Organische en betaalde zoekresultaten

Organische en gesponsorde zoekresultaten

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Een veelgestelde vraag: wat is het verschil tussen organische en gesponsorde zoekresultaten? Het gaat hier om meerdere verschillen. Eerst de te verwachten verschillen.

Maar ook: vanuit het perspectief van de eigenaar van een website zien die verschillen er anders uit dan vanuit het perspectief van degene die de zoekopdracht plaatst. 

Verschillen tussen organische en gesponsorde zoekresultaten begrijpen hoort bij de basis van SEO. En een klein beetje weten over SEO is voor iedere ondernemer van belang want het Internet is een feit, daar kun je niet meer omheen.


Organische zoekresultaten

Organische zoekresultaten zijn gratis zoekresultaten. Deze pagina’s verschijnen in de zoekresultaten naar aanleiding van een zoekopdracht.

De eigenaar van de website hoeft hiervoor niets aan de eigenaar van de zoekmachine te betalen.  Deze pagina’s  worden naar aanleiding van een specifieke zoekopdracht getoond omdat op deze websites de beste antwoorden op de zoekopdracht staan.


Hoe zien bezoekers organische zoekresultaten?

In de organische zoekresultaten vinden zoekers websites van goede kwaliteit. Als zoeker kun je er behoorlijk goed op rekenen dat op deze websites relevante antwoorden op je zoekopdracht staan.


Wat vinden eigenaren van organische zoekresultaten?

Als je eigenaar van een website bent dan heb je er alle belang bij dat jouw website hoog tussen de organische zoekresultaten staat. Een dergelijke positie levert veel bezoekers op.

Om deze positie te bereiken moeten er op je website de beste antwoorden op zoekopdrachten staan.  Als jij een website hebt en graag hoog tussen de organische zoekresultaten wilt komen te staan, lees dan eens verder bij de training SEO structuur optimaliseren, want hoog in de zoekresultaten komen is minder moeilijk dan het lijkt.


Gesponsorde zoekresultaten

Met betaalde zoekopdrachten ligt het anders. Gesponsorde zoekresultaten zijn advertenties. De adverteerder heeft aangegeven dat hij wil dat zijn advertentie getoond wordt bij specifieke zoekopdrachten.

De term zegt het al: betaalde zoekresultaten kosten geld. Wat een advertentie precies kost hangt ervan af bij welke zoekopdrachten de advertentie getoond moet worden. Sommige zoektermen zijn veel duurder dan andere zoektermen.


Wat ervaren bezoekers bij betaalde zoekresultaten?

De gesponsorde zoekresultaten zijn niet speciaal geselecteerd op kwaliteit. Als je een link van zo’n advertentie volgt kom je op een webpagina waar om het even wat kan staan. Er is geen controle op de kwaliteit van de inhoud van de pagina’s waar je naartoe gaat als je een link van een advertentie volgt.

Dat kun je ook natuurlijk ook verwachten. Besef goed dat pagina’s waar de beste antwoorden op je zoekopdracht op staan geen advertentie nodig hebben. Pagina’s waar de beste antwoorden op zoekopdrachten op staan komen vanzelf hoog in de zoekresultaten.


Wat ervaren eigenaren bij gesponsorde zoekresultaten?

Eigenaren moeten betalen om hun advertentie te laten tonen. Kijk eens heel goed wat die betaalde advertenties je maandelijks kosten.  Realiseer je dat het geld dat je erin steek daarna weg is.

Als je geld steekt in het optimaliseren van je website zodat je webpagina’s hoog in de organische zoekresultaten komen, dan is dat geld niet weg. De resultaten van je investering blijven voor je werken.


Besteding van budget

Als toch liever adverteert, zorg dan dat je dit doet bij de juiste zoektermen want anders kost dit je onnodig veel geld.

Ik zag laatst een betaalde advertentie met pal daaronder een pagina van hetzelfde bedrijf tussen de organische zoekresultaten. Een webpagina van het bedrijf stond dus op positie 1 in de organische zoekresultaten.

Maar evengoed stond er een advertentie met het risico dat iemand op die advertentie zou gaan klikken. Die advertentie was bij deze specifieke zoekterm niet nodig. Dat is een onhandige manier om je budget te besteden.

Maar dat schijnt dan nodig te zijn om te voorkomen dat de concurrent jouw bedrijfsnaam als zoekterm gaat gebruiken? Maar waar ben je nou me bezig als je je advertentie budget op deze manier gaat gebruiken?


Verschillen tussen organische en gesponsorde zoekresultaten

Het verschil tussen organische en betaalde zoekresultaten is dus een kwaliteitsverschil vanuit het perspectief van de zoeker. Voor de eigenaar van de website is het een verschil tussen snelle resultaten of een langetermijnstrategie.

Overigens: als jij een eigenaar van een website bent en heel graag snel bovenaan in de zoekresultaten wilt komen: er is een moeilijk begaanbare snelweg. Maar dat gaat niet lukken voor al je pagina’s. Daarom is het een goed idee als je ook begint met lezen in de handleiding SEO voor beginners.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Organische en gesponsorde zoekresultaten was last modified: by

Lees direct verder: Direct verkeer in Google Analytics

Organische en gesponsorde zoekresultaten: met dan aan de designers van Canva voor het beeldmateriaal op deze pagina.

Organische en gesponsorde zoekresultaten was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *