Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp Customer Journey » Wachten tot je lezer gopend heeft
Wachten tot je lezer geopend heeft

Wachten tot je lezer gopend heeft

Je kunt wachten tot je lezer geopend heeft voor je weer een e-mail stuurt. Op Linkedin heb ik gevraagd hoe vaak mensen een nieuwsbrief willen ontvangen, met daaraan een enquête gekoppeld zodat ik de resultaten kan verwerken. Maar bij de antwoorden stond een interessant antwoord en dat is een antwoord waar wij allemaal veel aan kunnen hebben en dat we waarschijnlijk ook allemaal zullen herkennen. Ik wil daar op ingaan.

Wachten tot je lezer geopend heeft

Als je een e-mail gaat versturen, dan probeer je ‘m te versturen op de beste dag en de beste tijd. Want je wilt graag dat zoveel mogelijk mensen ‘m openen en de verzenddag en verzendtijd zijn factoren die de open rate beïnvloeden.

Maar zelfs als je weet wanneer je het beste kunt verzenden, dan weet je nog niet hoe vaak je een e-mail kunt sturen zonder vervelend te worden. Daarom doe ik daar onderzoek naar.

Maar zelfs als je je aan de resultaten van mijn onderzoek gebruikt, dan verschillen mensen onderling. En wat de meerderheid een prima frequentie vindt, kan een individu totaal anders ervaren. En dan wordt “wait for trigger” interessant.

Wachten tot je lezer geopend heeft

Wait for trigger is een journey point in de Mailchimp Customer Journey. In elke Journey kun je tot 3 maal een wait for trigger journey point invoegen.

En als je dat doet, dan pas je het tempo van de Customer Journey aan aan de behoeften van je lezer. Je geeft er een stukje regie mee uit handen aan je lezer.

Hoe het werkt

Je begint met je Customer Journey te maken en ergens sleep je een Wait for trigger journey point naar je journey.

Wait for trigger

Op het moment dat je het naar je journey gesleept hebt valt het journey point open en dan kun je een trigger kiezen. In dit voorbeeld kies je als trigger dat een andere e-mail geopend is:

  • Marketing activity
  • Opens email
  • en dan kies je de e-mail die je lezer eerst moet openen.

Voordat mensen nu doorschuiven naar het volgende journey point, moet ze eerst je e-mail openen. Hierdoor weet je bijna zeker dat je de volgende e-mail niet te snel stuurt.

Bijna zeker. Want stel nou dat iemand die je e-mail ontvangt ‘m direct opent. Dan krijgt hij de volgende e-mail ook direct en dat is wel een beetje snel. Voor deze mensen zou je nog als extra een delay na het journey point wait for trigger kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld: nog een dag wachten.

En als ze niet openen?

Er zijn natuurlijk altijd meer factoren die bepalen of mensen je e-mail openen of niet. Dus het kan gebeuren dat mensen je e-mail gewoon niet openen. En dan blijven ze voor altijd in je journey.

En als ze dan over 10 jaar hun mailbox opruimen en je e-mail vinden, dan schuiven ze alsnog door naar het volgende journey point en dan krijgen ze je volgende e-mail.

Dat kan natuurlijk best raar uitpakken. Daarom kun je instellen hoe lang Mailchimp blijft wachten tot ze openen. Bijvoorbeeld: maximaal 14 dagen.

wait for trigger limiet instellen: wachten tot je lezer geopend heeft

En als ze niet openen?

Je weet nu bijna zeker dat je de volgende e-mail niet te snel stuurt. Maar je weet dat nog niet helemaal zeker. Want stel nou dat iemand die je e-mail ontvangt ‘m direct opent. Dan krijgt hij de volgende e-mail ook direct en dat is wel een beetje snel.

Voor deze mensen zou je nog als extra een delay na het journey point wait for trigger kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld: nog een dag wachten.

Maar ik heb ook weleens direct nadat ik een e-mail geopend had een nieuwe e-mail gekregen met een bedankje voor mijn interesse omdat ik een download had opgehaald. Dat was leuk.

Toch moet je hier wel voorzichtig mee zijn. Mensen vinden het soms helemaal niet fijn als je direct een automatische respons stuurt omdat zij iets gedaan hebben. Want dat betekent dat jij dat gezien hebt. En mensen vinden dat niet altijd fijn. Let dus goed op hoe je het presenteert.

marketing art

Wachtlijst

Wil je mijn Mailchimp ninja-tips ontvangen?

Zet jezelf gerust op de wachtlijst. Ik verstuur mijn tips op maandagochtend rond koffietijd en we beginnen met een checklist.


Tanja Cavaljé

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis

Vlak na mijn start als VA in 2013 ontdekte ik Judith. Een expert op het gebied van Mailchimp. En die kennis deelt Judith gul. Niet alleen in haar betaalde trainingen. Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis. Haar blogs helpen me ook professioneel op weg. En die krijg ik zomaar in mijn mailbox. Tanja …

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis Lees meer »

Inschrijven >>

Gepubliceerd op: 14-3-2023
Voor het laatst bijgewerkt op: 8-3-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven