Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp audiences » Afmeldproces bij Mailchimp
afmeldproces bij Mailchimp

Afmeldproces bij Mailchimp

Afmeldproces bij Mailchimp

Ik kreeg een vraag over het afmeldproces bij Mailchimp. Iemand vroeg me of er ook beveiliging in zit als “weet je het zeker” om te voorkomen dat mensen zich per ongeluk afmelden.

Ik vind deze vraag een goede reden om eens in te gaan op het afmeldproces want iets dergelijks kan nauwelijks gebeuren. En er zijn ook minder bekende mogelijkheden voor een gedeeltelijke afmelding. Het is ook wel eens leuk de mogelijkheden voor een gedeeltelijke afmelding te bespreken.

Hoe werkt het afmeldproces bij Maichimp

afmelden
Afmeldformulier waar de afmelding moet plaatsvinden.

Allereerst: de kans dat iemand zichzelf per ongeluk afmeldt is bijzonder klein, want als iemand op de afmeldlink in je nieuwsbrief klikt komt die persoon eerst op een formulier waar de afmelding moet plaatsvinden.

Afmeldproces:

  • iemand moet eerst klikken op de afmeldlink in je nieuwsbrief
  • daarna moet die persoon dit formulier verzenden

Dat zijn twee handelingen die je allebei moet voltooien voordat je het afmeldproces voltooid hebt en bent afgemeld. Het lijkt me uitgesloten dat iemand beide handelingen per ongeluk voltooit.

Goodbye e-mail

Mocht dit toch gebeuren dan is dit te herstellen door automatisch een “goodbye” e-mail te versturen. Op deze “goodbye” e-mail wordt de mogelijkheid dat je per bent afgemeld benoemd en er wordt een mogelijkheid geboden om opnieuw in te schrijven.

Dat formulier ziet er zo uit:

goodbye formulier

Goodbye e-mail activeren

Als je een “goodbye” e-mail wilt versturen moet je een vinkje zetten op de pagina van de “goodbye” e-mail.

Ga naar:

  • Audiences (bolletjes in de zijbalk links)
  • Open het menu dat aan de rechterkant van de pagina staat: Manage Audience
  • Kies voor Signup forms
  • Kies voor Form builder
  • Plaats het vinkje
goodbye

Is dit aan te raden?

De vraag is alleen: is dit aan te raden? Ik vind van niet. Nogmaals, mensen melden zich niet per ongeluk af, ze moeten twee handelingen voltooien voor ze afgemeld zijn, ze willen zich dus afmelden.

Afmeldproces bij Mailchimp: gedeeltelijke afmelding

Naast gewoon helemaal afmelden heeft Mailchimp ook nog andere mogelijkheden voor een gedeeltelijke afmelding.

Groepen

Misschien heb je je lezers in groepen ingedeeld en wil je mensen de mogelijkheid geven om zich af te melden voor een groep, terwijl ze gewoon geabonneerd blijven op andere groepen. In dat geval zet je een link in je nieuwsbrief: “Stel zelf je abonnement samen” of “Wijzig je abonnement” of iets anders.

interesses wijzigen

De lezer gaat dan naar de volgende pagina waar hij of zij vakjes kan aan- en afvinken. Zo kan de lezer een hoogst persoonlijk abonnement samenstellen.

interesses wijzigen
Wil je beter werken met Mailchimp?

Beter werken met Mailchimp is een analysie van je account zoals je het nu gebruikt. Dan weet je daarna precies wat je goed doet en wat de verbeterpunten zijn. En zeker als je nu meerdere audiences hebt ga je er niet alleen meer uit halen, maar ook op kosten besparen.

david van tongeren

Overzicht en kostenbesparing

Toen ik me (eindelijk) realiseerde dat de wildgroei aan gegevens efficient gebruik van Mailchimp onmogelijk maakte kwam ik via een zoekopdracht in Google bij Judith terecht. En dat had de zoekmachine goed gezien! Want de grote schoonmaak door met name het samenvoegen van alle verschillende audiences heeft niet alleen gezorgd voor structuur, overzicht en veel meer inzicht …

Overzicht en kostenbesparing Lees meer »

Afmeldproces bij Mailchimp: een automation serie verlaten

Bij een Automation workflow heb je een heel speciale mogelijkheid. Omdat dit gaat om een serie e-mails en het heel vervelend kan zijn die hele rit uit te moeten zitten als het onderwerp je niet interesseert, heeft Automation de mogelijkheid om af te melden voor die specifieke serie.

Mensen blijven dan gewoon op je mailinglijst voor andere e-mails, maar ze krijgen die serie niet meer.

afmelden van deze serie

Als de lezer gebruik maakt van de mogelijkheid om zich af te melden van de serie dan komt hij daarna op een speciale landingspagina. Die kan nog niet helemaal vertaald worden, maar je hebt wel de mogelijkheid er een eigen tekstje aan toe te voegen.

afgemeld serie

Hoewel, het is niet helemaal waar dat dit tekstje niet vertaald kan. Als je auto-translate aanvinkt dan past de taal op de formulieren zich aan aan de taalinstellingen van de browser waarmee gelezen wordt. Maar auto-translate gebruik je voor alle formulieren en dat is geen mooie oplossing.

auto translate

En je kunt ook alle tekst wit maken, om vervolgens alleen de tekst die getoond moet worden een kleur te geven.

De developers van Mailchimp weten dat ik het niet leuk vind dat dit formulier niet netjes vertaald kan. Mailchimp luistert naar klanten, dus ik verwacht dat dit ooit goed zal komen. We zullen zien.

Opnieuw abonneren

Als een abonnee eenmaal is uitgeschreven kun je hem of haar niet zomaar weer op je lijst zetten. Er zit een beveiliging in de mailinglijst ingebouwd waardoor je een adres van iemand die zich heeft uitgeschreven niet kunt uploaden en je kunt dit adres ook niet handmatig opnieuw invoeren.

De abonnee zelf merkt daar niets van, want als hij of zij zich opnieuw wil abonneren dan kan dat gewoon. Mocht de voormalige abonnee aan je doorgeven zich weer opnieuw te willen abonneren, dan kun je twee dingen doen:

  • Ga naar je website of naar het hosted signup form van Mailchimp en voer het adres daar in.
  • Of zoek het adres op in je mailinglijst en klik het profiel aan. Bij het profiel vind je een knop “Resend Confirmation Email”. Klik deze button aan.

In beide gevallen moet de abonnee bevestigen dat hij of zij echt weer op de mailinglijst wil (dubbele opt-in).

Status “unsubscribed”

Mensen die zich uitschrijven staan daarna op je lijst met de status “unsubscribed”. Je kunt ze dan niet meer mailen. Maar dat betekent niet automatisch dat je niet voor deze adressen hoeft betalen. Lees daarom beslist verder in het artikel over het archiveren van adressen.

Ik ben een erkende Mailchimp expert en ik kan je helpen in het Nederlands.

marketing art

Wachtlijst

Wil je mijn Mailchimp ninja-tips ontvangen?

Zet jezelf gerust op de wachtlijst. Ik verstuur mijn tips op maandagochtend rond koffietijd en we beginnen met een checklist.


Tanja Cavaljé

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis

Vlak na mijn start als VA in 2013 ontdekte ik Judith. Een expert op het gebied van Mailchimp. En die kennis deelt Judith gul. Niet alleen in haar betaalde trainingen. Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis. Haar blogs helpen me ook professioneel op weg. En die krijg ik zomaar in mijn mailbox. Tanja …

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis Lees meer »

Inschrijven >>

Afmeldproces bij Mailchimp: met dank aan Alexas_Fotos voor de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 31-12-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 22-10-2022

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert