Bijgewerkt op 29 november 2023

Wat is een Mailchimp social card?

Een Mailchimp social card is een afbeelding met een titel en bijschrift. Dit kun je aan je nieuwsbrief toevoegen. Die afbeelding wordt getoond als je nieuwsbrief gedeeld wordt op Twitter, Facebook of Pinterest. En daardoor valt je nieuwsbrief meer op.

Mailchimp social cards voor Twitter, Facebook en Pinterest

Ook als je geen social share buttons in je nieuwsbrief plaatst kun je social cards maken. Dat kan een goed idee zijn, want je kunt niet uitsluiten dat mensen de URL van je nieuwsbrief op de archiefpagina kopiëren.

Als je abonnees de URL kopiëren kunnen ze je nieuwsbrief ook op de social media delen. Maar de andere kant van het verhaal: social cards altijd wat je wilt. Hier vertel ik je hoe je dit oplost.

En realiseer je dat het er niet toe doet of jouw bedrijf actief is op een platform. Waar het om gaat is of je lezer daar actief is. En als je lezer zo vriendelijk is om jouw nieuwsbrief te delen op het platform waar hij of zij actief is, dan krijg jij toegang tot het netwerk achter je netwerk.

Facebook Open Graph

Alle social cards werken met Facebook Open Graph. Ook Twitter en Pinterest maken gebruik van Facebook Open Graph.

Facebook Open Graph is eigenlijk een vervelend ding, want hij pikt de informatie direct op. Zelfs als je een test van je nieuwsbrief naar jezelf verstuurt, is Facebook Open Graph er als de kippen bij om je social card op te pikken. Dit houdt in dat je ‘m dan niet meer kunt veranderen.

Kijk daarom goed naar je social card voordat je een test verstuurt, want na de test zit je aan die social card vast. Als je dit niet goed gedaan hebt dan kun je hier lezen hoe je dit op kunt lossen. Extra werk natuurlijk.

Plan van aanpak

Omdat Open Graph de social card zelfs van een test al oppikt, is het belangrijk dat je alles in de juiste volgorde doet. Je plan van aanpak moet daarom zijn:

  • een nieuwe campagne maken
  • campagne eerst testen
  • als laatste, nadat je getest hebt, de social cards aanmaken want als je een testcampagne verzonden hebt kun je hier m.b.t. Facebook niets meer aan veranderen.

Nadelen van social share

Je nieuwsbrief delen op de social media lijkt een fantastisch plan, want als het meezit zal je nieuwsbrief dan door meer mensen gelezen worden. Maar hier zitten ook nadelen aan: als je nieuwsbrief overal gelezen kan worden dan is er geen reden meer om een abonnement te nemen.

Abonnement aantrekkelijk maken

Ook hier is een oplossing voor: je kunt het zo regelen dat je én je nieuwsbrief op de social media kunt delen én kunt zorgen dat het aantrekkelijk blijft om een abonnement te nemen.

Dat kun je doen door mensen die je nieuwsbrief op de social media vinden direct naar je website te sturen. Maar het kan ook door een extra tip in je nieuwsbrief op te nemen die uitsluitend in de mailbox gelezen kan worden en niet op de social media.

Dat is dan een exclusieve tip voor je abonnees. Als je nieuwsbrief gedeeld wordt op de social media of als je nieuwsbrief doorgestuurd wordt dan komen de lezers op de archiefpagina van je nieuwsbrief. En het is mogelijk om teksten in je nieuwsbrief op te nemen die wel zichtbaar zijn als de nieuwsbrief in de mailbox gelezen wordt, maar die verdwijnen als de nieuwsbrief op de archiefpagina gelezen wordt. En andersom. Dat heet dynamische of voorwaardelijke content.

Voor je begint

Kijk voor je begint eerst eens in je statistieken om te zien óf je nieuwsbrief weleens gedeeld wordt op de social media. In sommige branches gebeurt dat heel veel en in andere branches nauwelijks. En als dit in jouw branche nauwelijks gebeurt, dan hoef je al dat werk niet te doen want dat levert je dan niets op.

Hoe je Mailchimp social cards maakt

De mogelijkheid om een social card te maken kun je vinden in het menu onder Preview and Test en je maakt ze zo:

social card kiezen
Mailchimp social cards maken

Als je het tabblad van de social cards hebt aangeklikt kom je op een nieuwe pagina waar je aan de rechterkant van de pagina de card eerst aan moet zetten door het schuifje om te zetten.

social card settings
Schuifje om zetten

Formaat van Mailchimp social cards

De afbeeldingen die je dan ziet zijn de afbeeldingen die je in je nieuwsbrief hebt gebruikt. Je kunt ze allemaal zien door de knop Next te gebruiken. Maar de afbeeldingen die je in je nieuwsbrief hebt gebruikt hebben niet het ideale formaat voor een social card.

Een social card moet minimaal 450 px breed zijn en het ideale formaat is 1200 x 628 px. Het kan daarom een goed idee zijn om een afbeelding te maken die je als social card gaat gebruiken. Die kun je uploaden met behulp van de link: Upload an image.

Onder de afbeelding kun je de social card een titel en een bijschrift meegeven.

social card titel en bijschrift

Voorbeelden van Mailchimp social cards

Aan de linkerkant van de pagina staan 3 tabbladen. Door deze tabbladen aan te klikken kun je zien hoe de card eruitziet op Twitter, Facebook of Pinterest.

Twitter

Mailchimp social card Twitter

Facebook

Facebook

Pinterest

Ik heb met social cards geëxperimenteerd. Je kunt bijvoorbeeld een screenshot van je hele nieuwsbrief maken. Daarna kun je die afbeelding uploaden en als afbeelding voor de social card toevoegen.

Dat is veel werk, maar als je verwacht dat je nieuwsbrief veel gedeeld zal worden kan dit de moeite waard zijn. Vooral op Pinterest kan dat mooi zijn.

Op Pinterest doen lange afbeeldingen het erg goed en als je een echt mooie nieuwsbrief hebt gemaakt, dan is dat een lange afbeelding. Een social card van 1200 x 628 is niet lang.

Problemen met Mailchimp social cards

Als je je nieuwsbrief niet op de juiste manier maakt, dan werken de social cards van Mailchimp niet zoals je dat wilt.

Herken je dit: je hebt een mooie nieuwsbrief gemaakt, je hebt ‘m getest en alles gedaan wat je moet doen en je denkt dat het goed is. En dan wordt je nieuwsbrief gedeeld (hoera!) en je ziet dat de social card van je vorige nieuwsbrief verschijnt.

Kopie van je vorige nieuwsbrief

Die social card van de vorige nieuwsbrief zie je verschijnen als je een kopie van je vorige nieuwsbrief hebt gebruikt. Als je dat doet, dan zul je zien dat de nieuwe social cards die je hierbij aanmaakt niet getoond worden. En dat zie jij als het al te laat is: de social cards werken niet. Dat komt doordat de social cards werken met Open Graph. Open Graph pikt de social card op zodra je zelfs maar een test verstuurt. En hij laat die social card nooit meer los.

Om de nieuwe social cards die bij je huidige nieuwsbrief horen te tonen, is het noodzakelijk dat je een nieuwe campagne aanmaakt. Als je toch erg graag de opmaak van je vorige campagne wilt gebruiken terwijl je het template niet hebt opgeslagen, dan moet je het template eerst even opslaan.

Template wegschrijven

Hier kun je lezen hoe je een nieuwsbrief wegschrijft als template.

Als je al een nieuwsbrief gemaakt hebt

Als je dit leest terwijl je al een nieuwsbrief gemaakt hebt die klaarstaat voor verzending, doe dan hetzelfde. Sla ‘m op als template, maak een nieuwe campagne aan en haal het template weer op. Maak daarna de social cards.

Gratis Mailchimp cursus

Dit artikel maakt deel uit van een gratis cursus Mailchimp nieuwsbrieven maken. Mailchimp is niet altijd makkelijk en heel veel dingen die je zoekt zijn er wel, maar ergens diep verstopt. Als je dat wilt geef ik je les op maat. Dan kom je snel alles te weten wat je weten wilt.

, ,
Scroll naar boven