Home » Alles over Mailchimp nieuwsbrieven
alles over Mailchimp nieuwsbrieven

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

De nieuwsbrieven bij Mailchimp heten “campaigns”. Maar bij de campaigns vind je meer dan alleen e-mail nieuwsbrieven. Ook Automation, Facebook of Google remarketing advertenties en het sturen van een ansichtkaart horen bij de campaigns. Maar hier ga ik het niet hebben over al die andere zaken. Hier hebben we het over nieuwsbrieven.

De nieuwsbrieven die je met Mailchimp maakt zijn responsive. Dat betekent dat ze zich aanpassen aan het apparaat waarmee ze gelezen worden.

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

Drag & drop

Drag & drop

Een Mailchimp drag & drop nieuwsbrief bestaat uit verschillende elementen (blokken) die op brede schermen naast elkaar kunnen staan maar die op smalle schermen onder elkaar schuiven. Hierdoor is je nieuwsbrief responsive.

Mobiel

Dit systeem is niet moeilijk in het gebruik, maar vooral als je een nieuwsbrief met kolommen kiest moet je wel je voorstellingsvermogen gebruiken want de schermen van mobiele telefoons zijn te smal om de zijbalk naast je tekst te plaatsen.

Klik daarom bij de preview even aan dat je de mobiele versie ook wilt zien, want het is vrij gemakkelijk om je nieuwsbrief zo op te bouwen dat hij niet meer responsive is en dat wil je niet.

Kolommen

Afhankelijk van de versie van Mailchimp die je gebruikt kun je kiezen uit een 1, 2 of 3 koloms nieuwsbrief.

Mailchimp responsive designs

Dit type nieuwsbrief maak je elke keer opnieuw. Het is daarom handig als je een exemplaar opslaat als template want dan heb je de kleuren en lettertypes er alvast in staan. En lees ook de aandachtspunten voor nieuwsbrieven, want dan gaat het beter.

Dit is het type nieuwsbrief dat het meeste gebruikt wordt en waar je ook gemakkelijk mee kunt werken. Het is bij een drag en drop nieuwsbrief overigens heel erg belangrijk dat je een afbeeldingen blok gebruikt voor afbeeldingen, want anders is je nieuwsbrief niet meer responsive.

Drag & drop is beschikbaar in alle versies van Mailchimp, maar bij Mailchimp Free krijg je 5 basic templates. Maar aan die 5 basic templates heb je genoeg. Je kunt dan geen nieuwsbrief maken met kolommen er in. Maar omdat steeds meer mensen mobiel gaan lezen en die kolommen mobiel onder elkaar schuiven mis je daar niets aan. Want mensen die mobiel lezen zien die kolommen niet.

Gratis cursus drag & drop

Over Mailchimp drag & drop heb ik een gratis Mailchimp cursus die je zonder e-mailadres kunt volgen. Je vindt ‘m hier en hieronder.

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

Themes

Themes zijn “voorgekookte” nieuwsbrieven voor specifieke situaties en specifieke doelen. Bij themes zijn veel elementen vast gezet. Hierdoor lijkt een theme wel makkelijk om mee te werken, maar je moet het nemen zoals het is.

Hier zie je een paar voorbeelden, maar er zijn er nog veel meer.

Themes zijn beschikbaar in Mailchimp Essentials, Standard en Premium.

Er is ook een marktplaats waar je themes kunt kopen die door designers zijn gemaakt. Deze marktplaats vind je hier. Voor een paar dollar heb je een mooi theme. Om een theme te kunnen kopen heb je Mailchimp Standard of Premium nodig.

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

Custom coded templates

Custom coded is een mogelijkheid voor designers om een zelf gecodeerde nieuwsbrief te importeren. Dit kan op 3 manieren:

  • Code plakken
  • HTML importeren
  • Of ZIP importeren

Custom coded templates zijn alleen mogelijk bij Mailchimp Premium en Mailchimp Standard.

En er is ook een platform waar je ze zelf kunt maken en daarna in Mailchimp kunt zetten. Dat is niet duur. Maar houd er wel rekening mee dat je aan 1 keer een template kopen niet genoeg hebt, want je moet elke nieuwsbrief opnieuw importeren. Dus als je dit gaat doen, neem dan na een keer proberen lifetime access want anders loop je ermee vast.

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

Gratis cursus inline editor

De inline editor is tamelijk nieuw en je kunt er mooie, strakke nieuwsbrieven mee maken. Over deze inline editor heb ik ook een gratis cursus gemaakt. Dus als je ‘m proberen wilt, haal die cursus dan op. Hier heb je wel een e-mailadres voor nodig.

inline editor

Alles over Mailchimp nieuwsbrieven

RSS nieuwsbrieven

Een RSS nieuwsbrief is wat minder bewerkelijk want als die gemaakt hebt is het voor altijd klaar. Een RSS nieuwsbrief heeft een koppeling met je website en hij haalt je nieuwste blogposts op.

Die nieuwe content plaats hij netjes in je nieuwsbrief. Naast nieuwe inhoud zet je natuurlijk een stukje over jezelf en over wat je doet in die nieuwsbrief en eventueel een aanbieding.

RSS nieuwsbrieven laten maken is nauwelijks aan de orde, want Mailchimp maakt deze nieuwsbrieven volautomatisch. Je kunt er wel eentje door me laten opzetten. Dat is een “eenmalig optreden” want daarna gaat alles vanzelf.

Met een RSS-nieuwsbrief ben je snel klaar met je e-mailmarketing want het is voldoende als je regelmatig iets op je blog plaatst.

RSS nieuwsbrieven

Hoeveel tijd je kwijt ben aan het maken van een nieuwsbrief en hoe bewerkelijk dit is hangt natuurlijk af van hoe vaak je een nieuwsbrief verstuurt en van de lengte van je nieuwsbrief. Reken op ongeveer 2 uur per nieuwsbrief. En dan bespaar je vreselijk veel tijd met een RSS nieuwsbrief. En ook niet onbelangrijk: je kunt ‘m eenmalig laten instellen en als je dat doet, dan heb jij geen technische kennis nodig. Want een goed ingestelde RSS regelt alles zelf.

Als je account niet gloednieuw is kan ik dit voor je opzetten. Maar als je wel een gloednieuw account hebt, dan kan dit niet. Want gloednieuwe account hebben de Classic Automation niet meer. Je vindt daar alleen de Customer Journey. En de RSS zit in de Classic Automation.

Ik heb daarover contact met Mailchimp en ze zeggen dat het goed gaat komen, maar vooralsnog kan het niet.

Bericht niet gevonden

marketing art

Heb je iets aan dit artikel?

Waardeer je dit artikel? Je kunt me motiveren nog meer gratis artikelen voor je te schrijven door je erop te abonneren. Ook gratis.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over Mailchimp, want Mailchimp is niet alleen voor e-mailmarketing, maar een compleet marketingplatform. Een goed beginpunt om verder te lezen is de handleiding Mailchimp.

Ik ben een Mailchimp Pro partner en ik kan je helpen met Mailchimp.

Gepubliceerd op: 10-2-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-7-2022

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Mailchimp expert