Mailchimp verwijdert adressen

Bijgewerkt op 26 september 2023

Mailchimp verwijdert adressen

Als Mailchimp adressen verwijdert dan gebeurt er natuurlijk eigenlijk iets onnatuurlijks. Want Mailchimp heeft er alle belang bij dat jij zoveel mogelijk adressen op je lijst hebt staan. Maar dat moeten dan natuurlijk wel gezonde adressen zijn. En als dat niet zo is, dan schaad je niet alleen je eigen verzendreputatie, maar ook die van Mailchimp.

Mailchimp verwijdert adressen

Als je met Mailchimp gaat werken dan beloof je plechtig dat je je aan de internationale anti-spam wetten zult houden. Die plechtige belofte doe je door een vakje aan te vinken.

Iedereen die met Mailchimp werkt heeft dit beloofd, maar niet iedereen houdt zich aan deze belofte en soms weet je niet eens dat je je er niet aan houdt.

Maar Mailchimp kan het zich niet permitteren dat iemand het platform gebruikt om te spammen. Want Mailchimp is afhankelijk van de servers voor een goede aflevering van de nieuwsbrieven. En de servers stellen eisen aan o.a. de bounce rate. Als nieuwsbrieven die via Mailchimp verstuurd worden een veel hogere bounce rate geven dan verwacht mag worden bij een gezonde lijst, dan is Mailchimp het haasje want dan willen de servers de nieuwsbrieven die via Mailchimp verstuurd worden niet meer afleveren. Het gevolg is dan dat Mailchimp failliet gaat.

Mailchimp wil dat natuurlijk niet. Daarom heeft Mailchimp software ontwikkeld die onregelmatigheden opspoort. En deze software had adressen verwijderd.

Apart segment

Deze adressen waren niet weggegooid of zo. Ze stonden apart in een segment dat niet gemaild kon worden. Deze adressen moesten eerst met dubbele opt-in herbevestigd worden. Als Mailchimp eist dat je je adressen met dubbele opt-in herbevestigt dan is dat in principe een drama, want je houdt dan hoogstens 10% van je lijst over en de rest is weg.

Deze keer waren ze niet zo streng, ze eisten alleen dat de nieuwste upload een herbevestiging met dubbele opt-in zou krijgen. Ik heb dat niet eerder in deze vorm gezien. In het verleden eiste Mailchimp in een dergelijke situatie dat de hele lijst opnieuw bevestigd zou worden. Niet alleen het nieuwste segment.

Ik vind deze genuanceerde reactie wel een verbetering, want een segment kan ongezond zijn, terwijl de rest van de lijst gewoon in orde is. Dus waarom zouden die gezonde adressen dan ook opnieuw bevestigd moeten worden?

Maar ook enkele opt-in op de formulieren en de API was uitgeschakeld. En uploaden kon ook niet meer. En dat ziet eruit als dat Mailchimp het vermoeden heeft dat de adressen niet in overeenstemming met de wetgeving verzameld zijn. 

Wat was er mis met de verwijderde adressen?

Als Mailchimp een aantal adressen apart zet in een segment dat je moet laten hervestigen voor je weer mag mailen, dan is er iets mis met deze adressen. Mailchimp kan dit weten doordat zij een enorme database hebben met daarin alle adressen die op de lijsten van alle Mailchimp gebruikers staan. En bij Mailchimp weten ze dus ook heel veel over die adressen.

En als ze in jouw nieuwe import adressen zien staan die op andere lijsten al duizend keer een bounce hebben gegeven, dan gaan ze ervan uit dat dit adres op jouw lijst ook een bounce zou geven.

Nog veel erger: adressen kunnen zich ontwikkelen tot een spamval. En Mailchimp heeft al duizend keer gezien dat nieuwsbrieven die verzonden werden vanaf lijsten waar dat ene specifieke adres op stond, allemaal naar spam gingen. Ik heb geen idee of dat in deze situatie het geval was want een spamval kun je nergens aan herkennen.

Realiseer je dat je het niet geheim kunt houden als je een lijst gekocht hebt. Zelfs als alle adressen op die lijst gewoon bestaan, dan gedraagt die lijst zich totaal anders dan een lijst met adressen die je in de loop van de tijd verzameld hebt en hij gedraagt zich ook totaal anders dan bijvoorbeeld een klantenlijst.

Heeft Mailchimp jouw adressen verwijderd?

Als jij dit verhaal herkent en Mailchimp ook van jouw lijst adressen verwijderd heeft, dan kun je ze als volgt terugvinden:

  • Audience
  • All contacts
  • Manage contacts
  • Audience exports

Daar staat het segment klaar en daar kun je het downloaden.

Weggaan naar een ander platform?

Als je zoiets meemaakt dan is je eerste reactie vaak dat je weg wilt bij Mailchimp en dan het liefste naar een platform dat geen intelligente software als Omnivore heeft. Maar realiseer je dat Omnivore niet de boosdoener is. Omnivore is de boodschapper van het slechte nieuws. En als je bij een minder geavanceerd platform hetzelfde doet, dan kan het lijken alsof je ermee weg komt.

Maar in werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo, want jouw eigen e-mailadres op je eigen domein is de afzender. Dus jouw eigen verzendreputatie staat op het spel. En naarmate je verzendreputatie meer beschadigd raak, wordt het steeds moeilijker om je e-mails in de mailbox te krijgen. Dat gaat niet alleen over bulk e-mails, maar over alle e-mails die je verstuurt vanaf je domein.


Ik ben een Mailchimp PRO partner en ik kan je misschien ook helpen met problemen met Mailchimp Omnivore.

mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven