Nieuwsbrief coderen

Nieuwsbrief coderen in Mailchimp

De mogelijkheid om een nieuwsbrief te coderen is een minder bekende functie van Mailchimp.

Je codeert een nieuwsbrief om ‘m te beveiligen of om heel gericht te mailen. Een stukje tekst tussen codes zetten zodat het alleen te zien is voor een specifiek deel van je abonnees.

Waarom een nieuwsbrief coderen

Gewoonlijk houden we ons bezig met vragen als

  • wat schrijf je in je nieuwsbrief
  • hoe zorg je dat je nieuwsbrief geopend wordt
  • hoe zorg je dat mensen op de links in je nieuwsbrief klikken
  • en hoe zorg je dat je nieuwsbrief gedeeld wordt op de social media

Nu bekijken we het van de andere kant: hoe kun je de inhoud van je nieuwsbrief beveiligen zodat onbevoegden de inhoud niet kunnen lezen.


Nieuwsbrief coderen: beveiligen

Een nieuwsbrief coderen kun je doen om de inhoud te beveiligen. Je wilt niet dat de inhoud van je nieuwsbrief gedeeld of doorgestuurd wordt:

  • als je een e-course per nieuwsbrief verstuurt
  • of als je een wachtwoord voor een beveiligde pagina per nieuwsbrief verstuurt
  • of als je een waardevolle bijlage per nieuwsbrief verstuurt

In deze situaties is de inhoud van je nieuwsbrief exclusief voor de geadresseerden.


Liever niet delen

Vaak zie je dan in een dergelijke nieuwsbrief een verzoek staan om de nieuwsbrief niet te delen op de social media en niet door te sturen. Dat kun je natuurlijk vragen, maar niet iedereen is zo aardig en je kunt er slapende honden mee wakker maken.

Het zou natuurlijk beter zijn als je hier zelf de verantwoordelijkheid voor zou kunnen nemen en niet afhankelijk zou zijn van de bereidwilligheid van anderen.


Nieuwsbrief coderen met alternatieve tekst

Door de inhoud van je nieuwsbrief te coderen kun je een nieuwsbrief versturen die voor onbevoegden leeg lijkt.

Sterker nog: je nieuwsbrief kan gecodeerd worden op een manier waardoor niemand dat ziet of merkt doordat je onbevoegden een alternatieve tekst geeft.


Verschillende boodschappen

Je nieuwsbrief kan zo gemaakt worden dat de geadresseerden een andere boodschap ontvangen dan de mensen naar wie de nieuwsbrief wordt doorgestuurd. Ook als je nieuwsbrief gedeeld word op de social media verschijnt er een alternatieve boodschap.

Je hoeft dan  niet te vragen om de boodschap niet te delen en niet door te sturen, want als je nieuwsbrief gecodeerd is, dan is het onschadelijk voor je als de geadresseerde dat zou doen.


Is dit totaal veilig?

Nee, dit is niet totaal veilig.

Het is een beveiliging van de inhoud van je nieuwsbrief. Maar als de geadresseerde een beveiligde bijlage eerst opslaat en daarna aan een andere e-mail hangt en verstuurt, dan sta je machteloos, daar kun je op deze manier niets aan doen.

Het punt is echter: zelfs een kwaadwillende geadresseerde zal dit niet snel doen, want hij of zij moet eerst weten dat dit nodig is. Maar dat is voor de geadresseerde niet te zien. En als je het slim doet, ziet degene aan wie de nieuwsbrief wordt doorgestuurd ook niets bijzonders.

Bedrijfsgeheimen zou ik echter niet op deze manier versturen.


Nieuwsbrief coderen: gericht mailen

Ook als je heel gericht wilt mailen kun je een nieuwsbrief coderen. Je geeft bijvoorbeeld een cursus en wilt een stukje tekst toevoegen dat alleen bestemd is voor je cursisten en niet voor de rest van je lijst.

In een dergelijke situatie maken mensen meestal een extra nieuwsbrief die uitsluitend naar de cursisten gestuurd wordt. Dat kan, maar dat hoeft niet. Je kunt ook een stukje gecodeerde tekst in je nieuwsbrief meenemen dat alleen gezien kan worden door je cursisten. Een voorwaarde is dan wel dat je cursisten op dezelfde lijst staan als de rest van je abonnees.

Ook als je bijvoorbeeld over een evenement schrijft dat alleen interessant is voor mensen die daar in de buurt wonen, kun je een stukje tekst toevoegen dat uitsluitend voor deze mensen bestemd is. In dit geval moet je wel weten welke mensen dat zijn.


MailChimp

Zo kun je allerlei leuke dingen doen met een gecodeerde nieuwsbrief. Dit kan allemaal doordat je informatie over je abonnees opslaat in onzichtbare groepen.

En er is nog veel meer mogelijk met Mailchimp. Als je meer over Mailchimp wilt weten, ga dan naar de Mailchimp handleiding: Hoe Mailchimp werkt.

Meer over een korte cursus Mailchimp

Mailchimp cursus

Nieuwsbrief coderen in Mailchimp was last modified: by

Nieuwsbrief coderen: met dank aan Geralt voor de prachtige afbeelding.

Nieuwsbrief coderen in Mailchimp was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.