opvolgen na aankoop van een specifiek product

Opvolgen na aankoop van een specifiek product

Bijgewerkt op 28 november 2023

Opvolgen na aankoop is gewoon goede aftersales en dat is met een connected store en de Mailchimp Customer Journey ook heel erg gemakkelijk want daar staat een recept voor je klaar. En hieronder heb ik deze Journey ook voor je beschreven.

Deze Journey kun je maken vanaf de Mailchimp Essentials en hij kan ook met de legacy versie. Vanzelfsprekend kun je dit dan ook doen met Mailchimp Standard of hoger.

Hoe ziet deze Customer Journey eruit?

Startpunt

Het startpunt is dat iemand een specifiek product koopt. In dit geval een probeerverpakking.

Opvolgen na aankoop van een specifiek product.

Time delay

De e-mail moet niet direct verzonden worden, er is eerst een pauze van een week. Hiervoor kies je “Time delay” en dat journey point stel je in op een week.

Send email

En dan moet er een e-mail verstuurd worden. Allemaal heel gewoon, een kind kan de was doen.

Bij een probeerproduct is het niet waarschijnlijk dat iemand hetzelfde nog een keer gaat kopen, maar helemaal uitgesloten is dat natuurlijk ook niet, dus we vinken aan dat de Journey opnieuw moet gaan versturen als iemand opnieuw aan de voorwaarden hiervoor voldoet. Ofwel als iemand opnieuw een probeerverpakking koopt.

Voorbeeld: opvolgen na aankoop van een specifiek product

Als jij een webshop hebt met een probeerproduct en je hebt deze Journey nog niet, dan kun je ‘m nu maken want dit is je voorbeeld. Je hebt er 3 journey points voor nodig dus je kunt ‘m ook maken in Mailchimp Essentials en in de legacy versie.

Extra voorwaarde

Maar mijn klant was hier niet tevreden mee. Hij wilde er graag een voorwaarde erbij: de e-mail mocht alleen gaan naar mensen die na de aankoop van het probeerproduct niets anders hadden gekocht.

Daarvoor heb je Mailchimp Standard of Premium nodig, want je heb een vertakking nodig: mensen die wel iets hebben gekocht gaan een ander pad in dan mensen die niets hebben gekocht.

If/Else

Hier stellen we in dat hij een poosje niet gekocht mag hebben en dat journey point zetten we in if/else. Mensen die in die periode wel iets gekocht hebben gaan het ene pad in en krijgen de e-mail niet. Mensen die in die periode niets gekocht hebben gaan het andere pad in.

En als je dan heel goed kijkt, dan zie je een valkuil in volle glorie!

Het effect van de valkuil

Het effect van de valkuil is dat iemand die het “nee” pad in gaat eerst de e-mail netjes niet krijgt, zoals je gepland hebt. Maar daarna krijgt hij de e-mail telkens opnieuw zodra hij een week niet koopt.

Challenge: win een zakje drop

Herken de valkuil en verzin een oplossing voor dit probleem en win een zakje drop.

  • Consument koopt probeerverpakking
  • Na een week moet er een e-mail verstuurd worden naar deze consument, tenzij hij binnen deze week iets anders de webshop gekocht heeft.
  • Daarna moet alles voorbij zijn tenzij hij opnieuw een probeerverpakking koopt.

Ik zet een zakje drop in: los dit vraagstuk op, stuur je oplossing naar mij en als je oplossing werkt krijg je een zakje drop van me.

  • De sluitingsdatum van deze challenge is 31 december 2023.
  • Als meer mensen een werkende oplossing insturen dan zet ik tot 10 zakjes drop in en dan krijgen de eerste 10 goede inzendingen een zakje drop.
  • Collega Mailchimp experts mogen gerust inzenden, maar krijgen geen zakje drop.

Opvolgen na aankoop van een specifiek product

Aan dit heerlijke probleem kun je zien hoe complex de Customer Journey kan zijn en dat je altijd heel goed moet opletten dat hij echt doet wat je wilt.

Dat kun je het beste doen door je Journey live te testen. Zodra je ‘m aanzet zorg dat jijzelf in de Journey komt met verschillende voorwaarden. In dit geval koop je dat specifieke product in je webshop 2x met verschillende e-mailadressen. En daarna koop je met een van je adressen nog een keer iets, zodat je adressen elk een eigen pad in gaan.

Maar om het extra spannend te maken: deze valkuil kom je aanvankelijk niet tegen als je op deze manier test. Normaal is deze test voldoende, maar nu niet. Je ontdekt het pas veel later … Daarom zet ik natuurlijk ook een zakje drop in.

Als je dit nou toch wel een beetje spannend vindt en over jezelf denkt dat het zakje drop niet voor jou is weggelegd, dan is er geen man overboord. Je kunt Automation laten instellen en ik geef er ook een maatwerk cursus over. En die maatwerk training over Automation bouwen we samen een Journey in jouw account en dan heb je ‘m voor eens en voor altijd.

,
Scroll naar boven