Nieuwsbrief personaliseren gaat verder

Bijgewerkt op 18 juli 2023

Nieuwsbrief personaliseren

Een nieuwsbrief personaliseren is niet klaar als je er een voornaam boven zet. Ieder platform heeft de mogelijkheid om een nieuwsbrief op deze manier te personaliseren, maar je nieuwsbrief wordt hier natuurlijk niet persoonlijk door. Een voornaam erboven zetten kan een begin zijn. Maar wist je ook dat lang niet iedereen dat leuk vindt?

Ik weet het nog nog, heel lang geleden, toen nieuwsbrieven nog bijzonder waren en je de kans om een leuke nieuwsbrief te krijgen niet liet liggen. Ik had me ingeschreven voor een nieuwsbrief en ik kreeg direct een antwoord: Beste Judith.

En ik schrok me rot: hoe wist-ie dat mijn naam Judith was? En waarom reageerde de afzender zo snel? Wat wilde hij van me? Ik vond het doodeng.

Nieuwsbrief personaliseren met de voornaam

Het is lang geleden dat ik niet begreep hoe mijn voornaam boven een nieuwsbrief kwam. Tegenwoordig denken we dat er iets mis is gegaan als we niet direct een antwoord krijgen en je voornaam boven een nieuwsbrief valt niet eens meer op. En mensen die geen zin hebben in dit soort namaak intimiteiten geven hun voornaam niet of ze geven alleen hun voorletter.

En dan zijn er ook nog mensen die bewust een spelfout in hun voornaam maken waardoor het altijd duidelijk is dat het niet persoonlijk is.

En als mensen bewust een spelfout in hun voornaam zetten of alleen een letter geven, dan laat dit natuurlijk wel zien dat mensen er niet zo heel veel behoefte aan hebben dat hun voornaam boven een nieuwsbrief staat. Toch is het wel verstandig om de voornaam te vragen, want je kunt ‘m mee sturen. En dat heeft een zinnige functie want hierdoor komt je nieuwsbrief minder snel in de spamfilters.

Gepersonaliseerd e-mailadres

Ik zie ook regelmatig adressen op mijn lijst die met mijn bedrijfsnaam beginnen: virtueelpresent@jouwbedrijf.nl. Dat is heel slim want door de bedrijfsnaam van de afzender als voorvoegsel te gebruiken weet je zeker dat je je echt zelf hebt ingeschreven voor die nieuwsbrief.

En als de bedrijfsnaam die je voor je e-mailadres zet gelijk is aan de naam van de afzender van de nieuwsbrief, dan weet je heel zeker dat het adres niet afkomstig is van een aangekochte lijst. Als je dan ineens een nieuwsbrief krijgt waar de bedrijfsnaam van de ander niet in het e-mailadres is verwerkt, dan weet je ook gelijk dat het spam is. Altijd handig. Om dit te doen heb je een “catch all” e-mailadres nodig.

Probleem is wel dat een “catch all” adres wel voor veel andere spam zorgt, want wat mensen ook voor @jouwbedrijf.nl zetten, je krijgt die e-mail altijd. De nadelen zouden wel eens groter kunnen zijn dan de voordelen.

Persoonlijke e-mail sturen

Een nieuwsbrief personaliseren is eigenlijk iets heel anders. Als ik jou een gewone e-mail stuur, dan is dat een persoonlijke e-mail. Daar staat een voornaam boven, maar wat de e-mail werkelijk persoonlijk maakt is de inhoud. De inhoud is voor jou persoonlijk. En omdat de inhoud echt voor jou bedoeld is, zul je de inhoud ook herkennen als persoonlijk.

Daar hoef je niet  eens over na te denken. Jij weet gewoon waar het over gaat omdat de e-mail deel uitmaakt van een gesprek. De e-mail haakt aan bij vorige e-mails of de e-mail haakt  aan bij een gebeurtenis die ik jou niet uit hoef te leggen want je was erbij. Dat is een persoonlijke e-mail.

Met een beetje kunst- en vliegwerk kun je zo’n persoonlijke e-mail ook via een platform versturen. Dat kan doordat je een hoogst persoonlijk stukje tekst kunt toevoegen dat uitsluitend bestemd is voor mensen die bij hun profiel iets hebben staan (een stukje tekst) bij een specifieke merge tag.

Je geeft bijvoorbeeld regelmatig cursussen in Friesland en in Noord-Brabant. Als de  nieuwe cursusdata dan bekend zijn dan zou je een stukje toe kunnen voegen dat uitsluitend gelezen kan worden door cursisten die eerder mee hebben gedaan aan een cursus in Friesland.

Zoiets kan met MailerLite in alle versies. Het kan gemakkelijk met Mailchimp Standard of Premium. Ook als je die versies niet hebt, kan ik het je leren in een maatwerk training. En dan heb je een echt gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Nieuwsbrief personaliseren

Zo maak je een gepersonaliseerde nieuwsbrief op een manier waardoor je lezers ook echt iets hebben aan personalisatie.

En dan zul je zien dat mensen daar ook helemaal geen bezwaar tegen hebben. Je kunt op deze manier een agenda rondsturen die past bij de locatie waar je lezers wonen, je kunt een kortingscode rondsturen of wat je ook maar verzint. En dat kan ook een unieke kortingscode waaraan jij kunt zien wie die code heeft weggegeven.

Het is bij Mailchimp zelfs mogelijk om een stukje tekst mee te sturen dat slechts door 1 individu op je mailinglijst gelezen kan worden. En de rest van je lijst krijgt dat stukje tekst gewoon niet. Die krijgen niets of ze krijgen een alternatieve tekst. Maar een stukje tekst toevoegen voor 1 persoon is best omslachtig en ingewikkeld. Je bent sneller klaar als je een gewone e-mail stuurt.

Mailinglijst en template aanpassen

Mailchimp

Als je op een dergelijke manier wilt personaliseren is er bij Mailchimp een aanpassing aan je template als je Mailchimp Free, Essentials of de legacy versie gebruikt. Vervolgens moeten we je lijst heel goed indelen met groepen.

Als je Mailchimp Standard of Premium gebruikt is het veel gemakkelijker.

Lees hier meer over dynamische content in Mailchimp.

MailerLite

Bij MailerLite heb je geen speciale aanpassingen nodig. Je moet weten hoe het moet, maar dan kun je er direct mee aan de slag.

Andere platforms

Dat moet je even navragen bij de helpdesk van je platform. Vraag naar de mogelijkheid van dynamische content.

Als dit allemaal een brug te ver is voor jou, dan kun je ook heel simpel personaliseren. Dat kun je doen door je lezers in te delen in interessegroepen. En je kunt ze ook vragen welke content ze interessant vinden. Vervolgens maak je voor iedere interessegroep een RSS nieuwsbrief.


Ik ben een erkende Mailchimp expert en ook een erkende MailerLite expert. Ik kan je helpen met geavanceerde personalisatie. En als je op mijn lijst staat dan krijg je ook regelmatig dergelijke gepersonaliseerde nieuwsbrieven. Maar daar merk je niets van ;)

Categorieën:
mailchimp tips

Gratis

Heb je al ingechreven voor Mailchimp ninja tips? 

Over de auteur

Scroll naar boven