pogp sticking en bounces

Pogo sticking en SEO

Pogo sticking op een website lijkt op een bounce, maar het is ernstiger. Een bounce betekent dat mensen op je website komen en daar 1 pagina lezen. Ze lezen die pagina, ze doen er verder niets, en dan gaan ze weer weg.


Pogo sticking is dit:

  • Iemand plaatst een zoekopdracht en ziet jouw website in de zoekresultaten staan.
  • Hij kiest jouw website om te bezoeken.
  • En komt op je pagina.
  • Dan gaat hij direct terug naar de zoekresultaten en bezoekt een andere site.

Pogo sticking vertelt een verhaal aan Google: dat verhaal is dat mensen de website een waardeloze website vinden. Als één persoon dat doet is dat niet zo heel erg, maar als veel mensen dat doen, dan trekt Google daar de conclusie uit dat je pagina niet in de smaak valt.

Als mensen die de website bezoeken direct weer terug gaan naar de zoekresultaten, dan gaat Google die pagina steeds lager plaatsen want hij ziet aan het gedrag van de bezoekers dat ze niet gevonden hebben wat ze zochten.


Pogo sticking: slechte gebruikerservaring

De vraag is nu: hoe krijg je het voor elkaar dat mensen direct weer weggaan en hoe kun je dat veranderen? Mensen gaan niet voor niets direct weer weg. Ze hebben een zoekopdracht geplaatst en zijn dus op zoek naar een antwoord. En dat antwoord zien ze niet staan op je webpagina.

Pogo sticking wordt meestal veroorzaakt door één of meer van de volgende zaken:


Pogo sticking: titel en inhoud passen niet bij elkaar

Als je een leuke, spannende, geheimzinnige titel voor je pagina bedenkt dan kun je daar bezoekers mee aantrekken. Maar als de titel van je pagina niet past bij de inhoud dan gaan die mensen direct weer weg: de vlag dekt de lading niet. De inhoud van je pagina is niet relevant, maar je pagina is gekozen doordat je titel veelbelovend was.


Pogo sticking: spam

Een veelbelovende titel en veel te weinig content. Mensen zien op je pagina de informatie waar ze naar op zoek zijn niet staan. Misschien suggereert de snippet dat er op je pagina een antwoord op de zoekopdracht te vinden is en staat er in werkelijkheid een betaalde dienst.


Pogo sticking: Artikel en de website passen niet bij elkaar

Misschien staat het verhaal over “Alice in Wonderland” op een website over wiskunde. Of iets anders dat de bezoeker in ieder geval niet verwacht had op jouw website en waar hij of zij ook niet naar op zoek is.


Pogo sticking: te veel spelfouten

Of je pagina zit vol met spelfouten en je hebt bezoekers aangetrokken die hierover vallen. Maar ook als je bezoekers aantrekt die hier niet over vallen kunnen te veel spelfouten je website onleesbaar maken. En zelfs als je website nog wel leesbaar is: je teksten worden minder overtuigend door te veel spelfouten. Mensen kunnen hierdoor gaan twijfelen of jij “het” wel weet.


Pogo sticking: te lange laadtijd

Misschien moet de bezoeker erg lang wachten op het laden van je pagina. Dat doen mensen niet, ze gaan gewoon weer naar de zoekresultaten en ze kiezen een andere website.

Misschien zijn er nog meer elementen op je website die een slechte gebruikerservaring geven. Over zo ongeveer ieder onderwerp zijn talloze webpagina’s volgeschreven. Mensen hebben dus keuzemogelijkheden genoeg.


Pogo sticking: slecht design

Misschien is het design van je website niet goed: niet responsive, veel te kleine letters. Te veel verschillende kleuren die niet bij elkaar passen.


Pogo sticking: popups

Hoewel popups voor meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief kunnen zorgen, kunnen ze ook een reden zijn om direct weer weg te gaan. Soms kom je op een website waar vrijwel direct een popup verschijnt, nog voor je iets hebt kunnen lezen. Als een dergelijke popup ook nog eens de content afdekt, dan kan dat een goede reden zijn om een andere website te kiezen.


Sliders of video’s die vanzelf beginnen te spelen

Mensen houden niet van bewegende zaken op je site. Als je een slider op je website wilt, zorg dan dat het ding stilstaat en dat mensen ergens op moeten klikken om ‘m te laten bewegen. Maar laat ‘m niet vanzelf bewegen want dat kost je bezoekers en het kost je conversie.

Video’s op je website zijn een goed idee, maar laat ze niet vanzelf beginnen want je bezoekers vinden dat niet fijn. En zorg dat er aan het einde van je video niet een heleboel andere video’s aangeboden worden.


Slechte gebruikerservaring

De oorzaak van pogo sticking is dus een slechte gebruikerservaring. En het gevolg van pogo sticking is dat Google je website veel lager in de zoekresultaten gaat plaatsen.


Hoe weet je het

Of het op jouw website voorkomt dat bezoekers direct nadat ze gearriveerd zijn weer weggaan kun je zien in Google Analytics. Je ziet dan een bounce percentage van 100% en een heel lage gemiddelde tijd op de pagina: mensen zijn binnen 2 seconden weer weg.

Pagina’s waar je dit ziet moet je aanpakken. Controleer wat er precies op de pagina te zien is en wat er gebeurt als je de pagina bezoekt. En verbeter die pagina zodat mensen er blijven willen en dieper je website in willen gaan. Leg de lat wat hoger voor jezelf. In deze handleiding SEO voor beginners kun je nog veel meer tips vinden.

Pogo sticking en SEO was last modified: by

Auteursrecht van het materiaal in de uitgelichte afbeelding: cteconsulting / 123RF Stockfoto

Pogo sticking en SEO was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.