Wat is nofollow

Wat is nofollow en hoe maak je een nofollow link

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Wat is nofollow? Dit is een tekstje dat je toevoegt aan een aanklikbare link. Dit tekstje vertelt aan de zoekmachines dat het de bedoeling is dat ze de link niet volgen. Mensen zien hier niets van en zij kunnen de link gewoon volgen.


Nofollow

Robots van de zoekmachines mogen een nofollow link niet volgen. En er vloeit geen linkwaarde van jouw website naar de website van de ander.

Hierdoor zou je kunnen denken dat je, om hoger in de zoekresultaten te komen, alleen links zou moeten plaatsen van dit type. Er zijn echter aanwijzingen dat Google dit als misleiding ervaart. En het is geen goed idee om te proberen Google te misleiden.

In dit artikel verschillende situaties waarin Google van je vraagt om aanklikbare links het “nofollow” attribuut mee te geven.


Wanneer nofollow

Er zijn drie situaties waarin Google van je vraagt om dit type link te plaatsen:

  • als je wordt betaald om een link te plaatsen, maak de link dan altijd “nofollow”
  • wanneer je de website waar je naartoe linkt niet vertrouwt, maak de link dan “nofollow”
  • als je geen informatie hebt over de betrouwbaarheid van een site, zoals bij reacties op je blog

Betaalde links

Google wil dat je betaalde links “nofollow” maakt, omdat Google het betalen voor links niet wil belonen. Als jij je hierin niets van Google aantrekt en Google ontdekt dit, dan heeft dat een negatief effect op de positie van jouw site in de zoekresultaten. Je kunt er zelfs een penalty door krijgen.

  • Andersom betekent dit dat het geen zin heeft om mensen te betalen om een link naar je website te plaatsen! Google waardeert dergelijke links niet.

Affliate links: links waar je nog niet voor betaald bent maar die je geplaatst hebt omdat je hoopt ervoor betaald te gaan worden vallen hier natuurlijk ook onder.


Geen vertrouwen

Nog een reden om een link te plaatsen die geen linkwaarde doorgeeft is: je vertrouwt de website waar je naartoe linkt niet. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat daar dubieuze links op zouden kunnen staan. In dat geval kun je je eigen website beschermen door aan de link het attribuut “nofollow” toe te voegen.


Geen linkwaardigheid

En je kunt een link nofollow te maken als je vindt dat de pagina waar je naartoe linkt niet linkwaardig is. Hier moet je echter heel voorzichtig mee zijn, want Google kan anders denken over de linkwaardigheid van een website.


Andere redenen om van een link een “nofollow”-link te maken zijn slechte redenen. Doe dit liever niet.


Hoe plaats je de link?

Om “nofollow” te plaatsen moet je naar de achterkant van je website gaan. Met het “achterkant” bedoel ik de kant waar de html staat. Dus niet de visuele kant maar de tekst kant.

Zoek de link daar op, hij ziet er ongeveer zo uit:

<a href="https://www.google.nl/">Tekst</a>

Deze link maak je nofollow door er aan toe te voegen:

rel="nofollow"

En dan krijg je een link die er zo uitziet:

<a href="http://www.google.nl/" rel="nofollow">Tekst</a>

Plugin

Dit kan natuurlijk ook gemakkelijker. Er zijn ook plugins die dit voor je kunnen doen. Als je hier een plugin voor gaat gebruiken, let dan goed op dat je niet een plugin kiest die alle links op je website “nofollow” maakt.

Met deze plugin krijg je een checkboxje dat je kunt aanvinken als je de link plaatst. Zo kun je zelf bepalen welke links je nofollow wilt maken. Maar daar heb je helaas niets aan als je de Gutenberg editor gebruikt.


SEO met resultaat

Goed met links omgaan heeft alles te maken met de vindbaarheid van je website. Als je graag zou willen dat je website gevonden wordt en het lukt je niet om een hoge positie in de zoekresultaten te veroveren, overweeg dan een training SEO.

Of lees verder bij de handleiding SEO voor beginners.

Lees ook: natuurlijke links en onnatuurlijke links

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opWat is nofollow en hoe maak je een nofollow link was last modified: by

Cursus zoekmachineoptimalisatie, Karel Geenen.

Met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de afbeelding van de olifanten en aan Margriet Forsten voor de achtergrondafbeelding.

Wat is nofollow en hoe maak je een nofollow link was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *