Home » Nieuwsbrief opslaan als template
Mailchimp templates opslaan

Nieuwsbrief opslaan als template

Een nieuwsbrief kun je opslaan als template en dat heeft meer voordelen dan een nieuwsbrief kopiëren om de layout opnieuw te kunnen gebruiken. Vooral omdat het opslaan als template ervoor zorgt dat de nieuwsbrief als het ware “opgeschoond” wordt. Je social card wordt er bijvoorbeeld afgehaald, waardoor je een mooie nieuwe social card kunt toevoegen. Daarom is dit een betere methode dan een kopie van een nieuwsbrief te maken.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Nieuwsbrief opslaan als template

Je kunt een bestaande nieuwsbrief opnieuw gebruiken door ‘m te kopiëren. Maar je kunt een nieuwsbrief ook opslaan als template. En dit laatste is beter. Ik leg je hier uit waarom.

Nieuwsbrief opslaan als template

Nieuwsbrief kopiëren

En nieuwsbrief kopiëren en dan de teksten en afbeeldingen wijzigen is in principe niet verkeerd. Maar zowel op korte als op langere termijn kan het wel problemen geven.

Problemen op korte termijn: als een social card aan een nieuwsbrief gekoppeld is dan kun je die niet meer wijzigen. Een gekopieerde nieuwsbrief houdt dus de social card van de eerste keer dat je de nieuwsbrief maakte.

Problemen op langere termijn: hoe vaker je een nieuws brief kopieert, hoe groter de kans dat de HTML vervuild raakt en dat is een trigger voor de spamfilters.

Maar als je een nieuwsbrief opslaat als template, dan heb je al deze problemen niet. Terwijl je de layout wel gewoon opnieuw kunt gebruiken. Bij een volgende nieuwsbrief hoef je ook dan alleen teksten en afbeeldingen te verwisselen want je layout is dan al klaar.

Hulp met Mailchimp

Als je een klein beetje hulp wilt met Mailchimp, dan is uurtje hulp inhuren via de Mailchimp helpdesk een fijne oplossing.

Anna Raymannn

Alle lof voor Judith

Alle lof voor Judith, die me elke keer weer super helpt wanneer ik tegen problemen aanloop. Ze staat altijd voor je klaar en weet zelfs een digibeet als ik nog te leren hoe ik het de volgende keer zelf kan doen. Anna Raymann, Boek en Steun – Vind je jezelf ook een digibeet? Laat je …

Alle lof voor Judith Lees verder »

Hoe je een template maakt van een nieuwsbrief

Opslaan als template doe je zo: op de pagina Design waar je de nieuwsbrief gemaakt hebt staat helemaal bovenaan een menu. In dat menu vind je o.a. Save as Template.

Als je daar op klikt zie je een popup. Hier kun je je template een naam geven en opslaan. Hij komt dan bij je templates te staan voor hergebruik.

Nieuwsbrief opslaan als template

Template terugvinden

Als je een volgende nieuwsbrief gaat maken, ga dan direct naar Templates:

  1. Kijk in de zijbalk links: Campaigns
  2. Open het submenu
  3. Kies voor E-mail templates

Open nu het menu dat je ziet staan op dezelfde regel als je template, het menu staat aan de rechterkant onder de knop Edit. En kies hier voor Create campaign.

Nieuwsbrief opslaan als template

Daarna kun je gewoon verder werken precies zoals je dat doet als je een nieuwsbrief kopieert. Maar nu heb je een schoon exemplaar.

Dit artikel maakt deel uit van een gratis serie over de blokken van de drag & drop editor.

Ik ben een erkende Mailchimp expert en ik kan je helpen met Mailchimp. Ook als je graag beter wilt werken met Mailchimp en er meer uit wilt halen.

marketing art

Heb je iets aan dit artikel?

Waardeer je dit artikel? Je kunt me motiveren nog meer gratis artikelen voor je te schrijven door je erop te abonneren. Ook gratis.

Gepubliceerd op: 18-10-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-7-2022

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

Mailchimp expert