Nieuwsbrief uit de reclamefolder

Nieuwsbrief uit de reclamefolder. Hoe doe je dat? Dat was een vraag van een abonnee van mijn Webtips en die vraag wil ik hier beantwoorden. We hebben het nu over Gmail.

In een eerder artikel heb ik beschreven hoe de ontvanger van de nieuwsbrief een nieuwsbrief eenmalig of permanent kan verplaatsen van de reclamefolder naar de primaire inbox. Dit is dus een actie van de ontvanger van de nieuwsbrief. Maar als de ontvanger dat niet doet, dan blijft je nieuwsbrief in de reclamefolder ontvangen worden.

Nieuwsbrieven naar primair sturen

Ik kreeg daarom een vraag naar het geheim van de smid: hoe kun je er zelf voor zorgen dat een nieuwsbrief ontvangen wordt in primair?

Daar kan ik heel kort over zijn: dat kun je niet.

Specifieke kenmerken

Een nieuwsbrief heeft een aantal specifieke kenmerken zoals bijvoorbeeld:

  • er staat een wettelijk verplichte afmeldlink onder.
  • en er staan afbeeldingen in.

Die wettelijk verplichte afmeldlink staat niet onder onder e-mails die standaard in primair ontvangen worden. En in nieuwsbrieven die in primair ontvangen worden staan geen afbeeldingen of een ander soort afbeeldingen: klein. Een logo of zoiets en verder niets.

Verschillen

Zo zijn er nog meer verschillen aan te wijzen tussen nieuwsbrieven en een-op-een e-mails. De mailbox van de ontvanger ziet deze verschillen waardoor hij nieuwsbrieven er feilloos uit weet te pikken. En zo komt je nieuwsbrief in de reclamefolder.

Daar kun je niets tegen doen, want als je nu je dit weet besluit om de afmeldlink maar niet onder je nieuwsbrief te zetten, dan zet MailChimp een extra voettekst onder je nieuwsbrief waardoor de wettelijk verplichte afmeldlink er gewoon weer onder staat.

Updates

Proberen je nieuwsbrief naar primair te sturen is dus een té ambitieus doel en het gaat niet lukken.

Maar je nieuwsbrief hoeft niet perse in de reclamefolder ontvangen te worden. Je kunt een nieuwsbrief naar de folder van de updates sturen. Dat is een haalbaar doel. Dat heeft ook voordelen, want mensen ontvangen meestal veel minder updates dan reclame.

Nieuwsbrief uit de reclamefolder

Als je je nieuwsbrief uit de reclamefolder wilt houden en naar de updates wilt sturen dan kun je dat als volgt doen:

  • Neem een simple text template en plaats ook echt alleen simple text.

Je mag wel witregels in zetten, maar zet er geen kopjes in. Zorg dat hij eruitziet als een gewone e-mail. Als je dat doet dan kan het zomaar ineens gebeuren dat je nieuwsbrief naar de updates gaat.

Waarom je dit wilt

Denk ook even na over waarom je dit wilt. Want dit wil je waarschijnlijk omdat je denkt dat je nieuwsbrief dan beter gaat presteren. Maar als je nieuwsbrief slecht presteert, dan zijn daar beslist meer oorzaken voor dan alleen de reclamefolder.

In de serie over het verminderen van afmeldingen ga ik hierop in. Of reserveer een strategiegesprek. Als veel afmeldingen het probleem niet is, maar je nieuwsbrief gewoon slecht geopend wordt, lees dan vooral het artikel over een lage open rate en weinig afmeldingen, want dan zou het goed kunnen dat de reclamefolder je probleem helemaal niet is.

afmelden

Afmeldingen verminderen

Oorzaken van slechte prestaties van je nieuwsbrief en wat je hieraan kunt doen. En hoe je mensen die afmelden misschien toch kunt houden.

Fatale fouten nu inschrijven

Eens per week

Op de pagina MailChimp expert kun je verwijzingen vinden naar wat je moet weten over MailChimp en de GDPR.

Een MailChimp handleiding kun je hier vinden.

Nieuwsbrief uit de reclamefolder was last modified: by
Nieuwsbrief uit de reclamefolder was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *