Home » Mailchimp handleiding » Nieuwsbrief testen bij Mailchimp
nieuwsbrief testen bij Mailchimp

Nieuwsbrief testen bij Mailchimp

Als je je nieuwsbrief gaat testen kun je meer doen dan alleen een test e-mail sturen. Lees hier wat je allemaal kunt doen om goed te testen. En besef ook dat je een Mailchimp nieuwsbrief niet goed kunt testen door ‘m te versturen vanaf een testlijst. Maar wat hier niet bijhoort is het maken van een testlijst. Want dan ben je juist heel slecht aan het testen.

Nieuwsbrief testen bij Mailchimp

Je nieuwsbrief testen is erg belangrijk, want als er iets niet goed is dan wil je dat toch wel graag weten voordat je ‘m verstuurt. In dit artikel hoe je je Mailchimp nieuwsbrief kunt testen, waar je op moet letten en wat er aan de hand is als je Mailchimp test niet aankomt.

Gebruik geen testlijst als je gaat testen bij Mailchimp

Als je gaat testen heb je de neiging om een testlijst te gaan maken. Vroeger was dat in Mailchimp heel gemakkelijk. Nu kan dat niet meer in Mailchimp Free, maar in de andere versies nog wel. Het probleem hiermee is alleen dat het geen goede methode is.

De resultaten die je bij een test te zien krijgt hangen o.a. af van de inrichting van je audience. Daarom kun je alleen testen vanuit het audience dat je ook gebruikt om je nieuwsbrief echt te versturen. Want anders krijg je een misleidend testresultaat.

Maar je hoeft ook helemaal niet te testen vanaf een testlijst. Als je graag een echte nieuwsbrief naar jezelf verstuurt, lees dan het artikel over Mailchimp naar 1 persoon versturen.

Lees je nieuwsbrief hardop voor

Lees je nieuwsbrief hardop. Dan ontdek je dat:

  • je zinnen krom zijn en niet goed lopen
  • de structuur van je zinnen veel te ingewikkeld is
  • je zinnen veel te lang zijn

Als je dat ontdekt voor verzending dan is dat mooi meegenomen, want dat kun je dan allemaal verbeteren.

Printen, dan zie je fouten sneller

Als je klikt op “Preview and Test” (helemaal bovenaan) en daarna op “View this email in your browser” dan kom je op de archiefpagina. Als je daar klikt met je rechtermuisknop dan kun je de nieuwsbrief printen. Doe dat want dan zie je fouten veel sneller.

Daarna ga je de links checken om te kijken of ze wel allemaal werken. In het artikel over de link checker kun je lezen hoe de link checker werkt.

Nieuwsbrief testen bij Mailchimp: merge tags testen

Als alle links werken open je opnieuw Preview and Test.

Aan de rechterkant van de pagina zie je een schuifje staan bij Enable live merge tag info. Zet dat schuifje op groen.

Mailchimp nieuwsbrief testen schuifje omzetten

Je kunt nu de merge tags in werking zien. Bijvoorbeeld de voornaam en het e-mailadres.

live merge tags testen

Mobiele versie testen

Als je naar de preview van je nieuwsbrief kijkt, kijk dan vooral ook naar de mobiele versie.

testen preview mode
mobiele versie bekijken

Als de mobiele versie niet goed is dan heb je meestal elementen in je nieuwsbrief die veroorzaken dat je nieuwsbrief niet meer responsive is.

Er staan dan bijvoorbeeld veel te grote afbeeldingen in je nieuwsbrief of je hebt afbeeldingen in een tekstveld geplaatst. Je merkt dit doordat je in de mobiele versie van links naar rechts moet scrollen om de nieuwsbrief te lezen.

Verstuur tests naar meer soorten adressen

Het is belangrijk je nieuwsbrief goed te testen. Verstuur niet alleen een test naar je eigen e-mailadres. Verstuur tests naar verschillende e-mailadressen: Gmail, Yahoo, hotmail etc. Want in iedere mailbox ziet je nieuwsbrief er anders uit.

rss testen

Aflevering van je nieuwsbrief

Als je testmail niet aankomt zegt dat niet zoveel. Maar test je nieuwsbrief dan beslist ook bij een tool als Mailtester, om te zien of hij wordt tegengehouden door de spamfilters. Op dit platform kun je ongeveer zien hoe de spamfilters over je nieuwsbrief denken.

Als je je het vermoeden hebt dat je nieuwsbrief niet aankomt dan kunnen we ook een onderzoek doen. Daarna kan ik je daarna precies vertellen of je nieuwsbrief aankomt of niet, en in welke folder hij aankomt. En dan kan ik je precies vertellen wat je zou moeten veranderen om betere resultaten te krijgen.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over de blokken van de drag & drop editor. De andere artikelen vind je hier onder.

Ik ben een Mailchimp Pro partner en ik kan je helpen met Mailchimp.

Gratis Mailchimp tips

We beginnen met een checklist voor je nieuwsbrief en daarna krijg je op maandagmorgen telkens opnieuw ondersteuning over alles dat met Mailchimp te maken heeft.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven