Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp statistieken » Audience statistieken
audience statistieken

Audience statistieken

Audience statistieken

Toen de mailinglijsten in Mailchimp veranderden in Audiences kwamen er ook Audience statistieken. Deze Audience statistieken geven je inzicht in het gedrag van je Audience.

Waar je de audience statistieken vindt

Mailchimp audiences

Je vindt deze statistieken heel gemakkelijk:

  • Klik op het Audience dashboard in het menu links.
  • Je ziet dan links boven een drop-down met de naam van een audience er in. Kies een audience waarvan je de statistieken wilt zien.

Opbouw van je audience

Vlak daaronder zie je hoe je audience is opgebouwd. Hier zie je 2 getallen staan:

  • Totale aantal contacten
  • En het aantal abonnees

Het totale aantal contacten is altijd groter dan het aantal abonnees, want onder contacten rekent Mailchimp ook uitgeschreven abonnees en mensen die iets in je shop hebben gekocht zonder aan te vinken dat ze e-mails willen. Je abonnees vormen dus een segment van je contacten.

Audience statistieken: recent growth

Daaronder zie je staan: Recent growth. Hier staat het aantal nieuwe contacten. Abonnees die zich de laatste maand hebben ingeschreven.

Als je geen shop hebt vind je hier alleen nieuwe abonnees. Als je wel een shop hebt kun je hier ook non-subscribed contacten zien staan: de mensen die een interactie met je shop hebben gehad maar die niet gekocht hebben.

Predicted demographics

Onder het kopje predicted demographics vind je een verdeling van je audience naar leeftijd en geslacht.

Dit vind je alleen in accounts met een connected store, of in Mailchimp Standard en Premium.

Waar komen je adressen vandaan?

Daaronder vind je een gekleurd balkje. Wat die kleuren inhouden staat daar vlak onder. Hier vind je waar je abonnees vandaan komen.

  • Welke percentage is via je landingspagina op de lijst gekomen?
  • Hoeveel procent is via een API verbinding op je lijst gekomen?
  • Waar is de rest vandaan gekomen?

Alle manieren die jij gebruikt om abonnees te werven vind je hier op een rijtje. Daar staat een rijtje bronnen met daarbij een percentage nieuwe abonnees. Zo kun je snel zien welke van je bronnen het meeste voor je doet.

E-mail marketing engagement

E-mail marketing engagement

Nog iets lager vind je het e-mail marketing engagement van het audience dat je hebt geselecteerd. Ook dit zijn erg interessante cijfers. Ze vertellen je welk percentage regelmatig opent en klikt, hoeveel procent van je abonnees soms opent en klikt en hoe groot het segment van nauwelijks actieve abonnees is.

20% tot 25% verloop

Het is normaal dat het verloop op een mailinglijst 20% tot 25% per jaar is. Het zou mooi zijn als mensen die niet meer geïnteresseerd zijn zichzelf uit zouden schrijven, maar helaas doen ze dat niet altijd.

Als mensen niet meer geïnteresseerd zijn maar zich ook niet hebben uitgeschreven, dan zie je dat hier terug in een laag percentage dat vaak opent en een hoog percentage dat zelden opent.

Is je lijst schoon?

Heb je je lijst recentelijk opgeschoond en zie je hier evengoed staan dat een hoog percentage van je abonnees niet opent? Dan kan het zijn dat je nieuwsbrief naar de spamfilters gaat.

Als je dat zeker wilt weten dan kun je hier een onderzoek naar laten doen.

Heractivatie van inactieve abonnees

Rechtstreeks mailen

Bij deze segmenten staan pijltjes waardoor je rechtstreeks naar die abonnees kunt mailen. Maar wees hier voorzichtig mee en realiseer je dat als je mensen wilt heractiveren, dat het dan logisch lijkt om te mailen naar mensen die weinig openen. Maar dat is minder logisch dan het lijkt.

Heractivatie

Als je inactieve abonnees wilt heractiveren moet je niet de mensen hebben die zelden openen want dat zijn gewoon mensen die zelden openen. En dat vertelt niet of ze de laatste periode misschien wél geopend hebben. Zo iemand opent gewoon in het algemeen heel weinig, maar kan wel degelijk gisteren je nieuwsbrief nog geopend hebben.

Als je gaat heractiveren moet je een segment nemen van mensen die in de afgelopen periode (weken, maanden, kies maar iets) niet geopend hebben.

Kies bijvoorbeeld voor een segment met daarin iedereen die de laatste 20 campagnes niet geopend heeft én die heeft ingeschreven voor de verzending van een specifieke campagne van een half jaar geleden.

Dan weet je zeker dat je met een echt inactieve abonnee te maken hebt.

Top locations

Aan de rechterkant van de pagina vind je top locaties: waar zitten je abonnees? Heel lang klopte er niets van die informatie. Mijn nummer 1 top locatie zat toen in de USA en dat kan niet waar zijn. Maar tegenwoordig zie ik Nederlandse locaties, dus dit is verbeterd. Hoe betrouwbaar deze aanwijzingen zijn kan ik je niet zeggen.

Ik vind deze audience statistieken wel een handige toevoeging. Hierdoor kun je heel snel zien hoe gezond je lijst is (veel geëngageerde abonnees) en je kunt ook heel snel zien welke van je bronnen voor de meeste inschrijvingen zorgen.

Als je ook wil lezen over de statistieken van je nieuwsbrieven, ga dan naar het artikel over de rapporten.


Als erkende Mailchimp expert kan ik je goed helpen met Mailchimp.

Gratis Mailchimp tips

We beginnen met een checklist voor je nieuwsbrief en daarna krijg je op maandagmorgen telkens opnieuw ondersteuning over alles dat met Mailchimp te maken heeft.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven