Open Source Intelligence

OSINT

Geschatte leestijd: 2 minuten

Open Source Intelligence ofwel OSINT gaat over de informatie die wij zelf overal op het web plaatsen en hoe riskant dat kan zijn. Open Source Intelligence ofwel OSINT heeft niets te maken met Open Source software. Open Source Intelligence (OSINT) gaat over informatie die vrij beschikbaar is.

Open Source Intelligence (OSINT)

Open Source Intelligence ofwel OSINT heeft niets te maken met Open Source software. Open Source Intelligence (OSINT) gaat over informatie die vrij beschikbaar is.

Bijvoorbeeld via de social media, via (vak)tijdschriften, radio, tv, maar ook de stickers op je auto en de namen van je hele gezin bij je deur. En alles op je website inclusief je adres, telefoonnummer en wat je daar nog meer hebt neergezet.

Open Source Intelligence (OSINT)

Die losse flarden informatie zijn op zichzelf geen nieuws, maar gecombineerd kan er een beeld door ontstaan dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden.

Je kunt deze informatie dus ook gebruiken om onderzoek te doen. En dat doen mensen dus ook. Heel verschillende beroepsgroepen doen onderzoek naar deze vrij beschikbare informatie. Denk hierbij aan journalisten, HR managers. En de informatie is ook goed te gebruiken door mensen met minder goede bedoelingen zoals hackers en inbrekers.

Open Source Intelligence: tools

Daar zijn ook tools voor. Een heel simpel voorbeeld van zo’n tool is de mogelijkheid om social profiles toe te voegen aan de profielen van je abonnees op Mailchimp.

Het is dus zaak om na te denken voor je iets publiceert of deelt want niet alleen je vriendjes zien het. Ook je vijanden zien graag dat je persoonlijke informatie deelt.

Cursus OSINT

Ook sock puppets en fake nieuws zijn in deze cursus besproken.

De cursusinhoud kun je hier vinden en als je deze cursus zelf zou willen doen, hij staat hier.

Dit verhaal maakte deel uit van een tijdlijn over mijn bedrijf Virtueel Present. Je kunt nog meer verhalen vinden in de tijdlijn op de pagina over Judith

5 januari 2020

https://virtueelpresent.nl/email-specialist/mailchimp-expert/
https://virtueelpresent.nl/email-specialist/mailerlite-expert/

Gepubliceerd op: 5-1-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 19-10-2021

Categorieën en tags bij dit bericht