Niet-gekoppelde afbeeldingen in WordPress

Niet-gekoppelde afbeeldingen verwijderen, kan dat zomaar? Bedenk hierbij dat het goed is om afbeeldingen die je niet gebruikt van je website te verwijderen. Maar dat afbeeldingen die je wel gebruikt natuurlijk wel op de website moeten blijven staan. 

Een gloednieuwe website

Het verhaal dat ik hierover hoorde ging als volgt.

Er was een gloednieuwe website gebouwd en de laatste puntjes moesten nog even op de i gezet worden. Degene die de puntjes op de i zou gaan zetten zag bij de media een heleboel niet-gekoppelde afbeeldingen staan. Ze dacht dat dit niet gebruikte oude afbeeldingen waren en ze heeft ze weggegooid. Helaas was er geen back-up van de website.

Waar vind je de niet-gekoppelde afbeeldingen

Niet-gekoppelde afbeeldingen vind je door deze navigatie te volgen:

  • media
  • bibliotheek

Daar kun je de niet-gekoppelde afbeeldingen oproepen.

niet-gekoppelde afbeeldingen

Niet gekoppelde afbeeldingen

Niet-gekoppelde afbeeldingen zijn afbeeldingen niet aan een pagina of bericht zijn gekoppeld. Het zijn afbeeldingen zoals je logo, afbeeldingen in de zijbalken. Of afbeeldingen op tag- en categoriepagina’s. Deze afbeeldingen zijn dus gewoon in gebruik, maar ze zijn niet aan een pagina’s of bericht gekoppeld.

En het kunnen ook gerecyclede afbeeldingen zijn: afbeeldingen die je ooit gebruikt hebt en die je nu ergens anders opnieuw bent gaan gebruiken.

Als je afbeeldingen gaat verwijderen is het dus zaak dit heel voorzichtig te doen en eerst goed na te gaan of je de afbeelding echt niet meer ergens in gebruik hebt.

Afbeeldingen opruimen

Afbeeldingen opruimen als je ze niet gebruikt is een goed idee, want je maakt er ruimte mee vrij. Maar je kunt deze niet gebruikte afbeeldingen niet vinden door naar niet-gekoppelde afbeeldingen te kijken.

Direct doen

De beste manier om afbeeldingen die je niet gebruikt op te ruimen is: doe het direct.

Als je een nieuwe afbeelding op een pagina of blogpost plaatst, ga dan daarna opnieuw naar de knop “Media toevoegen” en kies in de dropdown voor: “geüpload naar dit bericht”. En verwijder dan direct de afbeeldingen die je niet meer gebruikt.

Let op: dezelfde afbeelding op meerdere pagina’s

Maar ook dan kan het fout gaan. Zeker als je aan een website van een ander werkt en weinig weet over hoe de eigenaar van de site met afbeeldingen omgaat.

  • Als een afbeelding gekoppeld is aan pagina A, dan kan het best zijn dat hij ook pagina B staat.

Stel dat je een afbeelding op pagina A vervangt. Je verwijdert de oude afbeelding. Maar die afbeelding is nog in gebruik is op pagina B. Dan heb je een gat op pagina B.

Je kunt afbeeldingen dus alleen verwijderen als je heel zeker weet dat alle pagina’s en alle berichten hun eigen koppelde afbeeldingen hebben die nergens anders op de website in gebruik zijn. Als je daar niet 100% zeker van bent kun je afbeeldingen beter niet verwijderen want je weet dan niet wat je doet. En zorg dat je altijd een recente back-up hebt voor je zoiets doet.

Gratis SEO tips

WordPress inrichten voor Jip en Janneke

WordPress is gebruikersvriendelijk, maar als je niet zo handig bent met de pc kan het toch een flinke kluif zijn om je website in te richten. In het artikel WordPress inrichten voor Jip en Janneke vind je een wegwijzer naar behulpzame artikelen.

 

Niet-gekoppelde afbeeldingen in WordPress was last modified: by
Credits

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor het beeldmateriaal in de kopafbeelding.

Niet-gekoppelde afbeeldingen in WordPress was last modified: by