Home » Marketingplannen » Kunstmarketing

Kunstmarketing

Kunstmarketing is op een speciale manier wezenlijk anders dan marketing voor bijvoorbeeld diensten of producten. Kunst doet iets met de beschouwer. En dat kan een product of dienst nooit doen. Dat is het pluspunt. Maar marketing voor beeldende kunst heeft ook een aantal heel specifieke problemen die andere branches helemaal niet kennen. En die problemen moet je oplossen.

Kunstmarketing

Kunstmarketing voor individuele kunstenaars

Kunstmarketing kan natuurlijk van alles betekenen, dat kan marketing voor een museum zijn en voor een kunstmarkt. Maar wat ik bied is marketing voor individuele kunstenaars.

Niche

En juist de marketing voor jouw kunst kent heel vreemde problemen die je nergens anders tegenkomt. Jij kunt bijvoorbeeld niet zelf je niche kiezen. In iedere branche kan dat wel. Ook een galerie of een museum heeft een niche. Maar zodra jij zelf je niche gaat kiezen, verlies je je authenticiteit en dan wordt je werk direct een stuk minder waard.

In iedere andere branche ga je een niche kiezen, maar jij moet gekozen worden. En dan is het zaak dat jij bijtijds herkent dat je iemand uit je niche voor je hebt. Want anders ga je allemaal fouten maken waardoor de koop afketst.

Kunstmarketing: tal van problemen

Dit is niet je enige probleem, je hebt nog veel meer problemen die in andere branches totaal onbekend zijn. Daarom kun je ook niet uit de voeten met marketing die eigenlijk voor andere branches is.

Een wijs advies?

Een wijs advies dat vast heel vaak krijgt is dan “ga iets anders doen waar meer brood in zit”. Luister daar vooral niet naar want je hebt een speciaal en uniek talent waar je de wereld mee verrijkt. Je kunt leren hoe je dat talent kunt gebruiken om brood op de plank te krijgen.

Ga daarom eens beginnen met in te schrijven voor mijn marketing tips, dan krijg je helder waarom het alsmaar niet lukt. En dan hoef je ook niet meer aan jezelf of aan je werk te twijfelen want de kwaliteit van je werk is gewoonlijk niet de oorzaak waardoor het niet lukt. En je krijgt dan vanzelf een aanbod van me in je mailbox.

Marketing voor kunst

Als je hier inschrijft mag ik je mailen. Ik stuur je dan mijn tips voor marketing voor kunst en we beginnen met een e-mailmarketingplan voor kunstenaars om boeiende en gevarieerde e-mails te sturen.

Nieuw op het blog

moet je naar het buitenland

Moet je naar het buitenland?

Soms hoor ik dat mensen denken dat ze naar het buitenland moeten om hun kunst te verkopen omdat het daar allemaal veel beter zou gaan met de verkoop. Die vraag wil ik hier eens aan de orde stellen: moet je naar het buitenland? Is dat echt nodig om je kunst te verkopen of vraagt dat gewoon een grote investering waar je een minder dan matig resultaat van mag verwachten?

hoe verkoop je je werk

De kopersreis van kunst kopers

Ja, goede vraag: hoe verkoop je je werk? Nou, in elk geval niet zoals een autoverkoper een 2e hands auto verkoopt. Als je kunst gaat verkopen, realiseer je dan dat je niet jezelf verkoopt en dat kan het al een beetje makkelijker maken. En je verkoopt ook niet uitsluitend je werk: je verkoopt er een schep emoties bij. Wees je daar ook van bewust.

Gemeenschappelijke kenmerken van mensen die kunst kopen

Kenmerken van mensen die kunst kopen

Gemeenschappelijke kenmerken van mensen die kunst kopen zijn belangrijk, want ieder bedrijf heeft een niche nodig om te kunnen verkopen. Gewoon omdat de hele wereld te groot is voor gerichte marketing. En als je marketing niet gericht is dan heb je geen marketing. Zolang je probeert te verkopen aan iedereen, zul je aan niemand verkopen. Daarom heb je een niche nodig. Maar een niche voor kunst bepalen is een uitzonderlijk lastig probleem.

Judith de Vries

Judith de Vries

Helpt met marketing

Mailchimp PRO partner, MailerLite expert, Get Clients Now!™ facilitator en ook nog goed in SEO.

Scroll naar boven