Home » Mailchimp handleiding » Geëngageerde abonnees herkennen en belonen
engagement herkennen

Geëngageerde abonnees herkennen en belonen

Mailchimp Pro Partner badge

Geëngageerde abonnees herkennen en belonen

Als je Mailchimp gebruikt en naar je audience kijkt, dan zie je bij iedere abonnee een aantal sterren staan. Die sterren vertellen je over iedere abonnee een verhaal. Het is een handige visuele manier om het engagement van je abonnee snel te kunnen zien.

Engagement van je abonnees zien

Geëngageerde abonnees herkennen is in Mailchimp heel erg makkelijk door de sterren die je bij hun adres ziet staan:

Eén ster

Een abonnee met 1 ster is niet je beste abonnee. Deze persoon heeft zich bijvoorbeeld een keer afgemeld en weer aangemeld. Of het adres geeft regelmatig een soft bounce.

Twee sterren:

Dit is een abonnee die niet veel doet. Het kan iemand zijn die zich recentelijk heeft ingeschreven, of het is iemand die zijn of haar interesse verloren heeft. NB: als de ontvanger de plain-text-versie van je nieuwsbrief ontvangt ligt het anders.

Drie sterren

Deze abonnee doet wel iets. Hij of zij opent je nieuwsbrief en klikt op de links in je nieuwsbrief, maar niet overdreven vaak. Maar het is beslist wel een abonnee waar toekomst in kan zitten.

Vier sterren

Deze persoon is enthousiast over je nieuwsbrief. Hij of zij opent, klikt en opent misschien nog wel een keer. Met deze abonnee mag je erg blij zijn.

Vijf sterren

Een abonnee met vijf sterren is een abonnee die je nieuwsbrief altijd opent en heel vaak klikt op de links. Dit type abonnee wil je graag. Deze abonnee leest graag wat jij schrijft.

Wil je beter werken met Mailchimp?

Beter werken met Mailchimp is een analysie van je account zoals je het nu gebruikt. Dan weet je daarna precies wat je goed doet en wat de verbeterpunten zijn. En zeker als je nu meerdere audiences hebt ga je er niet alleen meer uit halen, maar ook op kosten besparen.

stellar

Soepel en positief

Onze eerste mailing met Mailchimp. Wij moesten van vooraf aan beginnen. En wat liep dat met Judith soepel en positief! Met onze input en aangeleverd materiaal heeft Judith onze eerste mailing in elkaar gezet. Volledig in overleg. Judith luistert goed en levert precies het product zoals wij dat wilden. Na de opvolgende cursus kunnen wij …

Soepel en positief Lees meer »

Niet geëngageerde lezers

De brandende vraag is natuurlijk wat je eraan kunt doen als iemand niet opent of niet klikt. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je de oorzaak weten. Hieronder ga ik die oorzaken na.

Inhoud

Wat staat er in je nieuwsbrief? Is dat voornamelijk promotie van je diensten, of geef je waardevolle kennis weg?

Als je voornamelijk reclame stuurt, dan is het niet zo vreemd als mensen hun belangstelling verliezen. Je kunt dit oplossen door je leven te beteren en inhoudelijk betere nieuwsbrieven te gaan maken.

Frequentie

Misschien verstuur jij je nieuwsbrief te vaak. En wat is te vaak? “Te vaak” is een frequentie die te hoog is voor je abonnee. En dat kan per abonnee verschillen.

Je kunt overwegen om abonnees die niet kort ingeschreven zijn, maar wel weinig sterren hebben, iets minder vaak een nieuwsbrief te sturen. En zorg dan dat de nieuwsbrief die je ze stuurt inhoudelijk een enorme kwaliteit heeft. Zo kun je de situatie misschien ten goede keren en je vermindert er beslist de afmeldingen mee.

Weggever

Er kan ook nog een heel andere oorzaak zijn: je geeft een uitstekende weggever. Je weggever is zo goed dat je abonnee het gevoel heeft dat daar niets meer aan toe te voegen is.

Of je weggever is het antwoord op een brandende vraag, maar verder heeft je nieuwe abonnee geen interesse in méér contact. Dan krijg je direct na inschrijving weer een afmelding.

En dan kan het ook nog zijn dat je een sterke weggever hebt waar veel belangstelling voor is, maar die veel te weinig met je dienstenaanbod te maken heeft. Hierdoor trek je verkeerde abonnees aan die je uiteindelijk niets gaan opleveren.

Kwaliteit van je audience en van je e-mails

Een lijst met daarop abonnees die je nieuwsbrief bijna altijd openen en soms zelfs vaker dan eenmaal openen krijg je niet vanzelf. Hier moet je echt iets voor doen.

Wat je hiervoor moet doen is heel gericht mailen en je lijst onderhouden.

Gericht mailen

Je kunt ervan uitgaan dat mensen die zich op je nieuwsbrief abonneren, geïnteresseerd zijn in het onderwerp waarover jij schrijft. Maar dat levert nog geen 4-sterren mailinglijst op.

Om die 4-sterrenlijst te krijgen moet je je abonnees observeren. Welke van je nieuwsbrieven is het beste geopend? Waarom?

Onderhoud van je lijst

Het is aan te raden heel zuinig op je mailinglijst te zijn, want je mailinglijst is essentieel voor je marketing.

Maar als je je lijst niet onderhoudt, dan zul je ontdekken dat je de open rate van je nieuwsbrief omlaag gaat: hoe leuk jij ook bent en hoe interessant je artikelen ook zijn, mensen raken vermoeid. Ze verliezen hun interesse. Daar kun je betrekkelijk weinig aan doen, want zo is het leven.

Maar wees nou eerlijk: als je mensen op je mailinglijst hebt staan die je laatste 100 campagnes niet geopend hebben, zou de kans dan groot zijn dat ze je nieuwsbrief ooit nog gaan openen? Of stuur je je nieuwsbrieven misschien naar verlaten e-mailadressen?

In een dergelijke situatie doe je er goed aan je lijst op te schonen. Je kunt  deze mensen een andere nieuwsbrief aanbieden die je in een lage frequentie verstuurt.  Zet deze mensen daar niet zelf op maar laat ze zich opnieuw inschrijven.

Behoeften van je lezers

Je kunt mensen die je nieuwsbrief heel weinig openen ook spontaan in een lagere frequentie gaan mailen. Ook dit kun je regelen met behulp van deze sterren.

Engagement stimuleren

Je kunt de activiteit van je lezers stimuleren door je de activiteit van je lezers te waarderen en te belonen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Motiveren

Geef mensen een reden om zich te abonneren op je nieuwsbrief.

Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld: plaats je nieuwsbrief niet op de social media. Een nieuwsbrief op de social media plaatsen zorgt voor een veel groter bereik, maar zorgt er ook voor dat een abonnement niet noodzakelijk is om de inhoud te lezen.

Geef iets extra’s

Geef je geëngageerde abonnees iets extra’s dat anderen niet krijgen.

Je kunt in je nieuwsbrief bijvoorbeeld tips plaatsen die je nergens anders plaatst: als mensen deze tips willen lezen dan móéten ze je nieuwsbrief lezen, want een andere manier is er niet.

Geef je actiefste lezers een extra “weggever”: een whitepaper of e-book of zoiets. Zo zorg je dat het openen van je nieuwsbrief extra voordelen heeft.

Doe iets wat bij jouw business past maar dat de volgende kenmerken heeft:

  • een abonnement nemen heeft meerwaarde
  • een abonnement houden heeft meerwaarde
  • de nieuwsbrief actief lezen heeft voordelen

Denk er eens goed over na hoe je dit voor elkaar kunt krijgen want je hebt heel veel belang bij een actieve mailinglijst.

Geëngageerde abonnees herkennen en belonen

Als je deze geëngageerde abonnees wilt belonen kun je bijvoorbeeld een nieuw e-book naar speciaal deze mensen sturen. Dit is het recept voor de instellingen van je segment:

Contacts match [any] of the following conditions
Contact Rating [is greater than] 3 sterren

Dan heb je een segment gemaakt met daarin alle abonnees die 4 sterren of 5 sterren bij hun naam hebben staan. Verstuur je geschenk en maak ze blij.

Ik ben een erkende Mailchimp expert en ik help je in het Nederlands.

marketing art

Wachtlijst

Wil je mijn Mailchimp ninja-tips ontvangen?

Zet jezelf gerust op de wachtlijst. Ik verstuur mijn tips op maandagochtend rond koffietijd en we beginnen met een checklist.


Tanja Cavaljé

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis

Vlak na mijn start als VA in 2013 ontdekte ik Judith. Een expert op het gebied van Mailchimp. En die kennis deelt Judith gul. Niet alleen in haar betaalde trainingen. Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis. Haar blogs helpen me ook professioneel op weg. En die krijg ik zomaar in mijn mailbox. Tanja …

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis Lees meer »

Inschrijven >>

Gepubliceerd op: 22-12-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 21-10-2022

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven