Nieuwsbrief testen bij Mailchimp

Nieuwsbrief testen

Je nieuwsbrief testen is erg belangrijk, want als er iets niet goed is dan wil je dat toch wel graag weten voordat je ‘m verstuurt. In dit artikel hoe je je Mailchimp nieuwsbrief kunt testen, waar je op moet letten en wat er aan de hand is als je Mailchimp test niet aankomt.


Nieuwsbrief testen

E-mailmarketing lijkt zo gemakkelijk: verzamel adressen, maak een nieuwsbrief en stuur ‘m rond. Maar dan moet hij natuurlijk ook getest worden en dan gaat het vaak fout.

Je hebt dan de neiging om een testlijst te gaan maken. Vroeger was dat in Mailchimp heel gemakkelijk. Nu kan dat niet meer in Mailchimp Free, maar in de andere versies nog wel. Het probleem hiermee is alleen dat het geen goede methode is. In het artikel over de testlijst leg ik je uit waarom je dat niet zou moeten doen. Als je MailerLite gebruikt kun je wel een testlijst maken.

Wat je beslist wel zou moeten doen:

Hardop lezen

Lees je nieuwsbrief hardop. Dan ontdek je dat:

  • je zinnen krom zijn en niet goed lopen
  • de structuur van je zinnen veel te ingewikkeld is
  • je zinnen veel te lang zijn

Als je dat ontdekt voor verzending dan is dat mooi meegenomen, want dat kun je dan allemaal verbeteren.

Printen

Als je klikt op “Preview and Test” (helemaal bovenaan) en daarna op “View this email in your browser” dan kom je op de archiefpagina. Als je daar klikt met je rechtermuisknop dan kun je de nieuwsbrief printen. Doe dat want dan zie je fouten veel sneller.

Links checken

Daarna ga je de links checken om te kijken of ze wel allemaal werken. In het artikel over de link checker kun je lezen hoe de link checker werkt.

Mobiele versie bekijken

Als je naar de preview van je nieuwsbrief kijkt, kijk dan vooral ook naar de mobiele versie. Als de mobiele versie niet goed is dan heb je meestal elementen in je nieuwsbrief die veroorzaken dat je nieuwsbrief niet meer responsive is.

Er staan dan bijvoorbeeld veel te grote afbeeldingen in je nieuwsbrief of je hebt afbeeldingen in een tekstveld geplaatst.

Verstuur tests

Het is belangrijk je nieuwsbrief goed te testen. Verstuur niet alleen een test naar je eigen e-mailadres. Verstuur tests naar verschillende e-mailadressen: Gmail, Yahoo, hotmail etc. Want in iedere mailbox ziet je nieuwsbrief er anders uit.

Aflevering van je nieuwsbrief

Test ook of je nieuwsbrief wel aankomt en niet door de servers wordt tegengehouden of in de spamfilters komt. Je kunt een test uitvoeren bij Mailtester. Op dit platform kun je ongeveer zien hoe de spamfilters over je nieuwsbrief denken.


Mailchimp test komt niet aan

Maar nu: je Mailchimp test komt niet aan en nu weet je niet hoe dat komt en je weet niet wat je hieraan kunt doen.

Oorzaak

Als een Mailchimp test niet aankomt dan heb je die test waarschijnlijk naar een adres op je eigen domein gestuurd. En misschien is de afzender van het adres ook nog dezelfde afzender als de geadresseerde.

Als je dit herkent dan ligt het probleem niet bij Mailchimp, of bij de manier waarop je je nieuwsbrief hebt gemaakt of bij de inhoud van je nieuwsbrief. De oorzaak ligt dan bij je eigen e-mailadres.

Mailchimp test komt niet aan

Stel je voor dat je e-mailadres kan denken. En ook nog een boekhouding bijhoudt van verzonden en ontvangen e-mails. Dat niet zo gek gedacht, want zoiets doet je e-mailadres ook.

En dan komt er ineens een e-mail waar je adres zelf de afzender van is? Zoiets is toch onbegrijpelijk? Je e-mailadres begrijpt hier niets van:

  • hij weet zeker dat hij die e-mail niet verstuurd heeft
  • maar toch komt er een e-mail die hij schijnbaar wel verstuurd heeft.

Dat is gewoon verdacht! Dat deugt gewoon niet. Je e-mailadres vindt dit zo verdacht dat hij jou daar niet mee wil lastig vallen. Om jou te beschermen tegen dubieuze e-mails besluit hij op eigen houtje om deze verdachte e-mail af te wijzen. En daarom komst je test niet aan.

Oplossing

Nu je weet waarom je Mailchimp test niet aankomt, begrijp je misschien ook wat de oplossing is. Want de oplossing is heel simpel. Als je een Mailchimp e-mail wilt testen en je merkt dat hij niet aankomt, stuur de test dan naar een adres op een ander domein dan je eigen domein.

Stuur de test bijvoorbeeld naar een Gmail-adres of naar een Hotmail-adres en je zult zien dat je test dan wel aankomt. En zeker als je aan deze adressen je eigen domein hebt toegevoegd als vertrouwde afzender.

Als je graag goede nieuwsbrieven wilt maken, lees dan vooral ook de handleiding voor Mailchimp op deze website.


Spam onderzoek

Als je iets naar je eigen domein stuurt met je eigen domein als afzender en het komt niet aan of het komt in spam, dan is dat geen reden om verontrust te zijn. Maar er zijn ook andere situaties waarin je alle redenen hebt om je zorgen te maken over de aflevering van je nieuwsbrief.

Als je je het vermoeden hebt dat je nieuwsbrief niet aankomt dan kunnen we ook een onderzoek doen. Daarna kan ik je daarna precies vertellen of je nieuwsbrief aankomt of niet, en in welke folder hij aankomt.

En dan kan ik je precies vertellen wat je zou moeten veranderen om betere resultaten te krijgen.


Komt je nieuwsbrief in spam?

Denk je dat je nieuwsbrief in spam komt of helemaal niet afgeleverd wordt?

Ik kan voor je onderzoeken wat de oorzaak is zodat je er iets aan kunt doen! Lees meer over het spamonderzoek.


Je bent hier: Home » Mailchimp » Mailchimp nieuwsbrieven » Nieuwsbrief testen bij Mailchimp
Nieuwsbrief testen bij Mailchimp was last modified: by

En hier kun je meer te weten komen over de aflevering van je nieuwsbrief

Nieuwsbrief testen: met dank aan mcmurryjulie voor het icoontje in de uitgelichte afbeelding.

Nieuwsbrief testen bij Mailchimp was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *