nummer 1 in google

Nummer 1 in Google, met garantie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Nummer 1 in Google, met garantie

Soms hoor ik van mensen dat ze een bureau hebben ingehuurd dat beloofd heeft ervoor te zorgen dat ze op nummer 1 in Google komen. Met garantie.

Ikzelf bied geen garantie, maar als ik dit hoor dan denk ik dat ik mezelf hiermee te kort doe. Natuurlijk kan ik ook garanderen dat je op nummer 1 in Google komt.

Nog sterker: er is een behoorlijke kans dat je al op nummer 1 in Google staat! Wat zeg ik: het is bijna niet mogelijk dat je niet op nummer 1 in Google staat.


Nummer 1 in Google met garantie

Je komt op deze positie als mensen een zoekterm intikken waar jouw site goed op scoort. Daarom is het niet zo moeilijk om garantie te bieden, want bijna ieder bedrijf scoort heel hoog op de eigen bedrijfsnaam.

Maar niet altijd. Als je een bedrijfje hebt ingehuurd dat black hat SEO technieken gebruikt heeft, dan kan het gebeuren dat je daarna helemaal nergens meer op scoort. Zelfs niet op je eigen bedrijfsnaam. Dan heb je een penalty.

Waar wil je op scoren

Daarom moet je heel goed opletten als mensen je een positie 1 beloven. Als dat gaat om iets onschuldigs als scoren op je eigen bedrijfsnaam dan is het alleen zonde van het geld want je scoort vanzelf al op je bedrijfsnaam. Maar bieden ze ook garanties aan voor een heel hoge positie op andere zoektermen?

Dan wordt het spannend. Als dat zoektermen zijn die geen mens ooit gebruikt, dan is het meestal ook niet schadelijk. Maar ook wel weer jammer van je geld. Als je wilt scoren op zoektermen die niemand gebruikt, dan is het voldoende om die zoektermen ergens op je website ze zetten. Daar heb je geen bureau voor nodig.


Concurrerende zoektermen

Er zijn ook zoektermen die veel mensen gebruiken: concurrerende zoektermen. Als iemand je garanties biedt op een nummer 1 positie voor een concurrerende zoekterm, dan moet je oppassen.

Kwaliteitsrichtlijnen

Er zijn technieken om dit voor elkaar te krijgen. Maar die technieken zijn strijdig aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google. En Google accepteert het niet als je je niet aan die richtlijnen houdt. Hij geeft je dan een penalty.

Penalty’s zijn er in soorten en maten, sommige straffen zijn heel licht. Maar als je regels overtreedt die als gevolg hebben dat je op nummer 1 in Google komt op een concurrerende zoekterm, dan heb je beslist een zware overtreding begaan. En dan mag je dus ook een zware straf verwachten.

Als je een zware penalty hebt dan ben je helemaal niet meer vindbaar. Ook niet als mensen je bedrijfsnaam intikken.

Nummer 1 in Google

Daarom: als iemand je aanbiedt om ervoor te zorgen dat je website op nummer 1 in Google komt op een concurrerende zoekterm, dan moet je er ernstig rekening mee houden dat er technieken gebruikt zullen worden die tegen de richtlijnen van Google in gaan.

Misschien kom je ook echt even op positie 1, misschien ook niet. Maar hoe lang je daar staat en hoe lang het duurt voor de ellende hersteld is, daar beloven ze nooit iets over. Maar dat is wel waar het om gaat. Je hebt er natuurlijk niets aan om een uurtje op positie 1 te staan en daarna 5 jaar verdwenen te zijn.


Waarom nummer 1 in Google

Je hebt een reden om op nummer 1 in Google te komen. En waarschijnlijk is jouw reden een diepe overtuiging dat alles dan veel beter gaat: meer klanten en meer omzet.

Soms is dat ook zo, maar toen ik SEO ging leren was het eerste wat ik leerde: een positie 1 in Google is geen garantie op meer klanten.

Lees daarom goed wat het bureau je biedt: ze geven je een garantie op een positie 1 in Google (en dat kan dus heel schadelijk voor je zijn) maar ze bieden geen garantie op meer klanten. En dat is wat je eigenlijk wilt. Je koopt dus gebakken lucht. En nu ik je dat zeg geloof je me niet.

Is het altijd gebakken lucht?

Positie 1 in Google kan heel waardevol zijn als

  • het op een concurrerende zoekterm is waar op gezocht wordt
  • door mensen die van plan zijn te kopen.

In alle andere gevallen is het leuk om er een screenshot van de maken om boven je bed te hangen, maar meer is het dan niet.

Ik heb zelfs screenshots van mijn website op positie nul en dat is nog een positie hoger dan positie 1. Allemaal erg leuk om mee op te scheppen, maar als het gaat om klanten krijgen dan zijn er betere methoden.

Sta je dan altijd op positie 1?

Nee, zelfs als je op postitie 1 staat, sta je lang niet altijd op positie 1. Want Google maakt voor iedere zoekopdracht, voor ieder apparaat, voor iedere locatie, voor iedere branche etc. etc. een nieuwe pagina met zoekresultaten.


Wil je toch beslist op nummer 1 in Google?

Dan ben je bezig met een hopeloze queeste. Stel gewoon liever realistische doelen en lees verder in de handleiding SEO zelf doen. Dat is niet mysterieus en ook niet moeilijk. Maar het is wel veel werk.

Er zijn ook anderen die je dat kunnen leren. Je kunt het kaf van het koren scheiden door te kijken wat het bureau van je vraagt:

Moet je diepgravende vakinhoudelijke teksten aanleveren en gaan zij die teksten optimaliseren?

Gaan ze je leren hoe jij je teksten zelf kunt optimaliseren?

Ontzorgen ze je totaal, zorgen hun tekstschrijvers voor de teksten?

NB: dit is een site voor dienstverleners die werken met hun kennis, deze tekst gaat niet over shops of producten. Als het niet om kennis gaat maar om producten, dan kunnen tekstschrijvers goede diensten leveren.

En denk eerst na over wat je echt wilt: wil je meer klanten of neem je genoegen met alleen een positie 1 in Google? Want dat is niet altijd hetzelfde.

Waar je echt iets aan hebt is een duurzame positie hoog in de zoekresultaten. Maar een duurzame positie hoog in de zoekresultaten hangt niet alleen van je teksten af. De structuur van je website is hierbij ook heel erg belangrijk. En aan een goede site structuur ontbreekt het vaak.

Als je nou werkelijk met SEO aan de slag wilt, volg dan een cursus SEO marketing voor dienstverleners. Of lees gewoon verder in de handleiding SEO zelf doen.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Gepubliceerd op: 29-11-2019
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-9-2021

Categorieën en tags bij dit bericht