Home » Mailchimp » Mailchimp handleiding » Plain text in Mailchimp
plain text in mailchimp

Plain text in Mailchimp

Plain text in Mailchimp

Geen plain text nieuwsbrief meesturen is in Mailchimp de meestvoorkomende oorzaak van problemen met de aflevering van je nieuwsbrief.

Wat is een plain text nieuwsbrief?

Een plain text versie van een nieuwsbrief is de eenvoudigste verdie van de nieuwsbrief.
Het is een nieuwsbrief zonder opmaak en zonderafbeeldingen en met volledig uitgeschreven links.

Wat is een HTML nieuwsbrief?

Een HTML nieuwsbrief is een nieuwsbrief met opmaak en afbeeldingen en met URLs onder een tekst.

Een HTML nieuwsbrief is veel mooier dan een plain text nieuwsbrief. Daarom lijkt het voor de hand liggend om mensen niet zelf te laten kiezen en gewoon een HTML-nieuwsbrief te sturen. Maar dit is niet aan te raden.

Waarom een plain text nieuwsbrief

Er zijn een aantal goede redenen altijd een plain text nieuwsbrief mee te sturen. En voor je geruststelling: je lezers zien hier niets van, tenzij ze er expliciet voor kiezen. Redenen om een plain text nieuwsbrief mee te sturen:

Spamfilters

Een uiterst belangrijke reden om een plain text versie van je nieuwsbrief mee te sturen is te vinden in de spamfilters.

Als je mensen laat kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen ontvangen, dan verstuurt Mailchimp beide versies van je nieuwsbrief, maar alleen de versie waar om gevraagd is wordt getoond. Gewoonlijk is dat de HTML-versie.

De server van de ontvangende partij ziet echter wel degelijk dat je ook een plain text nieuwsbrief hebt meegestuurd. Als die plain text versie ontbreekt dan twijfelt de server aan de betrouwbaarheid van de afzender.

Zonder plain text versie komt je nieuwsbrief dus sneller in de spamfilters. Of hij komt helemaal niet aan.

Privacy

Het lijkt alsof in je nieuwsbrief alleen afbeeldingen staan die jij er zelf in geplaatst hebt. Maar dat is schijn. In iedere HTML-nieuwsbrief staat nog een extra afbeelding die je niet ziet. Dit is een mini-afbeelding van 1 x 1 px. Je ziet ‘m niet, maar hij is er wel.

Deze mini-afbeelding wordt meegestuurd om statistieken mogelijk te maken: zodra deze mini-afbeelding getoond wordt noteert Mailchimp in je statistieken dat je nieuwsbrief geopend is.

Omdat deze mini-afbeelding wordt meegestuurd, moeten mensen eerst toestemming geven voordat de afbeeldingen in een nieuwsbrief getoond worden.

Mensen die niet willen dat jij ziet dat ze je nieuwsbrief geopend hebben zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid inschrijven voor een plain text nieuwsbrief.

Waar vind je de plain text nieuwsbrief

Om een plain text nieuwsbrief te maken hoef je niet veel moeite te doen. Als je je inschrijfformulieren maakt, kun je aanvinken dat mensen kunnen kiezen of ze de HTML-versie of de plain text-versie van je nieuwsbrief willen ontvangen.

Maar de meeste mensen die met Mailchimp beginnen zien de inschrijfformulieren helemaal niet. En ze zoeken er ook niet naar omdat ze een inschrijfformulier op de website hebben. En dan denken ze dat ze de inschrijfformulieren van Mailchimp niet gebruiken (je gebruikt ze wel).

Als je mensen zelf laat kiezen of ze plain text of HTML willen, dan staat de keuze voor HTML al vooraf aangevinkt op je formulier. Want dat is voor je lezer een mooiere nieuwsbrief en voor jou is het verzenden van een HTML nieuwsbrief interessanter.

Help je lezer te kiezen

Er staat een keuze voor HTML of Text. De meeste mensen kunnen geen HTML lezen en weten niet dat HTML betekent: opgemaakt en met afbeeldingen. Mensen denken dat het code is die ze niet kunnen lezen. Dus ze kiezen voor text.

Ik heb daarom een hulptekstje op mijn formulier gezet achter de keuze voor het format: “als dit je niets zegt, kies dan HTML”.

Karin de Knegt transparant

Opnieuw heel goed geholpen

Opnieuw heel goed geholpen bij mijn vragen over marketing en het gebruik van Mailchimp door Judith de Vries VA. Karin de Knegt Supervisie en Coaching voor zorg en onderwijs *Hulp met Mailchimp is er al vanaf een uur. Gewoon even tijd reserveren en je krijgt hulp. En als het meezit kan dat zelfs vandaag nog.

Hoe maak je een plain text in Mailchimp

Benodigde tijd: 2 minuten.

Een plain text nieuwsbrief hoef je niet zelf te maken. Dat doet Mailchimp voor je als je het je abonnees toestaat zelf te kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen. Hiervoor moet je per lijst eenmalig een vakje aanvinken.

 1. Ga naar Audience

  Dit vind je in het hoofdmenu links.

 2. Kies je Audience

  Als je meerdere audiences hebt, kies dan in het linker dropdown het audience waar je plain text voor wilt aanzetten.

 3. Sign up forms

  Kies nu in het rechter dropdown voor Sign up forms.

 4. Kies nu voor de Form builder

  Die staat helemaal bovenaan.

 5. En vink het vakje aan

  “Let subscribers pick email format (plain-text or HTML).

  waar zit het plain text vakje

 6. Eenmalig

  Dit hoef je maar een keer te doen en dan doe je dat voor alle nieuwsbrieven die je naar dat audience verstuurt.

Spraakverwarring over plain text

Er is spraakverwarring over plain text. Er zijn marketeers die zeggen dat een plattetekst nieuwsbrief veel beter presteert dan een nieuwsbrief met afbeeldingen en opmaak.

Dat heeft 2 redenen:

 • Een plain text nieuwsbrief lijkt veel meer op een persoonlijke e-mail.
 • En een plain text heeft betere kansen om in de primaire mailbox te komen.

Maar als je Mailchimp gebruikt dan lijkt deze e-mail absoluut niet op een persoonlijke e-mail. Integendeel, het is een foeilelijk ding met voluit uitgeschreven URLs.

Als je op de afbeelding klik krijg je een grotere afbeelding te zien. En dan zie je ook dat je zo’n nieuwsbrief echt niet wilt versturen.

Simple text

Als je graag een e-mail wilt versturen die er zo veel mogelijk uitziet als een persoonlijke e-mail, kies dan het Simple Text template. Dat is een speciaal template zonder opmaak en zonder afbeeldingen en links uitgelijnd.

Je kunt hier lezen hoe je een Simple Text nieuwsbrief maakt.

E-mailmarketing lijkt heel simpel, maar iets als de functie van een plain-text nieuwsbrief moet je weten. Dat kun je niet “vanzelf” weten. En zelfs als je het weet, dan moet je ook vinden waar dit dan te vinden is.


Ik ben een gecertificeerde Mailchimp expert en ik help je graag.

Tanja cavalje

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis

Vlak na mijn start als VA in 2013 ontdekte ik Judith. Een expert op het gebied van Mailchimp. En die kennis deelt Judith gul. Niet alleen in haar betaalde trainingen. Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis. Haar blogs helpen me ook professioneel op weg. En die krijg ik zomaar in mijn mailbox.

Tanja Cavaljé, Vlinderss

Ervaren wat zij ervaren heeft? Ook gratis Mailchimp tips ontvangen? Dan moet je even inschrijven.

Dit artikel is voor het eerst geplaatst op 1 juli 2015

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven