Home » Mailchimp handleiding » Mailchimp audiences » Zinvol segmenteren
zinvol segmenteren

Zinvol segmenteren

Geschatte leestijd: 5 minuten

Zinvol segmenteren

Je hebt bij Mailchimp groepen en tags tot je beschikking om je audience te organiseren. Maar de vraag is dan natuurlijk: hoe kun je deze mogelijkheden inzetten zinvol te segmenteren? Daar ga ik het hier over hebben.

Zinvol segmenteren: op zoek naar subgroepen

Zinvol segmenteren betekent dat je op zoek gaat naar subgroepen binnen je audience zodat je in kunt spelen op de interesses van je lezer en een echt persoonlijke nieuwsbrief kunt sturen. Maar hoe die subgroepen eruitzien hangt af van je onderwerp ofwel van je bedrijf. Denk hierbij aan het onderscheid tussen iemand die in het verleden bij je gekocht heeft en iemand die zich net heeft ingeschreven.

Maar je kunt ook denken aan persoonlijkheidstypen, waarden en overtuigingen. Wat zinvol segmenteren precies is verschilt per bedrijf en per audience.

Lees ook: Wat vraag je op een inschrijfformulier?

Gericht mailen kost tijd natuurlijk. Maar denk niet te snel dat dit een reden is om het dan maar niet te doen. Want je doel met e-mailmarketing is niet “tijd besparen”. E-mailmarketing hoort natuurlijk je bedrijfsdoelen te ondersteunen. En gericht mailen helpt daarbij.

Als het te ingewikkeld wordt of teveel werk wordt, kun je overwegen om de tags op je website samen te laten lopen met de tags in Mailchimp en RSS nieuwsbrieven te gaan versturen. En dan kost gericht mailen je minder tijd dan je nu kwijt bent aan het maken van je nieuwsbrieven.

Aansprekend mailen

Het probleem is dat als je je audience niet segmenteert en niet op zoek gaat naar subgroepen met gemeenschappelijke kenmerken, dat je dan uitsluitend algemeen kunt mailen. Maar algemene e-mails zijn veel minder aansprekend. Als je zinvol gaat segmenteren, kun je wel aansprekend mailen. Je kunt dan:

  • je boodschap aanpassen aan je doelgroep
  • antwoorden geven op specifieke vragen die bij dat segment van je doelgroep leven
  • een relatie opbouwen met je lezers
  • de buyers journey versnellen

Segmentatie is personalisatie die verder gaat dan een voornaam in de aanhef.

muziek

Ontzettend goed geholpen

Judith heeft mij ontzettend goed geholpen met tips en tricks bij het werken met Mailchimp. Bij onze eerste afspraak, op een overigens prachtige locatie, wordt al snel duidelijk dat zij zeer gedetailleerd te werk gaat. Judith heeft zich goed ingelezen waardoor wij meteen aan de slag kunnen gaan. Heel fijn zo to-the-point. Zij reageert ook …

Ontzettend goed geholpen Lees meer »

Inspiratie voor zinvolle segmentatie

Maar hoe je dat doet is helemaal afhankelijk van je bedrijf. Ik segmenteer op basis van interesses. Maar misschien is het voor jouw bedrijf logisch om te segmenteren op basis van geografische locatie. Of misschien zou jij moeten segmenteren op basis van leeftijdsgroepen, of nog iets heel anders. Voor zinvol segmenteren is geen vast recept.

Ik zal je een paar ideeën aan de hand doen om zinvol te segmenteren.

Gedrag

  • Zijn het klanten of niet?
  • Wat hebben ze gekocht?
  • Wanneer hebben ze dat gekocht?

Buyers journey

In welke fase van de buyers journey is je lezer?

Je zou funnels kunnen maken voor elk van deze fasen en mensen van de ene funnel naar de andere funnel kunnen laten gaan.

Betrokkenheid

Je zou mensen die erg betrokken zijn bij e-mails vaker kunnen mailen dan mensen die nauwelijks betrokken zijn. Of je zou erg betrokken mensen andere content kunnen sturen dan mensen die weinig betrokkenheid laten zien.

De betrokkenheid van je abonnee kun je bij Mailchimp zien aan het aantal sterren bij z’n naam. En je kunt een segment maken om mensen met een specifiek aantal sterren apart te mailen of juist uit te sluiten.

Handige aanpak

Als je zinvol wilt gaan segmenteren, dan is het niet alleen zaak om subgroepen op te sporen. Je moet er ook rekening mee houden dat niet iedereen in een subgroep past en dat die je mensen ook weleens moet mailen.

Loop daarom niet te hard van stapel. Ga niet direct heel verfijnde segmenten maken. Deel je adressen liever wat grover in, want daar heb je dan meer aan. En gaandeweg kun je gaan verfijnen. Dit is nooit klaar want het kan altijd beter, dus begin gewoon!

Als je dit wel wilt maar eigenlijk niet zo heel goed wat je nou moet, overweeg dan om een halve dag naar mijn kantoor te komen. Dan kunnen we in alle rust een geschikte e-mailstrategie voor jou bespreken en gelijk je account op een zinvolle manier inrichten. Daarna kun je er weer jaren mee voort.

En als je verder wilt lezen over Mailchimp, dan kan de handleiding over hoe Mailchimp werkt een goede ingang zijn.

Is je lijst te klein voor segmentatie?

Misschien denk je dat je lijst hier te klein voor is en dat het daarom nauwelijks de moeite waard is om te segmenteren. Dat is een vergissing. Vanuit jouw perspectief kan dat wel waar zijn, maar vanuit klantperspectief is het echt belangrijk dat je gericht mailt en uitsluitend relevante informatie naar je lezer stuurt.

Met gericht mailen kun je niet vroeg genoeg beginnen! Dat is dus nu! En lees ondertussen verder over hoe je de groei van je mailinglijst kunt stimuleren.


Ik ben een Nederlandse Mailchimp expert en ik kan je helpen met Mailchimp.

Gratis Mailchimp tips

We beginnen met een checklist voor je nieuwsbrief en daarna krijg je op maandagmorgen telkens opnieuw ondersteuning over alles dat met Mailchimp te maken heeft.

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven