Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp en SEO
Mailchimp en SEO

Mailchimp en SEO

Geschatte leestijd: 4 minuten

Mailchimp en SEO

Mailchimp en SEO: dit is een term die heel veel wordt ingetikt in het zoekveld van mijn website. Het is dus niet voor iedereen duidelijk welk effect Mailchimp nieuwsbrieven hebben op de vindbaarheid van je website. Lees verder, want deze helderheid ga ik nu scheppen.

Organische zoekresultaten

Als je nieuwsbrieven rond stuurt met daarin links naar je blogposts, dan zul je beslist meer bezoekers op je website krijgen. Daarom stuur je die nieuwsbrieven ook rond. Nieuwsbrieven versturen helpt dus om ervoor te zorgen dat je vaker bezoek op je website krijgt. En ze zorgen er ook voor dat meer mensen je blogposts lezen.

Maar: worden die nieuwsbrieven ook geïndexeerd? Zijn je nieuwsbrieven vindbaar in de organische zoekresultaten?

Vroeger werden de nieuwsbrieven van Mailchimp geïndexeerd, maar nu niet meer. Dat betekent dat ze niet meer vindbaar zijn in de organische zoekresultaten.

Het was niet gunstig dat nieuwsbrieven vindbaar waren. Als je een blogpost plaatste die je daarna als nieuwsbrief rond stuurde, dan stond dezelfde tekst tweemaal op het web. Zoiets is niet gunstig voor je ranking.

Hoe kwam dat?

Als iemand je nieuwsbrief naar een ander doorstuurt, dan maakt Mailchimp een speciale gepersonaliseerde versie van je nieuwsbrief voor die vriend. Als je de merge tag van de voornaam hebt gebruikt dan wordt de voornaam van de vriend erboven gezet.

Dat is prachtig, maar toen nieuwsbrieven geïndexeerd werden betekende dit dat populaire nieuwsbrieven die veel werden doorgestuurd honderden malen op het web konden staan. En dat doet niets voor je. Integendeel.

Hier zijn klachten over geweest en Mailchimp heeft daar naar geluisterd en er iets aan gedaan. Nu worden nieuwsbrieven niet meer geïndexeerd. Ze creëren dus geen duplicate content meer. En ze kunnen niet meer gevonden worden in de organische zoekresultaten.

Publicity settings

Mailchimp en SEO: probleem

Alles leuk en aardig, maar we hebben nu wel een probleem. Dat probleem kun je vinden bij de publicity-settings.

Hier vraagt Mailchimp of je campagnes vindbaar moeten zijn of niet. Maar die vraag gaat in feite nergens over als je campagnes niet geïndexeerd worden.

Publicity Settings

Ik heb hier een lange chat over gehad met een medewerker van Mailchimp om te vragen of het iets uitmaakt wat je hier aanvinkt. Het antwoord komt erop neer dat het op dit moment niet uitmaakt wat je aanvinkt: de zoekmachines indexeren niets. Maar misschien maakt het ooit in de toekomst wel uit.

Waar vind je publicity settings?

Publicity settings vinden

  1. Ga naar je audience (bolletjes in de zijbalk links).
  2. Open het drop-down rechts (met het opschrift Manage Audience).
  3. En kies voor Settings.
  4. Kies daarna voor Publicity Settings.

Voorlopig maakt het niet uit wat je aanvinkt bij de Publicity Settings: de zoekmachines indexeren je nieuwsbrieven niet.

Mailchimp en SEO: settings bij Mailchimp
Publicity Settings

Mailchimp RSS en SEO

En hoe zit het dan met een RSS nieuwsbrief en SEO? Heel simpel. Een RSS nieuwsbrief is gewoon een nieuwsbrief.

En zoals ik hierboven zei: de zoekmachines indexeren Mailchimp nieuwsbrieven niet. RSS nieuwsbrieven indexeren ze dus ook niet.

Ik ben een erkende Mailchimp expert en ik kan je helpen met zowel Mailchimp als met SEO

Gratis Mailchimp tips

We beginnen met een checklist voor je nieuwsbrief en daarna krijg je op maandagmorgen telkens opnieuw ondersteuning over alles dat met Mailchimp te maken heeft.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven