meerdere standpunten voor SEO

Meerdere standpunten voor SEO

seo mannetje

Geschatte leestijd: 8 minuten

Meerdere standpunten beschrijven voor SEO

Meerdere standpunten beschrijven is vanuit het oogpunt van SEO wenselijk. Want op Google blog staat een artikel over de Panda ranking  en in dit artikel doet Google uit de doeken wat hij onder kwaliteit verstaat. 

Worden meerdere kanten van een verhaal of verschillende standpunten in het artikel beschreven?

Google product blog

Google wil dus graag dat we genuanceerd schrijven.

Meerdere standpunten voor SEO

Genuanceerd schrijven

Meerdere standpunten

Het lijstje op Google productblog kun je beschouwen als een handleiding voor kwaliteit. Maar besef dat Google dit lijstje niet gebruikt om te kijken welke websites hij hoog gaat plaatsen. Hij gebruikt het om te kijken welke blogposts zulke slechte content hebben dat hij ze maar beter laag kan plaatsen.

Meerdere standpunten beschrijven lijkt minder voor de hand liggend voor een ondernemer.  Als je aan meerdere standpunten of verschillende kanten denkt, dan komt al snel in je op dat Google van je vraagt om een lijstje met nadelen van je eigen producten of diensten op je website te plaatsen.

En waarom zou je de nadelen van je product in een artikel op je website willen plaatsen? “Hoog in Google” kan hiervoor niet voldoende reden zijn.

Zo erg is het echter niet, je kunt ook op een andere manier meerdere standpunten beschrijven.

Meerdere standpunten voor SEO

Google en wij

Wat wil Google en wat willen wij?

  • Google wil de beste zoekresultaten bovenaan plaatsen en “beste” betekent hier: de beste en compleetste antwoorden op een zoekopdracht
  • Wij willen graag dat onze website bovenaan staat en dat willen wij omdat we graag willen verkopen

Deze twee zaken hoeven niet strijdig aan elkaar te zijn, maar ze kunnen gemakkelijk met elkaar in conflict komen.

Meerdere standpunten voor SEO

Eenduidig standpunt

Eenduidig standpunt

Ik wil de volgende vraag eens stellen om te kijken wat er dan zou gebeuren:

Wat zou er gebeuren als Google zou eisen dat er op webpagina’s een eenduidig standpunt zou worden ingenomen?

Vermoedelijk zullen we dan webpagina’s als “Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend” bovenaan in de zoekresultaten zien staan.

Meerdere standpunten voor SEO

De inhoud van betaalde advertenties

Betaalde advertenties

En jawel: dergelijke pagina’s zien we ook echt bovenaan staan, maar als betaalde advertenties.

Die betaalde advertenties die bovenaan staan zijn zelden informatief. Want het gebeurt zelden dat mensen geld betalen om een blogpost te promoten. Meestal vind je na een klik op een betaalde advertentie een diensten- of productenpagina en dat is ook heel logisch.

Maar dat is meestal niet waar we naar zoeken als we een zoekopdracht intikken. Meestal zoeken we dan naar informatie.

Meerdere standpunten voor SEO

Goed idee nodig

Goed idee nodig

We willen natuurlijk liever niet betalen, dus we hebben een goed idee nodig om een informatieve pagina zo te presenteren dat hij goed gaat scoren.

Goede ideeën kun je vaak vinden in boeken.

Een goed idee voor een andere oplossing kun je vinden in in het boek: Zes denkhoeden van Edward de Bono.

Edward de Bono beschrijft in dit boek zes manieren om een zaak te bekijken en dat zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor dit probleem.

Meerdere standpunten voor SEO: zes denkhoeden

Wit

Exact

Als je de witte hoed draagt, denk je exact. Je baseert je op informatie, cijfers en andere exacte zaken. Het moet niet moeilijk zijn om iets te schrijven dat je op exacte informatie kunt baseren. Dit kunnen we dus gewoon doen.

Blauw

Systematisch en gestructureerd

Denken vanuit de blauwe hoed lijkt daar een beetje op: je loopt alle onderdelen van het proces systematisch en gestructureerd na. Je bekijkt alles van een afstand. 

Rood

Intuïtief

Als je de rode hoed draagt, benader je de zaak heel anders. Je weegt de informatie die je hebt niet mee bij je afweging, je baseert je standpunt op je intuïtie. Bij dit perspectief kun je iets van jezelf kwijt, ook altijd leuk.

Geel

Optimistisch

De gele hoed is een optimistische manier van denken: je ziet kansen. Ik denk dat dit ook wel haalbaar voor je is.

Zwart

Wat zijn de nadelen

Als je de zwarte hoed draagt zie je die kansen juist niet. Je zoekt welbewust naar alle redenen waarom het (wat dat ook is) niet zal lukken of niet goed is.

Groen

Groei

Denken vanuit de groene hoed is denken in termen van groei. Dit is natuurlijk een buitenkans voor een ondernemer, ik heb nog nooit een ondernemer ontmoet die niet in staat is te denken in termen van groei. Dit moet je lukken.

Meerdere standpunten voor SEO

Zijn dit eisen van Google?

Zijn dit eisen? Moet het zo?

Al met al zijn dit perspectieven waar je als ondernemer mee uit de voeten kunt als je een blogpost moet schrijven waarin je iets van meerdere kanten bekijkt.

Let wel: bovengenoemde ideeën zijn geen eisen van Google, het gaat hier om een model om niet te veel pijn te hebben van wens van Google dat je meerdere standpunten beschrijft. Mogelijk kun je er ook nog een paar manieren van kijken bij bedenken en je mag dit ook heel anders doen. Doe het op een manier die bij jou en bij je bedrijf past.

Meerdere standpunten voor SEO

Meervoudig perspectief

Klantperspectief

Wat zou de klant ervan vinden dat wij ondernemers aan steeds hogere eisen moeten voldoen? En dan heb ik het niet over eisen die aan onze producten of diensten worden gesteld, maar over eisen aan de artikelen die we op ons blog schrijven!

Wat zou de klant ervan vinden dat er steeds meer plaats wordt ingenomen door betaalde zoekresultaten, ongeacht het kwaliteitsniveau van die webpagina’s?

Ondernemers perspectief

En je kunt alles ook nog vanuit ondernemersperspectief bekijken. Ik denk dat ik dat nu wel heb gedaan.

Meerdere standpunten voor SEO

Interview met meerdere personen

Meerdere standpunten beschrijven

Er zijn natuurlijk meer manieren om meerdere standpunten te beschrijven.

Ik was aan het surfen op het web om e.e.a. uit te zoeken en daarbij kwam ik een interview met meer personen tegen ofwel een interview met meerdere perspectieven. Ik heb het met belangstelling gelezen, maar me ook gerealiseerd dat als je meerdere mensen aan het woord laat, je beslist ook meerdere standpunten krijgt.

En dat kan veel meer opleveren dan situaties beschrijven met rode en groene hoeden op, want het is voor de hand liggen dat die mensen een link naar het interview gaan plaatsen. En dat kan een erg waardevolle link zijn.

Meerdere standpunten voor SEO

Interview met meer personen

Als je een interview met meer personen regelt, dan kun je hopen dat al die personen naar jouw blog gaan linken. Als die mensen naar jouw blog gaan linken omdat ze daar geïnterviewd zijn, dat is dat erg leuk voor je ranking. Dat interview kun je hier vinden.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Hoe pak je het aan

  • Begin met een echt goede vragenlijst: vragen die bezoekers naar je website trekken. Het liefst stel je vragen die je bezoekers aan de zoekmachines stellen.
  • Zoek vervolgens de echt grote namen in jouw branche. Niet zomaar mensen die ongeveer hetzelfde doen als jij, maar mensen die er naam mee hebben gemaakt. Mensen die echt bekend zijn in jouw branche.
  • Publiceer de vragen en de antwoorden die je van iedereen hebt gekregen.

Bekijk dit even want dan zie je dat dit echt slim is: er zijn grote namen geïnterviewd die elk hun eigen visie hebben gegeven op hetzelfde onderwerp. Perfect!

Meerdere standpunten voor SEO

Ranking verbeteren

Ranking verbeteren

Als je dit artikel leest, dan probeer je waarschijnlijk de ranking van je website te verbeteren. Dat is een uitstekend idee en dat kan ook best! In de handleiding SEO zelf doen kun je nog meer tips vinden. Als je echt van bloggen houdt, dan kan het lonen om een cursus SEO marketing te volgen.

En dit artikel maakt deel uit van een serie over hoe je de positie van je website in de zoekresultaten kunt verbeteren door de kwaliteit van je content te verbeteren. Hieronder vind je de andere artikelen in deze serie.

Hoe betrouwbaar is jouw website

Zijn je artikelen betrouwbaar?

Google wilt graag weten hoe betrouwbaar je artikelen zijn: zijn de feitelijk juist, is de informatie te verifiëren, heb je je bronnen vermeld? Hoe zit dat bij jouw website? Dat is belangrijk, want hij wil graag dat de beste antwoorden op zoekresultaten bovenaan staan. Het moeten echt goede antwoorden op zoekopdrachten zijn. Betrouwbaarheid is daarvoor …

Zijn je artikelen betrouwbaar? Lees verder »

0 reacties
seo en samengestelde woorden

SEO en samengestelde woorden

Google let op spelfouten. Maar is hij ook in staat om zoekopdrachten met samengestelde woorden goed uit te voeren. Wat krijg je als je bijvoorbeeld intikt: rodewijnglazen? Ik volg sommige samengestelde woorden sinds 2017 en het is verbazingwekkend hoe slecht Google hiermee omgaat. Hij kan het echt niet. En dat is belangrijk, want correct spellen …

SEO en samengestelde woorden Lees verder »

0 reacties
dubbele content

Dubbele content verminderen

Dubbele content voegt niets toe aan het web. Unieke content doet dit wel. Daarom is het beter om unieke teksten op je website te plaatsen. Logisch toch? Maar toch is dat lastiger dan je denk. Want ook als het helemaal niet je bedoeling is om dubbele content te plaatsen, dan gebeurt het vaak toch. Gewoon …

Dubbele content verminderen Lees verder »

meerdere standpunten voor SEO

Meerdere standpunten voor SEO

Auteursrecht kopafbeelding: Christian Dorn Zoekmachine marketingKwaliteit blog KlantperspectiefGoogle Panda Gepubliceerd op: 9-3-2017 Voor het laatst bijgewerkt op: 20-3-2022 Ken je iemand voor wie dit interessant is? Share on Twitter Share on Twitter Share on Facebook Share on Facebook Share on LinkedIn Share on LinkedIn Share via Email Share via Email Judith de Vries Helpt met …

Meerdere standpunten voor SEO Lees verder »

medische claims en gezondheidsclaims

Medische claims en gezondheidsclaims

Medische claims en gezondheidsclaims mag je niet zomaar publiceren. Je teksten moeten dan aan de wetgeving voldoen. En Google let er vooral ook op of je artikelen een vertrouwenwekkend artikel is als het gaat om zoekopdrachten over gezondheid. Hier vind je een paar ideeën hoe je de kwaliteit van een medisch artikel zou kunnen verhogen. …

Medische claims en gezondheidsclaims Lees verder »

pop ups en advertenties

Wat vindt Google van pop-ups en advertenties?

Pop-ups op een website zijn irritant, dat weten we. Maar bijvoorbeeld pop-ups om inschrijvingen voor je nieuwsbrief te verzamelen verhogen de conversie. Maar conversie versus irritatie zijn niet de enige aspecten van pop-ups waar je rekening mee moet houden. Google heeft ook een mening over pop-ups. En als je graag wilt dat je website hoog …

Wat vindt Google van pop-ups en advertenties? Lees verder »

kleine website populair maken

Kleine website populair maken: autoriteit verwerven

Als je me vraagt: “Hoe maak ik mijn website beter vindbaar?” dan is het verwerven van autoriteit het eerste waar je aan zou moeten denken. In dit artikel leg ik je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je website als autoriteit gezien wordt. Veel werk maar beslist haalbaar en hiermee kun je een kleine …

Kleine website populair maken: autoriteit verwerven Lees verder »

opmaak van je artikelen

Opmaak van je artikelen

De opmaak van je artikelen draagt bij aan de kwaliteit van je artikelen. En Google let op kwaliteit. Opmaak verbeteren is niet moeilijk, dus doe dit vooral. Denk hierbij aan het gebruik van echte kopjes in plaats van een vetgedrukte zin. Denk ook aan een goede indeling van je artikelen zodat ze gemakkelijk leesbaar zijn. …

Opmaak van je artikelen Lees verder »

hoe word je een expert

Hoe word je een expert

Google waardeert het als je een expert bent of in elk geval heel veel over je onderwerp weet. Daarom is het belangrijk een expert te worden als het om jouw onderwerp gaat. Dat is belangrijk als je wilt dat je website goed gaat presteren. Want Google wil de beste zoekresultaten bovenaan plaatsen. En hij heeft …

Hoe word je een expert Lees verder »

hoger ranken in google: meerwaarde bieden

Meerwaarde bieden met je website

Hoger ranken in Google door meerwaarde te bieden: als jouw website een duidelijke meerwaarde biedt t.o.v. andere websites in jouw branche, dan kom je hoger in Google en mensen zullen jouw website ook vaker kiezen om te bezoeken. Als Google naar je website kijkt om te beoordelen of je website waardig is om hoog in …

Meerwaarde bieden met je website Lees verder »

Auteursrecht kopafbeelding: Christian Dorn

Gepubliceerd op: 9-3-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 20-3-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?