dat je in deze situatie een segment kunt maken van adressen die beide tags hebben. En dan kun je beslissen wat je met die adressen wilt doen.

Dynamische content met groepen

En je kunt ook dynamische content versturen. Dan kun je stukjes van je tekst verbergen voor sommige mensen. Om dit te kunnen heb je officieel Mailchimp Premium of Standard nodig en dan is het heel gemakkelijk om dynamische content te versturen.

Maar als je Mailchimp Premium of Standard niet hebt, dan kun je ook een gecodeerd template gebruiken, op voorwaarde dat je je adressen in groepen hebt ingedeeld.

Kopie maken

Maar als je toch beslist een nieuwsbrief naar meerdere lijsten wilt versturen, dan moet je eerst een nieuwsbrief helemaal afmaken en daarna een kopieën maken voor je andere lijsten.

Als je een kopie wilt maken, doe dan dit:

  • Ga in de zijbalk links naar Campaigns en klik het icoontje aan.
  • Ga nu naar je nieuwsbrief en open het submenu bij Edit of bij View Report.
  • En kies voor Replicate.
,
Scroll naar boven