""

Plain text is noodzaak

Geen plain text nieuwsbrief meesturen is in Mailchimp de meestvoorkomende oorzaak van problemen met de aflevering van je nieuwsbrief. Bij Mailerlite ligt die verhouding beter. In dit artikel leg ik je uit waarom dit zo is.


Wat is een plain text nieuwsbrief

Een plain text-versie van een nieuwsbrief is de eenvoudigste versie van de nieuwsbrief. Het is een nieuwsbrief zonder opmaak en zonder afbeeldingen en met volledig uitgeschreven links.


Wat is een HTML nieuwsbrief

Een HTML nieuwsbrief is een nieuwsbrief met opmaak en afbeeldingen en met URLs oder een tekst.

Deze versie van je nieuwsbrief is veel mooier. Daarom lijkt het voor de hand liggend om mensen niet zelf te laten kiezen en gewoon een HTML-nieuwsbrief te sturen.


Waarom een plain text nieuwsbrief?

Toch zijn er een aantal goede redenen altijd een plain text nieuwsbrief mee te sturen. Je lezers zien hier niets van, tenzij ze er expliciet voor kiezen.

Redenen om een plain text nieuwsbrief mee te sturen:


Spamfilters

Een uiterst belangrijke reden om een plain text versie van je nieuwsbrief mee te sturen is te vinden in de spamfilters.

Als je mensen laat kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen ontvangen, dan verstuurt MailChimp beide versies van je nieuwsbrief, maar alleen de versie waar om gevraagd is wordt getoond. Gewoonlijk is dat de HTML-versie.

De server van de ontvangende partij ziet echter wel degelijk dat je ook een plain text nieuwsbrief hebt meegestuurd. Als die plain text versie ontbreekt dan twijfelt de server aan de betrouwbaarheid van de afzender.

Zonder plain text versie komt je nieuwsbrief dus sneller in de spamfilters. Of hij komt helemaal niet aan.


Privacy

Het lijkt alsof in je nieuwsbrief alleen afbeeldingen staan die jij er zelf in geplaatst hebt. Maar dat is schijn. In iedere HTML-nieuwsbrief staat nog een extra afbeelding die je niet ziet. Dit is een mini-afbeelding van 1 x 1 px. Je ziet ‘m niet, maar hij is er wel.

Deze mini-afbeelding wordt meegestuurd om statistieken mogelijk te maken: zodra deze mini-afbeelding getoond wordt noteert Mailchimp in je statistieken dat je nieuwsbrief geopend is.

Omdat deze mini-afbeelding wordt meegestuurd, moeten mensen eerst toestemming geven voordat de afbeeldingen in een nieuwsbrief getoond worden.


Mensen die niet willen dat jij ziet dat ze je nieuwsbrief geopend hebben zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid inschrijven voor een plain text nieuwsbrief.


Plain text in Mailchimp

Plain text nieuwsbrief: als je je inschrijfformulieren maakt, kun je aanvinken dat mensen kunnen kiezen of ze de HTML-versie of de plain text-versie van je nieuwsbrief willen ontvangen.

Maar de meeste mensen die met Mailchimp beginnen zien de inschrijfformulieren helemaal niet. En ze zoeken er ook niet naar omdat ze een inschrijfformulier op de website hebben. En dan denken ze dat ze de inschrijfformulieren van Mailchimp niet gebruiken (je gebruikt ze wel).

Als je mensen zelf laat kiezen of ze plain text of HTML willen, dan staat de keuze voor HTML al aangevinkt op je formulier. Want dat is voor je lezer een mooiere nieuwsbrief en voor jou is het verzenden van een HTML nieuwsbrief interessanter.


Hoe je een plain text in Mailchimp meestuurt

Een plain text nieuwsbrief hoef je niet zelf te maken. Dat doet Mailchimp voor je als je het je abonnees toestaat zelf te kiezen welke versie van je nieuwsbrief ze willen. Hiervoor moet je per lijst eenmalig een vakje aanvinken.

  1. Ga naar Audience (in het bovenste menu).
  2. Kies in het linker dropdown voor de lijst waar je plain text voor wilt aanzetten.
  3. Ga daarna naar het rechter dropdown en kies voor Signup Forms.
  4. Kies dan voor de Form builder.
  5. En vink het vakje aan.
waar zit het plain text vakje
Vink het vakje aan om plain text mee te sturen

Spraakverwarring over plain text

Er is wat spraakverwarring over plain text. Er zijn marketeers die zeggen dat een plain text nieuwsbrief veel beter presteert dan een nieuwsbrief met afbeeldingen en opmaak.

Maar daarmee bedoelen ze geen plain text nieuwsbrief. Een plain text nieuwsbrief ziet er zo uit.

voorbeeld van een plain text nieuwsbrief
Voorbeeld van een plain text nieuwsbrief, (zie een groot formaat afbeelding)

Platte tekst

Dit is niet wat ze bedoelen, want ze vertellen erbij dat een plain text nieuwsbrief zo goed presteert omdat hij lijkt op een gewone, persoonlijke e-mail. En dit lijkt absoluut niet op een gewone persoonlijke e-mail.

Wat ze bedoelen is een simple text nieuwsbrief. Dat is een speciaal template zonder opmaak en zonder afbeeldingen.

In de mailbox staat de tekst veel meer aan de linkerkant dan bij andere templates. Hierdoor lijkt deze nieuwsbrief op een persoonlijke nieuwsbrief.

Je vindt het template voor een simple text nieuwsbrief door bij de templates te kijken. Het staat helemaal rechts onderaan.

simple text
Zo ziet het simple text template er uit

Plain text in MailerLite

Als je MailerLite gebruikt hoeven mensen niet aan te vinken of ze plain text of HTML willen. MailerLite stuurt altijd automatisch een kort stukje platte tekst mee:

Plain text in MailerLite

Rich text in MailerLite

In MailerLite heet het template dat eruitziet als een gewone e-mail een rich text editor. Dit template vind je door gewoon te beginnen met je nieuwsbrief te maken. Je krijgt het dan vanzelf aangeboden.

rich text editor in MailerLIte
Je vindt de Rich text editor vanzelf

E-mailmarketing is complex

E-mailmarketing lijkt heel simpel, maar er komt meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou verwachten.  Als dit onbekend terrein voor je is en ik je in dit artikel iets nieuws heb verteld, overweeg dan een cursus Mailchimp op maat.  Dan leer ik je snel wat je moet weten en dan hoef je allerlei beginnersfouten  niet te maken.

Ook voor MailerLite kan ik je een korte cursus van een uur aanbieden. En dan weet je wat je moet doen.


Komt je nieuwsbrief in spam?

Onderzoek deliverability
Onderzoek naar de oorzaken waarom je nieuwsbrief niet aan komt of in spam komt

Plain text is noodzaak was last modified: by

Platte tekst is noodzaak: met dank aan talha khalil voor het beeldmateriaal in de uitgelichte afbeelding.

Plain text is noodzaak was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.