Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp audiences » Velden verwijderen in Mailchimp
velden verwijderen

Velden verwijderen in Mailchimp

Geschatte leestijd: 4 minuten

Velden verwijderen in Mailchimp

Velden verwijderen kan een ramp worden, want als je een veld verwijdert dan verwijder je ook de field tag die bij dat veld hoort.

Mailchimp is een systeem: een eenheid. Dat houdt in dat het niet gemakkelijk is om een deel van dit systeem wel te gebruiken en een ander deel niet. Want er zijn veel verborgen verbindingen in Mailchimp. Hier moet je aan denken als je velden wilt verwijderen.

Audience velden zijn verbonden met je nieuwsbrief

Neem bijvoorbeeld de velden van het inschrijfformulier. Standaard staan daar de volgende velden voor je klaar:

  • e-mailadres
  • voornaam
  • achternaam
  • adresgegevens

Die velden lijken op zichzelf te staan, maar dat is niet zo, ze zijn verbonden met zowel je nieuwsbrief als je mailinglijst.

Merge tag voornaam weggegooid

Als je bijvoorbeeld het veld van de voornaam verwijdert, dan verwijder je niet alleen dat veld, je verwijdert veel meer:

  • alle voornamen die op je mailinglijst staan
  • de field tag van de voornaam

Als je de merge tag van de voornaam in je nieuwsbrief gebruikt, dan haalt Mailchimp de juiste voornaam op uit je mailinglijst. In bovenstaande situatie kan dat niet, want alle voornamen zijn verwijderd, er zijn dus geen voornamen om op te halen.

Dat zou niet zo erg zijn als de merge tag nog intact zou zijn, want dan verschijnt er gewoon een stukje wit in je nieuwsbrief. Maar als je het hele veld weggegooid hebt, dan heb je ook de merge tag weggegooid. Als je die merge tag dan wel in je nieuwsbrief gebruikt, dan wordt hij zichtbaar gepubliceerd.

Je kunt wel zelf een nieuwe merge tag maken, maar houd er dan rekening mee dat die merge tag niet meer FNAME als field tag heeft, tenzij je dit zelf verandert.

Archiefpagina weggegooid

Een ander voorbeeld: je hebt meerdere lijsten en dat wil je niet meer, daarom ga je de lijsten samenvoegen. Je maakt er een mooie nieuwe lijst van en wat is dan logischer dan de oude lijsten die je niet meer gebruikt weg te gooien?

Dit kun je doen, maar bij je lijst hoort een archiefpagina. Op deze archiefpagina staan alle nieuwsbrieven die je naar deze specifieke lijst gestuurd hebt. En als je de lijst weggooit, dan gooi je ook de archiefpagina weg.

Verwijderde velden herstellen

Helaas, nee, als je velden of lijsten hebt weggegooid kun je ze niet meer terughalen, deze verborgen verbindingen kun je dus niet meer herstellen.

Houd er daarom goed rekening mee dat Mailchimp een heleboel verborgen verbindingen heeft: als je iets verwijdert heeft dat soms onverwachte gevolgen die je liever niet wilt. Zet een veld dat je kwijt wilt liever op hidden.

Je kunt deze verborgen verbindingen ook intact laten.

  • Op je inschrijfformulier hoef je geen velden te verwijderen: je kunt ze ook verbergen.
  • Bij het samenvoegen van lijsten hoef je de oude lijsten niet te verwijderen, je kunt ze ook gewoon laten staan

Daarom: als je niet heel zeker weet dat je geen schade doet door zaken te verwijderen, laat ze dan gewoon staan. Ik geef toe, je account wordt er een beetje rommelig van, maar je informatie blijft behouden en dat is ook iets waard.

Embedded forms

Op Facebook is een vraag gesteld over hoe het zit met embedded forms. Dat is een goede vraag.

Wat ik hier schreef geldt niet voor embedded forms, want bij embedded forms gooi je geen velden weg, je toont ze alleen niet. Net zoals wanneer je een veld verbergt op een gewoon formulier.

Mailchimp is niet altijd makkelijk. Op deze website staat een handleiding waarin je ingangen vindt naar artikelen waarin ik precies beschrijf hoe Mailchimp werkt.

Ik heb niet alleen een handleiding voor je. Ik kan je ook een Mailchimp cursus van een uur aanbieden. In dat uur gaan we dieper in op jouw problemen en uitdagingen.


Ik ben een erkende Mailchimp expert en ik help je graag met Mailchimp.

marketing art

Wachtlijst

Wil je mijn Mailchimp ninja-tips ontvangen?

Zet jezelf gerust op de wachtlijst. Ik verstuur mijn tips op maandagochtend rond koffietijd en we beginnen met een checklist.


Tanja Cavaljé

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis

Vlak na mijn start als VA in 2013 ontdekte ik Judith. Een expert op het gebied van Mailchimp. En die kennis deelt Judith gul. Niet alleen in haar betaalde trainingen. Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis. Haar blogs helpen me ook professioneel op weg. En die krijg ik zomaar in mijn mailbox. Tanja …

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis Lees meer »

Inschrijven >>

Velden verwijderen in Mailchimp: met dank aan David Shaw voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 18-1-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 12-11-2022

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven